Zen-tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Zen-tuin

Meditatie, zen, feng shui, yin en yang. We zouden nog wel een tijdje door kunnen gaan met termen die je op oosterse wijze weer in contact brengen met je innerlijke zelf. In een hectisch bestaan is het dan ook erg fijn om lekker thuis te kunnen komen en in het comfort van je woning weer een beetje op krachten te komen. Maar je tuin is natuurlijk ook een heerlijke plek om lekker te ontspannen! Met een zen-tuin kun je er voor zorgen dat je ook buiten helemaal tot rust komt. Je kunt met een professional in zee gaan, maar je kunt ook heel veel zelf doen. Om je daar een beetje een indruk van te geven, helpen wij je op weg.

Feng shui en jouw zen-tuin

Je eigen zen-tuin aanleggen is een ontzettend leuk project om mee aan de slag te gaan. En als je zo’n Japanse tuin of een Chinese tuin aan wilt leggen, dan is het van belang om wat te weten over Feng shui. Bij deze zeer oude Chinese filosofie gaat het om de harmonie van de omgeving die van invloed is op jouw geluk. En dat is nou precies de harmonie die jij in de tuin probeert te bereiken. Uiteraard is het ook goed idee dat jouw interieur ook aan deze eisen voldoet. En met die rust in jezelf moet het dan ook helemaal goed gaan komen! De grootte van zo’n tuin is dan helemaal niet van belang. Misschien heb je wel het idee dat een zen-tuin heel erg groot moet zijn, maar zelfs een kleine binnenplaats of balkon kan al volgens deze filosofie in een uitgebalanceerd geheel veranderen. Belangrijk is ook dat je kijkt naar de Bagua, de energiekaart van je huis. Je tuin ligt daar namelijk in het verlengde van. Online kun je daar nog veel meer informatie over vinden. Verder is het zo dat bij Feng shui vijf elementen centraal staan: hout (rechthoek), vuur (driehoek), aarde (vierkant), metaal (rond) en water (golvend). Daar komen we zo nog op terug!

De materialen

De materialen die je voor een tuin gebruikt zijn in principe dezelfde die ook binnenshuis gebruikt worden. Alleen moet je er in je zen-tuin wel rekening mee houden dat de materialen weerbestendig zijn. Verder zou je na kunnen denken over een ijzeren schildpad als verbeelding van het noorden. Dit is een ideaal punt om je tuin verder op in te gaan richten. Maar er zijn vanzelfsprekend nog veel meer materialen die van pas gaan komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een windgong? De heerlijke geluiden brengen je nog meer in oosterse sferen! Hout is verder vanzelfsprekend een materiaal dat een grote rol kan spelen. Denk verder ook na over natuurlijke materialen als stro en bamboe. Maar ook materialen als glas, metaal en steen zijn heel erg goed om te gebruiken. Denk er alleen om dat je plastic vermijd, dit zorgt voor een negatieve energie in de tuin.

Welke planten kun je allemaal gebruiken in een zen-tuin?

Als je met het tuinontwerp van je zen-tuin aan de slag gaat, dan zijn er heel veel planten die je prima in je tuin kunt plaatsen. Houd wel altijd rekening met de zon, schaduw en de regenval. Want het zou zonde zijn dat al die planten na korte tijd al dood gaan doordat ze net op de verkeerde plek (en dus niet Feng shui!) in de tuin staan. Maar aan welke planten kun je zoal denken? We beginnen met bamboe. Een prachtige en stevige plant die gelijk een oosterse uitstraling geeft. Je kunt bamboe vanaf zo’n € 14,- per plant kopen. En dan zijn het vaak al hele mooie grote scheuten die je ook zou kunnen gebruiken om de schutting een beetje aan het zicht te onttrekken. Een prachtige bloem is de pioenroos. Kleine planten kun je al vanaf € 3,- krijgen! Bomen doen het trouwens ook erg leuk in een zen-tuin! Wat dacht je van een esdoorn met z’n mooie bladeren (al vanaf circa € 20,-) of een pruimenboom (al vanaf € 15,-)? Die laatste zorgt ook nog eens voor heerlijke vruchten! In een oosterse tuin mogen verder de nodige grassen niet ontbreken en denk ook aan mooie bloemen als irissen, jasmijn, magnolia, lelies en orchideeën. Met al deze prachtig bloemen wordt je al vanzelf helemaal zen!

Aanleg en onderhoud

Voor de precieze aanleg kun je heel veel advies vinden op het internet. Je kunt uiteraard ook een plan laten maken door een landschapsarchitect. Het onderhoud aan je tuin is wel iets wat je daarna goed moet bijhouden. Zorg dat onkruid geen kans krijgt, maar gebruik bij voorkeur geen chemische bestrijdingsmiddelen. Verder moet je per bloem of plant goed in de gaten houden dat die voldoende water krijgt en in de winter goed wordt beschermd. Vergeet daarnaast niet de tuin regelmatig te bemesten.

Zen-tuin in huis!

Je kunt ook een mini zen-tuin aanleggen in je huis of op je balkon! Koop een grote plantenbak en maak daar maar iets leuks van. Zand kan in dat geval de oceaan verbeelden en stenen de eilandjes daarin. Eigenlijk ook een soort mini-rotstuintje dus.  Kleed het aan met wat leuke planten en je kleine tuin is klaar! Heb je nu dus voldoende ideeën om mee aan de slag te gaan? Zorg er maar voordat het helemaal ontspannen in orde komt!