Modern Zwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's

Zwembad stijl modern

Een goede gezondheid is de grootste rijkdom die je kunt hebben. Om in een vaak hectisch bestaan een beetje een gezonde levensstijl te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen. Je kunt hierbij denken aan wandelen, rennen, fietsen, fitnessen en ga zo maar door. Of misschien ga jij liever een stukje zwemmen? Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid! Het vervelende van een zwembad is dat je er vaak een stukje voor moet reizen en een lidmaatschap moet hebben of elke keer losse entree moet betalen. Als je er voldoende geld en ruimte voor is dan kun je het ook heel anders aanpakken: bouw een modern zwembad in of bij je eigen huis!

Hoe ziet het perfecte moderne zwembad er uit?

Een modern zwembad binnenshuis kenmerkt zich door goede afmetingen. Het moet diep genoeg en ook lang en breed genoeg om plezierig in te kunnen zwemmen. Daarnaast kun je nog meer bijzaken bij een modern zwembad in je huis bedenken: een fitnesshoek, een sauna, een zonnebank en ga zo maar door. Al die keuzes kun jij natuurlijk op je wensen en op je budget aanpassen. Naast de juiste afmetingen van het zwembad (heeft vooral te maken met de beschikbare ruimte en het aantal mensen dat van het zwembad gebruik wil maken) moet jouw moderne zwembad uiteraard ook de juiste sfeer en stijl hebben!

Ideeën en inspiratie voor een modern zwembad:

De beste plek voor een modern zwembad is in je achtertuin of in een overdekte ruimte in je huis. Zeker als er meerdere gezinsleden en/of vrienden van je moderne zwembad gebruik gaan maken is het van belang dat er ook voor omkleden en douchen voldoende ruimte is. Ook in een privé-zwembad is privacy natuurlijk van belang! Naast het zwembad en het andere sanitair zijn ook de stijl en de kleurenkeuze, de verlichting en accessoires van groot belang. Eenheid is het allerbelangrijkste om een harmonie te creëren in een modern zwembad, als die er is zijn zowel inspanning als ontspanning heel goed mogelijk! Als je ideeën, inspiratie en experts nodig hebt op het gebied van een modern zwembad dan kun je voor dat alles op homify terecht.

Hoe ontwerp ik een modern zwembad?

Een (modern) zwembad ontwerpen kun je vrij eenvoudig in vijf stappen doen. Eerst kies je uiteraard een ruimte waar je het zwembad wilt gaan maken. Vervolgens bekijk je hoeveel ruimte je daar hebt en in wat voor vorm je het zwembad aan wilt leggen. Qua vormen kun je onder andere denken aan een ‘normale’ rechthoekige vorm, een ovale vorm of een Griekse stijl (rechthoekig met leuke rondingen en nisjes). Als je een goed beeld hebt bij de vorm ga je door naar stap drie: de techniek. Bedenk wat voor pomp je nodig hebt (bijvoorbeeld voor zoet of juist zout water), de verwarming van de ruimte en alle andere zaken op het gebied van elektra en waterleiding. De volgende stap bestaat uit het nadenken over de eventuele decoratie: misschien wil jij wel een soort waterval in je zwembad creëren of wil je iets heel spectaculairs met de verlichting gaan doen. De vijfde en laatste stap bestaat uit het uitkiezen van de vloer in en rond je zwembad. Ook hier is veel mogelijk: van robuust beton tot natuurstenen tegels. Aan jou de keuze! Heb je nog geen idee? Bekijk dan in alle rust de vele voorbeelden van moderne zwembaden op homify.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik een zwembad ontwerp?

Zoals bij vrijwel elke klus in of bij je huis is de ontwerpfase de belangrijkste. Zorg er dus voor dat je ook bij je moderne zwembad alles tot in de details plant. Houd daarbij uiteraard goed rekening met je budget en met de ruimte. Een zwembad is een behoorlijk ingewikkelde constructie. Je kunt heel veel dingen zelf plannen en ontwerpen maar op sommige vlakken kan de tussenkomst van een expert op het gebied van zwembaden noodzakelijk zijn. Vind ook die professional met de hulp van homify.

Waar moet ik verder rekening mee houden bij het bouwen van een zwembad?

Al is de ontwerpfase misschien de belangrijkste, het echte werk vindt natuurlijk plaats als er echt gebouwd gaat worden. Daarbij maakt het veel verschil of je een nieuw huis gaat bouwen of dat het zwembad in een bestaande woning wordt aangebracht. Bij nieuwbouw kunnen zowel een architect als een interieurarchitect al heel duidelijk rekening houden met een zwembad. Ze zorgen er dan voor dat alle ‘infrastructuur’ al aanwezig is. Bij een bestaande woning moet dat vaak allemaal eerst nog aangelegd en ingebouwd worden. Bedrijven gespecialiseerd in zwembaden kunnen het zwembad zelf bouwen, maar voor de aanleg van de ruimte zelf zullen een aannemer en een loodgieter aan de slag moeten.  En heel belangrijk is dat bij de aanleg goed gedacht wordt om de veiligheid, want die moet boven alles voorop staan!

Wat komt er allemaal kijken bij het verbouwen of herinrichten van een modern zwembad?

Misschien ben jij al de trotse bezitter van een zwembad in of bij je huis, maar heb je het idee dat het wel een grondige opknapbeurt in moderne stijl kan gebruiken. Ook dit is natuurlijk geen enkel probleem! Het belangrijkste is dat je kiest voor eigentijdse kleuren en designs. Op die manier kun je al betrekkelijk eenvoudig je zwembad een nieuwe moderne, frisse uitstraling geven. Wat meer geld kost om misschien in te investeren is de apparatuur die jouw zwembad warm en schoon houdt. Zeker bij oudere zwembaden kan deze apparatuur hopeloos verouderd zijn en eigenlijk veel te veel energie vragen. Kies dan voor nieuwe, zuinige apparatuur! In eerste instantie is dit een behoorlijke investering maar dat zal je uiteindelijk zeker terugverdienen. Een modern zwembad zal het namelijk bij de verkoop van een huis ook goed doen, zeker als die in optimale staat is!

Hoeveel kost een modern zwembad?

De kosten van een modern zwembad hangen vanzelfsprekend af van meerder factoren. De grootte speelt mee, jouw wensen op het gebied van verdere aankleding en invulling van de ruimte en de materiaalkeuze. Beton is daarbij de duurste variant qua materiaal. Je moet er rekening mee houden dat je voor een gemiddeld zwembad zo’n € 10.000,- kwijt bent. Een goed beeld hebben van je budget is dus erg belangrijk. Vergeet daarbij ook voor onverwachte kosten wat extra geld achter de hand te houden. Je kunt de kosten goedkoper uit laten vallen door zelf (een deel van) de werkzaamheden op je te nemen. Uiteraard moet je daarbij wel goed weten wat je doet, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de veiligheid is!

Hoe onderhoud je een modern zwembad in je huis?

Als je zwembad helemaal perfect is aangelegd is de tijd aangebroken om er optimaal van te kunnen genieten. Om ook op de langere termijn veilig en gezond je zwembad te kunnen gebruiken is het van belang het zwembad goed te onderhouden. Je kunt dit werk aan iemand uitbesteden, maar het is niet zo heel erg moeilijk om dit zelf te doen. Wel moeten je kennis van de natuurkunde en scheikunde misschien een beetje opgefrist worden. Schrik daar niet van, het is zeker geen hogere wiskunde! Het water in een zwembad moet uiteraard van een optimale kwaliteit zijn. Cruciaal in de waterkwaliteit is de zogenaamde pH-waarde van het water oftewel de zuurtegraad. pH-waarden kunnen tussen de 0 en 14 liggen waarbij pH 7 de neutrale waarde is. De ideale pH-waarde voor zwembadwater ligt ietsje boven de neutrale waarde, zo rond de pH 7,2 en 7,8. Om het water daarnaast fris te houden moet chloor gebruikt worden. Je moet de waterkwaliteit regelmatig testen door middel van speciale test strips. Als na het testen blijkt dat de waardes niet helemaal optimaal zijn dan kun je er voor zorgen dat de apparaten die zorgen voor de toevoeging van de diverse chemicaliën de balans in je zwembad weer herstellen. Een kwestie van goed de gebruiksaanwijzing van je apparatuur lezen en je kunt in een mum van tijd weer in een heerlijk schoon bad zwemmen. Wees hierbij wel erg zorgvuldig, een van de verhoudingen hoeft maar een klein beetje verkeerd te zijn gedoseerd en jouw zwembadwater is rijp om in z’n geheel vervangen te worden… Gelukkig zijn er naast chemicaliën ook filters die meehelpen aan een goede waterkwaliteit. Onderhoud de filters zo nodig dagelijks en zorg er ook voor dat het zwembad zelf met grote regelmaat wordt gereinigd.

Meer zwembadstijlen:

Binnen de zwembaden in moderne stijl zijn zeer veel verschillende invullingen mogelijk. Ook combinaties tussen diverse stijlen behoren tot de mogelijkheden. Om je nog een paar suggesties mee te geven voor je verder alles uit gaat zoeken over moderne zwembaden hierbij nog een paar korte beschrijvingen:

Zwembad in industriële stijl:

Bij de industriële stijl hoeft geen moeite gedaan te worden om alle ruwe materialen achter een verfijnde façade weg te werken. Laat die bakstenen en dat beton maar mooi zichtbaar zijn! Door de robuuste en stoere uitstraling krijgt juist een zwembad in industriële stijl een chique tintje mee. Lijkt je dit wel wat? Verdiep je dan zeker via homify nog even verder in de industriële stijl!

Zwembad in landelijke stijl:

Een zwembad in landelijke stijl is om heerlijk in te kunnen ontspannen op een warme dag of juist om lekker warm te worden als het buiten koud en guur is. Warme kleuren en zachte vormen doen je helemaal wegdromen en geven jou de ultieme ontspanning in je eigen zwembad.

Zwembad in Mediterrane stijl:

Zou je het liefst naar Zuid-Frankrijk verhuizen maar wordt dat door allerlei omstandigheden een beetje lastig? Geen nood, creëer je eigen stukje Zuid-Europa door een zwembad aan te leggen in Mediterrane stijl. Deze stijl past ook heel goed bij een wat groter zwembad waar meerdere mensen gebruik van maken.