Zadeldak: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Zadeldak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Zadeldak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Zadeldak

Een zadeldak, die term heb je vast wel eens gehoord, maar het zou zomaar kunnen zijn dat je er nou niet echt bij stil staat wat het precies is. Dat is ook helemaal niet zo gek natuurlijk. We zullen er dan ook alles aan doen om voor jou zo duidelijk mogelijk te maken wat dit precies inhoudt. En als je het echt heel erg leuk vindt en je kwaliteiten als echte doe-het-zelver wilt laten zien, dan hebben we ook nog de nodige tips en aanwijzingen voor je om zelf met je dak aan de slag te gaan.


Wat is een zadeldak?

We hebben de term nu al een aantal keren laten vallen, maar wat is een zadeldak nou precies? Je zou het misschien het beste kunnen omschrijven als een dubbel schuin dak. Eigenlijk gewoon zo’n dak van de eerste huizen die je kon tekenen toen je klein was, dat herinner jij je vast nog wel! En de naam van dit type dak is natuurlijk ook niet zo moeilijk om te verklaren, zeker omdat die sterk doet denken aan het zadel dat op een paard wordt geplaatst. Alleen zorgt dit zadel er voor dat het droog en behaaglijk in huis blijft!


De verschillende soorten zadeldaken

Als je denkt dat we de lading van alles met de term zadeldak wel hebben gedekt, dan heb je het mis! Er zijn namelijk verschillende soorten te onderscheiden. En om je daar ook even wat verder mee op weg te helpen, hebben we ze even voor je op een rijtje gezet.

·       Het gewone zadeldak

Het gewone zadeldak is het normale dubbele schuine dak dat we net ook al besproken hebben. En je hoeft vast niet ver te kijken om zo’n dak bij jou in de buurt te zien. Uiteraard kan zo’n exemplaar wel voorzien zijn van dakramen of dakkapellen, maar verder is dit een recht toe, recht aan variant.

·       Zadeldak met ‘wachthuisje’

Een zadeldak wordt ook wel eens vaker uitgebreid met een klein extra zadeldakje in de vorm bijvoorbeeld van een aanbouw of een ‘wachthuisje’ bij de voordeur. Dit past perfect bij dit type dak en geeft je huis een beetje meer uitstraling. Bij uitstek ook een klein type dak dat je zelf kunt proberen te bouwen!

·       Een gekruist zadeldak

Woningen die een grondplan hebben dat meer de vorm van een kruis of een T volgt hebben een zogenaamd gekruist zadeldak. Twee verschillende dubbele schuine daken komen hier bij elkaar. Ook dit is weer zo’n type huis dat net even een beetje meer uitstraling heeft dan een woning met een enkel zadeldak.

·       Zadeldak met uitbouw Hadden we het net nog over de variant met een wachthuisje, een zadeldak met een gewone uitbouw in de vorm van een enkel schuin dak is ook een mogelijkheid. Bijvoorbeeld als je een veranda of een serre bij je huis gaat bouwen. Ook een leuke manier om je huis uit te breiden!

·       Hollands zadeldak

Het laatste type zadeldak staat bekend als ‘Dutch gable roof’ of Hollands zadeldak. Dit is een zadeldak met een knik aan de bovenkant waardoor een leuke extra variatie op het ontwerp ontstaat. Sommige boerenschuren kennen dit type dak en dat is bij heel veel nieuwbouwwoningen in boerderijstijl heel erg fraai gekopieerd.


Welke materialen kun je gebruiken?

Heb je al enig idee welke materialen je kunt gebruiken voor een mooi zadeldak? We hebben hier ook even weer wat materialen voor je op een rijtje gezet, samen met de belangrijkste voor- en nadelen.

· Dakpannen    

In Nederland ben je al snel geneigd om te kiezen voor dakpannen. Betonnen daktegels zouden ook tot de mogelijkheden kunnen behoren. Het is een duurzame en solide constructie maar het voornaamste nadeel is dat het vrij zwaar op de constructie van je huis drukt. Dakpannen zijn vanaf ongeveer € 1,- per stuk te verkrijgen.

·       Metalen dak

Een metalen dak kom je hier niet zo vaak tegen, maar we willen de optie zeker aan je laten weten. Groot voordeel is hier ook de duurzaamheid en stevigheid. En ook qua isolatie doet dit het goed. Een nadeel is sommige gevallen de hogere prijs (al kun je met geluk al een vierkante meter vanaf € 10,- aanschaffen), maar voornamelijk het geluid dat het maakt als er een zware regenbui op het dak klettert.

·       Asfalt shingles

Een goedkoop alternatief (een vierkante meter vanaf zo’n € 13,-). Alleen de uitstraling hiervan is niet zo heel erg mooi.

·       Houten bekleding

Houten bekleding in de vorm van cedar pannen ziet er prachtig uit, maar is relatief duur in aanschaf. De kosten bedragen al snel zo’n € 90,- per vierkante meter. En een ander nadeel is dat het relatief veel onderhoud nodig heeft. Het is dus maar net welke afweging jij maakt!


Hoe installeer je een dak?

Voor de echte klussers is het leuk om zelf een dak te installeren, maar we adviseren je om in principe voor een professionele dakdekker te kiezen. Toch geven we je graag een kleine indruk van de werkzaamheden.

Allereerst meet je uiteraard het dak op dat je wilt gaan maken en moet je vooral ook bepalen hoeveel dakspanten je nodig hebt. Deze spanten vormen de basis van je nieuwe zadeldak. Als die spanten uiteindelijk geplaatst zijn, dan kun je ze bekleden met houten spaanplaat en (of metaal in het geval van een metalen dak) eventueel de panlatten en vervolgens dakpannen plaatsen. Daar komt dus best nog wel heel wat (gevaarlijk) werk bij kijken! Overweeg daarom maar goed of je die professional wel of niet in gaat huren!