Zwemvijver: design, ideeën, inspiratie en foto's

Zwemvijver

Urban groen is de trend deze dagen en natuurlijk vooral in onze tuin. Die ziet er bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk uit waardoor het lijkt alsof we ons op een heerlijke plek midden in de natuur bevinden. Uiteraard mag hier het element water niet ontbreken; dit zorgt voor nog meer rust en sereniteit. Zeer populair in deze tijd is de zwemvijver: een natuurlijk aangelegde vijver die eruit ziet als een natuurlijk bergmeertje waarin je ook nog eens kunt zwemmen! 


Voordelen

De belangrijkste redenen om voor een zwemvijver te kiezen zijn de prachtige natuurlijke look, het feit dat deze veel voordeliger is dan een zwembad en de veel lagere onderhoudskosten vanwege de natuurlijke ecologische balans in de vijver. Je kunt dit type vijver perfect integreren in het ontwerp van je tuin waardoor je er het hele jaar plezier van hebt. Wanneer het lekker weer is kun je erin zwemmen en de rest van het jaar geniet je van het prachtige uitzicht op die mooie natuurlijke vijver. Het water is puur en schoon zonder toevoegingen; wat natuurlijk ook nog eens veel gezonder is. Zeer praktisch voor mensen met chloor-allergie. En als laatste zijn zwemvijvers ecologisch. Er worden geen chemische stoffen gebruikt en ze kennen een laag energieverbruik. 

Nadelen 

Hou je van 100% schoon en kun je niet tegen kikkervisjes of insecten? Dan is een zwemvijver waarschijnlijk niet echt een goede keuze voor jou. Soms kan er toch wat algvorming in je vijver ontstaan of groeien er teveel andere waterplanten in en moet je wat tijd en energie steken om de balans in je vijver weer te herstellen. Het waterfiltersysteem is kwetsbaar vanwege de natuurlijke filtering van het water en de watertemperatuur kan niet eenvoudig worden gereguleerd (en dat is natuurlijk wel belangrijk in ons koude land). Ze nemen ook wat meer ruimte in beslag dan een buitenzwembad omdat er een extra deel is met waterplanten voor de filtering van het water. 

Kenmerken en soorten 

De natuurlijke variant onderscheidt zich van een zwembad vanwege zijn natuurlijke look voorzien van rotsblokken en waterplanten. Het water wordt helder en algvrij gehouden zonder toevoeging van chemicaliën, chloor of waterpomp. Er worden speciale soorten waterplanten geplaatst die het water filteren. Dit deel met waterplanten is meestal afgescheiden van de rest van de vijver en fungeert als een natuurlijk waterfilter. Zo ontstaat een natuurlijk ecologisch evenwicht, net als in de natuur. Soms wordt er wel gekozen voor een pomp die zorgt voor circulatie van het water tussen het deel van de vijver met waterplanten en het zwemgedeelte van de vijver. 

Stijlen en soorten decoratie 

Belangrijkste kenmerk van dit type vijver is dat deze er volledig natuurlijk uitziet. De basis bestaat vaak uit steen of beton en als decoratie zien we rotsblokken, kiezelstranden, waterplanten en een rijke begroeiing van de oevers met fraaie planten. En hoe je de vijver precies vormgeeft, is natuurlijk een kwestie van je eigen persoonlijke smaak en stijl. Het kan mooi zijn om de vijver qua stijl aan te passen aan de bestaande natuurlijke omgeving. Of maak een prachtige Japanse Zen-vijver met grote rotsblokken in het water, rieten schermen en Japanse Acers eromheen. Denk qua decoratie aan grote stukken drijfhout, kiezelstrandjes, een houten brug en waterlelies. Heb je een hoogteverschil in je tuin? Overweeg dan ook eens een fraaie waterval of waterverloop in je tuin.

Materialen en benodigdheden

Er zijn vele soorten materialen waaruit je kunt kiezen voor de bouw van je zwemvijver. Het meest populair zijn natuurlijke rotsen als basismateriaal. Dit soort vijvers doet je denken aan de prachtige helderblauwe meertjes die je in de bergen vindt. En natuurlijk is ook een goede basis belangrijk voor je vijver. Vraag bij voorkeur advies aan een expert want er zijn allerlei belangrijke details waar je rekening mee moet houden zodat je vijver goed waterdicht blijft en niet verzakt. Voor de bodem wordt meestal speciale vijverfolie gebruikt of andere bodemmaterialen die doorgaans gebruikt worden voor de bouw van een zwembad. Op dit folie worden substraat en aarde geplaatst als bodem waar je waterplanten in groeien. 

Het bouwen van een zwemvijver 

Voor de bouw van een natuurlijke vijver kun je kiezen om deze te laten bouwen door een expert of je kunt hem zelf bouwen. Op internet vind je allerlei praktische handleidingen en instructies hoe je zelf zo’n natuurlijke vijver aanlegt. De natuurlijke vijver kan het hele jaar door worden aangelegd behalve in de winter wanneer de grond bevroren is. Het is een specialistische klus vanwege het leidingwerk en de bouwtechnische elementen. Oftewel, niet echt geschikt voor de beginnende doe-het-zelver. Je hebt er ook voldoende ruimte voor nodig in je tuin. De kleinste variant begint vanaf zo’n 10 x 4 meter. 

Bouwkosten en onderhoud 

De kleinste natuurlijke zwemvijver van zo’n 40 vierkante meter kost rond de 16.000 euro. Ben je zelf handig, dan kun je er voor zo rond de 4.000 euro zelf één bouwen. Om te voorkomen dat je daarvoor veel moet zoeken, zijn er ook sites waar doe-het-zelvers bouwtekeningen en advies kunnen krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om advies aan een professional te vragen. Het onderhoud van je natuurlijke vijver is veel voordeliger en eenvoudiger dan van een zwembad. Wanneer de ecologische balans goed is, hoef je alleen maar het waterfilter schoon te houden en blaadjes uit het water te halen.