Zwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en inspiratie voor een zwembad

Van simpele buitenbaden tot luxueuze spa’s: bij homify vind je zeer veel uiteenlopende zwembaden een inspiratiebron kunnen zijn. Ook op het gebied van de uiteenlopende stijlen die er zijn op het gebied van zwembaden ben je bij homify aan het goede adre

Hoe ontwerp ik een zwembad?

Het ontwerpen van je eigen zwembad is nog nooit zo eenvoudig geweest. Zodra je een goed idee hebt van de stijl en de grootte (en daarnaast weet wat je budget is) kun je via homify op zoek gaan naar de professionals die jouw droom uit kunnen laten komen.

Waar moet ik allemaal aan denken bij het ontwerpen van een zwembad?

Bij het installeren van een zwembad (of eventueel het opknappen van een bestaand zwembad) is de ruimte van groot belang. Een goede integratie in je huis of in een tuin is van groot belang voor zowel het visuele als het ruimtelijke effect. Bij permanente binnenzwembaden is het belangrijk dat een professional kijkt hoe een deze in een ruimte ingepast kan worden. Een architect, interieurarchitect of een gespecialiseerde zwembadontwerper kan je hierbij helpen. Bij een buitenbad wordt het iets gemakkelijker qua inpassing als je tuin groot genoeg is. Maar ook hier kan deskundige hulp goed van pas komen. Een tijdelijk bovengronds zwembad is iets wat je zelf kunt aanschaffen en plaatsen in de zomer, hier heb je in principe geen professional voor nodig om je bij te helpen. Een (permanent) zwembad is vaak een behoorlijke investering.

Wat komt er kijken bij de bouw van een zwembad?

Als het bouwen van een zwembad niet zo gaat als de bedoeling is dan kan het een financieel drama worden, plan dus alles van tevoren goed voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Als je een binnenbad bouwt is de kans groot dat je een bouwvergunning nodig hebt. Overleg dit met de zwembadontwerper of –bouwer en neem anders contact met je gemeente op. Verder moet een ruimte zelf constructief goed genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Kies dus zeker voor een ruimte waarin dit goed mogelijk is. Als vuistregel kun je hierbij aanhouden dat alle zwembaden anders dan een demontabel buitenbad met hulp van een expert gebouwd moeten worden. Dit voorkomt grote problemen achteraf. Dit geldt ook voor de details zoals pompen en filters, laat deze door een expert aanbrengen.

Zwembad kopen

Of het nu gaat om het kopen van een nieuw zwembad, het verbouwen of aanpassen van je oude zwembad of het inhuren van een expert op het gebied van zwembaden, het kan een prijzige onderneming zijn. Bovengrondse en tijdelijke zwembaden kunnen een goedkope optie zijn als je er alleen in de zomer gebruik van wilt maken. Binnenzwembaden worden gelijk al een stuk duurder zeker als je bedenkt dat je daarvoor de hulp van meerdere professionals nodig hebt. Het allerbelangrijkste is dat je een goed beeld hebt van het type zwembad dat je graag wilt hebben en dat je daarvoor een budget beschikbaar stelt. Houd ook een potje voor onvoorziene uitgaven achter de hand, dit kan altijd goed van pas komen en zorgt ervoor dat je niet halverwege het proces zonder geld komt te zitten.

Hoe onderhoud je een zwembad?

Elk zwembad heeft onderhoud nodig. Het water moet goed gereinigd worden en ook regelmatig worden gecontroleerd zodat je veilig en gezond kunt blijven zwemmen of heerlijk kunt ontspannen. Goedwerkende apparatuur zoals pompen en filters zijn daarbij van groot belang. Klein onderhoud aan dergelijke installaties kun je zelf uitvoeren, maar laat een specialist er ook regelmatig naar kijken.

Inbouwzwembaden

Als je ruimte hebt voor een inbouwzwembad is dit natuurlijk een prachtige oplossing. Zowel binnenshuis als in de tuin kan dit een grote meerwaarde aan je huis geven. Daarnaast verhoogd het de waarde van je huis uiteraard aanzienlijk. Een inbouwzwembad mag dan misschien een behoorlijke investering zijn, het plezier dat je er aan zult gaan beleven maakt dat het helemaal waard. Denk wel goed na over het design en het uiterlijk van je zwembad, het is belangrijk dat zo’n grote investering ook helemaal naar al jouw wensen wordt uitgevoerd.

Een bovengronds zwembad

Een wat goedkopere mogelijkheid is een bovengronds en demontabel zwembad. Ideaal als je er alleen in de zomer gebruik van wilt maken. Deze kun je veelal zelf opbouwen en onderhouden. Een tijdelijk zwembad kan het beste op een verharde ondergrond worden geplaatst. Het zou zonde zijn om je mooie gazon hiervoor te gebruiken om bruine plekken te vermijden. Een vlonder of terras is uitermate geschikt om een bovengronds zwembad op te plaatsen. Ook hier geldt dat dit soort zwembaden in allerlei soorten en maten te verkrijgen is. Een bovengrondse variant kan ook als meer permanente installatie worden opgebouwd en prachtig worden geïntegreerd in je tuin.

Andere stijlen voor je zwembad

Net zoals op het gebied van inrichting en architectuur is op het terrein van zwembaden een keur aan stijlen en mogelijkheden te bedenken

Moderne zwembaden

Een prachtig vormgegeven modern zwembad kan een verlengstuk van de moderne architectuur van je huis zijn. Gebruik rond of in je zwembad dezelfde materialen die ook in je huis verwerkt zijn en je krijgt een prachtige eenheid. Vergeet ook vooral niet verlichting uit te kiezen die sfeer verhogend werkt, maar er ook voor zorgt dat jij zodra het donker is optimaal kunt genieten.

Klassieke zwembaden

Houd je van wat meer klassieke designs en is jouw huis meer in die stijl ingericht? In dat geval kun je natuurlijk kiezen voor een meer klassieke invalshoek. Laat je inspireren door de badcultuur van de oudheid of door een hamam uit de Arabische cultuur. Deze stijl is ook ideaal te combineren met een meer spa-achtige omgeving. Ben je er al uit? Ga dan lekker aan de slag om je ideale zwembad te creëren. Heb je nog niet helemaal goed voor ogen wat je wilt? Kijk dan nog gerust verder rond op homify en vind de inspiratie voor jouw droomzwembad!

Heb je meer vragen over een eigen zwembad? Neem dan contact met ons op en ontvang gratis professioneel advies.