Woonkamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

 1. Appartement Katwijk : Woonkamer door CM Interieurarchitect
 2. Interieurontwerp woning Duitsland: Woonkamer door Mignon van de Bunt Interieurontwerp, Styling & Realisatie
 3. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 4. Vloer op maat: Woonkamer door Nobel flooring
 5. Restyling woonkamer : Woonkamer door Molitli Interieurmakers
 6. American Walnut - Special Finish: Woonkamer door ARDEE Parket Interieur Design
 7. Luxe vakantiehuisje in de duinen van Vlieland: Woonkamer door BNLA architecten
 8. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 9. N-House in Dorst bij Breda.: Woonkamer door Lab32 architecten
 10. Furniture: Woonkamer door BB Interior
 11. Verbouwing en inrichting jaren '30 woning: Woonkamer door StrandNL architectuur en interieur
 12. Lodge Look Room: Woonkamer door Medie Interieurarchitectuur
 13. Houtkachel met houtvoorraad bij de erker: Woonkamer door Masters of Interior Design
 14. minimalistisch interieur: Woonkamer door KleurInKleur interieur & architectuur
 15. Renovation of a '70 house: Woonkamer door Dineke Dijk Architecten
 16. Eigentijdse woning: Woonkamer door Bongers Architecten
 17. Woonbeton - Cementgebonden gietvloer: Woonkamer door Motion Gietvloeren
 18. woonkamer entree: Woonkamer door robin hurts architect
 19. Interieurontwerp woning Duitsland: Woonkamer door Mignon van de Bunt Interieurontwerp, Styling & Realisatie
 20. Interieurontwerp door Studio Binnen: Woonkamer door Studio Binnen
 21. RENOVATIE APPARTEMENT AMSTERDAM: Woonkamer door DENOLDERVLEUGELS Architects & Associates
 22. eigentijdse villa: Woonkamer door CHORA architecten
 23. Van top tot teen: Woonkamer door Richèl Lubbers Architecten
 24. 3d impressie 1 woonkamer: Woonkamer door Anne-Carien Interieurarchitect
 25. Betonstuc, marmerstuc, kalkverf: Woonkamer door stucamor
 26. Garage Loft: Woonkamer door BRICKS Studio
 27. Villa te Diepenveen - Woonkamer: Woonkamer door Friso Woudstra Architecten BNA B.V.
 28. Bosrijk wonen in een droomvilla: Woonkamer door BNLA architecten
 29. Moderne woonkamer: Woonkamer door Van der Schoot Architecten bv BNA
 30. Deze stoere industriële stalen deuren geven een bijzondere uitstraling aan de woning: Woonkamer door Jolanda Knook interieurvormgeving
 31. Interieurfotografie penthouse: Woonkamer door Esther Scherpenzeel Fotografie
 32. Villa Hilversum: Woonkamer door Designa Interieur & Architectuur BNA
 33. Renovatie en inrichting monumentale stadsvilla: Woonkamer door Atelier Denessen Architecture

Hoe kan ik mijn woonkamer inrichten?

Wat een huiskamer tot de perfecte woonomgeving maakt is afhankelijk van meerdere zaken. Er zijn echter wel enkele vuistregels om het thuisgevoel te versterken. Ten eerste gaat het om je eigen smaak en stijl. Op de tweede plaats speelt natuurlijk ook de bestaande lay-out van de ruimte een rol. Voordat de woonkamerontwerpideeën worden uitgevoerd, moet bovendien een goed beeld bestaan van welke ambiance en uitstraling je wenst. Wil je rust en gezelligheid of juist  de nadruk leggen op individualiteit en eigenzinnigheid?

Waar kan ik ideeën en tips voor mijn woonkamer vinden?

Tips voor het inrichten van de woonkamer zijn te vinden op de website van homify. Aansprekende foto’s van huiskamers en woonvertrekken kunnen met één muisklik worden toegevoegd aan een online ideabook. De ideabooks op homify zijn te vergelijken met ouderwetse plakboeken. Ze maken het mogelijk om bijvoorbeeld woonkamerideeën op een praktische manier bijeen te brengen en kunnen op elk moment worden bijgewerkt en aangevuld met nieuwe suggesties.

Wat voor kleur moeten de muren van mijn woonkamer krijgen?

Over het algemeen kan worden gesteld dat een kleine huiskamer beter tot zijn recht komt als de muren zachte en lichte tinten hebben, terwijl een grotere ruimte fellere kleuren kan hebben. Bij het bepalen van de kleuren van de woonkamermuren dient men zich er van te vergewissen of de hele ruimte dezelfde tint moet krijgen of dat juist een combinatie van meerdere tonen gewenst is. Daarbij is van belang hoe groot de muren zijn en hoeveel zonlicht er overdag de woonkamer binnenkomt. Om het effect van de lichtval te testen kan eerst een beperkt muuroppervlak worden geschilderd.

Wat voor type vloer moet ik in de woonkamer gebruiken?

Het soort vloer dat in een huiskamer moet komen te liggen hangt in belangrijke mate af van de persoonlijke voorkeur, de mogelijkheden die de woonkamer biedt en hoeveel tijd men aan het onderhoud ervan wil besteden. Houten vloerdelen passen weliswaar in vrijwel elk interieur, maar om een uniforme en krasvrije look te behouden dienen ze wel regelmatig opnieuw geverfd of vernist te worden. Vloerbedekking is doorgaans dan weer gemakkelijker te vervangen, maar juist gevoeliger voor vlekken en verkleuringen. De beste woonkamertip in dit opzicht is dat een ambiance wordt gecreëerd waarbij de bewoners zich prettig voelen.

Welk ontwerp past bij mij?

Een ieder heeft zo zijn of haar ideeën over de inrichting en het design van een woonkamer. Voor welk ontwerp uiteindelijk ook wordt gekozen, de interieurstijl verraadt altijd veel over het karakter en de persoonlijkheid van de bewoners. Het is daarom cruciaal om te overleggen over de verschillen en overeenkomsten in voorkeuren en smaken bij het ontwerp van een woonkamer. Overigens is het natuurlijk altijd mogelijk om meerdere stijlen met elkaar te combineren, maar daar komt wel wat tact bij kijken. Om te voorkomen dat de samenhang zoek raakt, kan het verstandig zijn om de hulp van een interieurontwerper in te roepen.

Zijn er specifieke tips voor het inrichten van de woonkamer?

De inrichting van een woonkamer wordt grotendeels bepaald door de financiële armslag en wat men op termijn nog met de ruimte wil doen. Men dient er tevens op bedacht te zijn dat zwaar meubilair zoals sofa’s moeilijker te verplaatsen is dan kleinere huisraad. Een andere belangrijke ontwerptip voor de woonkamer is dat de diverse meubelstukken moeten kunnen worden aangepast aan veranderende smaken en trends. Ook de omvang van de ruimte mag overigens niet uit het oog worden verloren. Een kleine huiskamer wordt met grote meubelstukken al snel te vol.

Hoe maak ik het beste gebruik van accessoires in de woonkamer?

Het aanbrengen van decoratieve elementen in een woonvertrek is iets wat het best voor het laatst kan worden bewaard. Je kunt lampen, kussens of andere meubels eenvoudiger te vervangen dan een groot meubelstuk. Deze kunnen daarom net zo vaak worden vernieuwd als men wenst. Zelfs accessoires zoals lampen in de huiskamer hoeven geen praktisch nut te hebben.

Wat moet ik met een kleine woonkamer aan?

Zoals een omvangrijke huiskamer het woonkamerdesign niet per se gemakkelijker maakt, hoeft een minder grote ruimte nog niet te betekenen dat de inrichting ervan moeilijker is. Wel is het zo dat een kleinere huiskamer meer uitdagingen met zich mee brengt. Het voordeel is echter dat de beperkingen het juist eenvoudiger maken om tot een ontwerp te komen. Een van de betere tips voor kleine woonkamers is om zachte kleuren en sobere motieven toe te passen, zodat de ruimte groter lijkt. Met interieurinrichting, kleurgebruik en lichtval zijn optische illusies mogelijk, die zelfs de meest ervaren woonkamerontwerper op het verkeerde been zetten.

Hoe moet ik de woonkamer inrichten en ontwerpen en welke stijlen zijn er?

Moderne woonkamers

Een moderne huiskamer is een mix tussen minimalistisch design en een klassiek ontwerp. Eenvoud, ruimte, neutrale kleuren, strak vormgegeven meubels en tijdloosheid zijn enkele kenmerken van de moderne inrichting. Als sfeerbepalende woonkamertip kan ook worden gedacht aan een gladde vloer, zoals een gietvloer, een betonvloer of een tegelvloer.

Scandinavische woonkamers

De toepassing van natuurlijke materialen als hout en steen zijn de belangrijkste ingrediënten voor het creëren van een Scandinavische huiskamer. Het aanbrengen van al te aanwezige kleuren mag daarbij zoveel mogelijk achterwege worden gelaten.

Landelijke woonkamers 

Een landelijke huiskamer doet denken aan het platteland en aan lang vervlogen tijden. Het is belangrijk dat je de woonruimte inricht met lokale en natuurlijke materialen.