Zwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify

Zwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's

 1. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 2. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 3. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 4. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?

Hoe ziet het ideale zwembad er uit?

Het ideale of perfecte zwembad bestaat niet, er zijn op het gebied van zwembaden vele mogelijkheden te bedenken. Misschien wil jij graag een buitenzwembad of juist een zwembad binnenshuis zodat je het hele jaar van je zwembad kunt genieten. Of het nu gaat om een luxe binnenzwembad, een bovengronds of een geïntegreerd buitenzwembad: een zwembad is een verrijking voor je huis of tuin. Een binnenzwembad kan een ruimte omtoveren in een luxueuze en mooi ingerichte spa. De stijl en vormgeving van zo’n zwembad en de ruimte daaromheen is een persoonlijke keuze en dus geheel aan jou om in te vullen. De juiste vorm en afmetingen van een zwembad zijn ook belangrijk om goed over na te denken. Je zou hier kunnen denken aan een L-vormig zwembad of een klassiek model. Strakke en moderne vormgeving is uiteraard ook een optie. Je kunt er ook voor kiezen om extra’s in je zwembad in te bouwen: met een druk op de knop kun je dan je zwembad veranderen in een jacuzzi. Heb je ruimte over voor een zwembad en denk je er serieus over na er een aan te schaffen? Lees dan verder hoe je met de hulp van homify te werk kunt gaan.

Ideeën en inspiratie voor een zwembad

Van simpele buitenbaden tot luxueuze spa’s: bij homify vind je zeer veel uiteenlopende zwembaden die voor jou een inspiratiebron kunnen zijn. Ook op het gebied van de uiteenlopende stijlen die er zijn op het gebied van zwembaden ben je bij homify aan het goede adres. Diverse professionals op het gebied van zwembaden zijn hier te vinden. Met al deze professionals en ideeën als inspiratie kun je aan de slag om een homify-Ideabook samen te stellen. Deze ideeën kunnen net zo uiteenlopend zijn als de verschillende stijlen die je kunt vinden, je kunt ze met een muisklik opslaan en later een selectie maken. Je Ideabook is de perfecte manier om je inspiratie in op te slaan, of je nu morgen aan de slag wilt met de aanleg van een zwembad of als je hier nog een tijdje mee wilt wachten.

Hoe ontwerp ik een zwembad?

Het ontwerpen van je eigen zwembad is nog nooit zo eenvoudig geweest. Zodra je een goed idee hebt van de stijl en de grootte van een zwembad (en daarnaast weet wat je budget is) kun je via homify op zoek gaan naar de professionals die jouw droom uit kunnen laten komen. De kennis van een zwembadexpert is noodzakelijk voor het succesvol toevoegen van een zwembad aan je huis. Hierbij maakt het veel verschil wat voor soort zwembad je uitkiest: bij een permanent zwembad in je huis komt veel meer kijken dan bij een demontabel zwembad in je tuin. In het eerste geval zullen diverse specialisten aan de slag moeten om alles helemaal in orde te maken.

Waar moet ik allemaal aan denken bij het ontwerpen van een zwembad?

Bij het installeren van een zwembad (of eventueel het opknappen van een bestaand zwembad) is de ruimte van groot belang. Een goede integratie van een zwembad in je huis of in een tuin is van groot belang voor zowel het visuele als het ruimtelijke effect. Bij permanente binnenzwembaden is het belangrijk dat een professional kijkt hoe een zwembad in een ruimte ingepast kan worden. Een architect, interieurarchitect of een gespecialiseerde zwembadontwerper kan je hierbij helpen. Bij een buitenbad wordt het iets gemakkelijker qua inpassing als je tuin groot genoeg is. Maar ook hier kan deskundige hulp goed van pas komen. Een tijdelijk bovengronds zwembad is iets wat je zelf kunt aanschaffen en plaatsen in de zomer, hier heb je in principe geen professional voor nodig om je bij te helpen. Een (permanent) zwembad is vaak een behoorlijke investering. Ga dus niet over een nacht ijs en denk ook vooral aan de duurzaamheid. Een ecologisch, energiezuinig en onderhoudsarm verantwoord zwembad bespaart je zeker op de langere termijn heel veel geld. Bij het aanschaffen van een nieuw zwembad is bovendien van groot belang dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je met een zwembad wilt doen: gebruik je het vooral om te ontspannen of wil je ook het bad voor sportdoeleinden gebruiken? Denk ook hier goed over na zodat je de grootte en vorm van je zwembad hier op aan kunt passen.

Wat komt er kijken bij de bouw van een zwembad?

Als het bouwen van een zwembad niet zo gaat als de bedoeling is dan kan het een financieel drama worden, plan dus alles van tevoren goed voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Als je een binnenbad bouwt is de kans groot dat je een bouwvergunning nodig hebt. Overleg dit met de zwembadontwerper of –bouwer en neem anders contact met je gemeente op. Verder moet een ruimte zelf constructief goed genoeg zijn om een zwembad te kunnen dragen. Kies dus zeker voor een ruimte waarin dit goed mogelijk is. Als vuistregel kun je hierbij aanhouden dat alle zwembaden anders dan een demontabel buitenbad met hulp van een expert gebouwd moeten worden. Dit voorkomt grote problemen achteraf. Dit geldt ook voor de details zoals pompen en filters, laat deze door een expert aanbrengen zodat deze naar behoren werken en jij jarenlang plezier kunt hebben van je zwembad.

Hoeveel kost een zwembad?

Of het nu gaat om een nieuw zwembad, het verbouwen of aanpassen van je oude zwembad of het inhuren van een expert op het gebied van zwembaden, het kan een prijzige onderneming zijn. Bovengrondse en tijdelijke zwembaden kunnen een goedkope optie zijn als je alleen in de zomer gebruik van je zwembad wilt maken. Binnenzwembaden worden gelijk al een stuk duurder zeker als je bedenkt dat je daarvoor de hulp van meerdere professionals nodig hebt. Het allerbelangrijkste is dat je een goed beeld hebt van het soort zwembad dat je graag wilt hebben en dat je daarvoor een budget beschikbaar stelt. Houd ook een potje voor onvoorziene uitgaven achter de hand, dit kan altijd goed van pas komen en zorgt ervoor dat je niet halverwege het aanbrengen van je zwembad zonder geld komt te zitten.

Hoe onderhoud je een zwembad?

Elk zwembad heeft onderhoud nodig. Het water moet goed gereinigd worden en ook regelmatig worden gecontroleerd zodat je veilig en gezond kunt blijven zwemmen of heerlijk kunt ontspannen. Goedwerkende apparatuur zoals pompen en filters zijn daarbij van groot belang. Klein onderhoud aan dergelijke installaties kun je zelf uitvoeren, maar laat een specialist er ook regelmatig naar kijken. Je wilt geen ongelukken met apparatuur of zwembadwater dat schadelijk is voor je gezondheid. Ook op dit gebied helpt homify je graag op weg door een overzicht te bieden van experts op het gebied van onderhoud van zwembaden.

Inbouwzwembaden

Als je ruimte hebt voor een inbouwzwembad is dit natuurlijk een prachtige oplossing. Zowel binnenshuis als in de tuin kan dit een grote meerwaarde aan je huis geven. Heerlijk om zelf gebruik van te maken, samen met je gezin, familie of vrienden of om alleen lekker in te ontspannen. Daarnaast verhoogd het de waarde van je huis uiteraard aanzienlijk. Een inbouwzwembad mag dan misschien een behoorlijke investering zijn, het plezier dat je er aan zult gaan beleven maakt dat het helemaal waard. Denk wel goed na over het design en het uiterlijk van je zwembad, het is belangrijk dat zo’n grote investering ook helemaal naar al jouw wensen wordt uitgevoerd.

Een bovengronds zwembad

Een wat goedkopere mogelijkheid is een bovengronds en demontabel zwembad. Ideaal als je alleen in de zomer gebruik wilt maken van een zwembad. Veelal kun je een dergelijk zwembad zelf opbouwen en onderhouden. Hoe heerlijk is het om na een warme dag lekker af te kunnen koelen in je eigen zwembad. Wel moet je hierbij aan enkele praktische zaken denken, de ondergrond is van groot belang. Het beste kan een tijdelijk zwembad op een verharde ondergrond worden geplaatst. Het zou zonde zijn om je mooie gazon hiervoor te gebruiken, zodra je zwembad weg is houd je een lelijke bruine plek over. Een vlonder of terras is uitermate geschikt om een bovengronds zwembad op te plaatsen. Ook hier geldt dat dit soort zwembaden in allerlei soorten en maten te verkrijgen is. Een bovengronds zwembad kan ook als meer permanente installatie worden opgebouwd en prachtig worden geïntegreerd in je tuin. homify kan je op dit gebied uiteraard ook op weg helpen.

Andere stijlen voor je zwembad

Net zoals op het gebied van inrichting en architectuur is op het terrein van zwembaden een keur aan stijlen en mogelijkheden te bedenken. Variërend van een klassiek Grieks of Romeins bad tot een ultramodern en strak design.

Moderne zwembaden

Een prachtig vormgegeven modern zwembad kan een verlengstuk van de moderne architectuur van je huis zijn. Gebruik rond of in je zwembad dezelfde materialen die ook in je huis verwerkt zijn en je krijgt een prachtige eenheid. Vergeet ook vooral niet verlichting bij of in het zwembad uit te kiezen die sfeer verhogend werkt, maar er ook voor zorgt dat jij zodra het donker is optimaal van je zwembad kunt genieten.

Klassieke zwembaden

Houd je van wat meer klassieke designs en is jouw huis meer in die stijl ingericht? In dat geval kun je natuurlijk kiezen voor een meer klassieke invalshoek. Laat je inspireren door de badcultuur van de oudheid of door een hamam uit de Arabische cultuur. Deze stijl is ook ideaal te combineren met een meer spa-achtige omgeving. Ben je er al uit? Ga dan lekker aan de slag om je ideale zwembad te creëren. Heb je nog niet helemaal goed voor ogen wat je wilt? Kijk dan nog gerust verder rond op homify en vind de inspiratie voor jouw droomzwembad!