Scandinavische Woonkamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

De Scandinavische woonkamer

De Scandinavische stijl brengt verstilling, rust, ruimte en een perfecte harmonie in een ruimte. Net zoals we die in de natuur van de noordelijk gelegen landen zoals Noorwegen en Zweden vinden. De rust, ruimte en het groen waar we zo naar verlangen brengen we zo in onze eigen woningen. Een sfeer die dus perfect geschikt is voor onze woonkamers. Een Scandinavische woonkamer is altijd licht en open en straalt puurheid, eenvoud en rust uit. Kortom een ideale stijl voor diegenen die houden van een minimale, lichte heldere stijl maar die ook een bepaalde knusheid, warmte en huiselijkheid uitstraalt. En daarmee ook de perfecte stijl is voor de woonkamer waar we graag willen ontspannen en die warme behaaglijke en comfortabele sfeer willen creëren. We geven een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de Scandinavische woonkamer en vertellen hoe je warmte, kwaliteit en licht kunt toevoegen wat belangrijke elementen zijn in de Scandinavische stijl.

Kenmerken van de Scandinavische woonkamer

De basis van de Scandinavische woonkamer bestaat uit wit als basiskleur eventueel aangevuld met lichtgrijs en pasteltinten zoals ijsblauw en olijfgroen. En soms zien we ook een enkel zwart accent toegevoegd aan het kleurenpalet. De lichte witte muren worden aangevuld door een massief lichte houten of witte plankenvloer. We zien warme natuurlijke zachte stoffen zoals wol en vilt aangevuld met kleden en verschillende soorten vachten. Aan deze neutrale basis worden elementen toegevoegd die zorgen voor warmte en die ook nog eens duurzaam zijn. De meubels zijn vaak handgemaakt door designers en stralen eenvoud en tijdloosheid uit. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen uit de omgeving. We zien robuuste natuurlijk ogende tafels en natuurlijke wollen banken en kleden aangevuld met een heerlijke warme houtkachel. Ook gerecyclede materialen passen goed in deze stijl. In de Scandinavische woonkamer worden accenten in de vorm van kleurrijke items en prints toegevoegd als decoratie. Qua meubilair zien we hier ook vintage en design klassiekers. De ramen worden vaak leeg gelaten zonder gordijnen in het Scandinavische interieur. De reden hiervan is om het natuurlijke licht maximaal naar binnen te laten stromen. De Scandinavische woonkamer kent namelijk ook een grote hoeveelheid daglicht en grote raampartijen die zorgen voor een ruimtelijk, helder en open gevoel. De stijl is minimalistisch en ecologisch: de Scandinavische woonkamer bevat geen overbodige elementen of prullaria. Alles is in een perfecte balans en harmonie.

Licht

Naast de lichte kleuren wordt de Scandinavische stijl ook gekenmerkt door een overvloed aan natuurlijk licht. Dit licht reflecteert maximaal door de witte muren en lichte vloeren. Zo ontstaat dat ruimtelijke, heldere en transparante gevoel dat we ook uit de natuur kennen. Elke ruimte bevat grote raampartijen die zo min mogelijk opvallen en leeg worden gelaten en daardoor ook zorgen voor een natuurlijke verbinding met de buitenruimte. Wil je een Scandinavische sfeer creëren in huis dan is daglicht onmisbaar. Naast het vervangen van je ramen kun je deze sfeer ook goed neerzetten met daglichtlampen of door middel van spiegelwanden.

Kwaliteit

Kenmerkend voor de Scandinavische stijl is de keuze voor natuurlijke hoogwaardige materialen en duurzaamheid. Er wordt gekozen voor designmeubels die handgemaakt zijn en van natuurlijke duurzame materialen zijn vervaardigd. De meubels stralen kwaliteit, design en eenvoud uit. Daarnaast zien we ook gerecyclede en vintage meubels die worden gekozen vanwege hun uitstraling en de keuze voor duurzaamheid reflecteren. Er wordt gekozen voor lokale bedrijven en designers die met natuurlijke en duurzame materialen werken.

Voeg warme kleuren toe aan je woonkamer

De basis van een Scandinavisch interieur is meestal wit maar niet altijd. Soms wordt ook gekozen voor een zachte lichtgrijze tint die meer warmte toevoegt aan je woonkamer. Deze kleur kun je daarna ook zeer goed combineren met diverse zachte poeder pasteltinten zoals zacht oudroze, licht vintage-groen of licht ijs-blauw. Maar ook zachte zandtinten zien we soms terug in deze stijl. Dit in combinatie met ruw houten meubels zorgt voor die typisch Scandinavische look. Deze meubels zorgen voor karakter, warmte en een sfeer van natuurlijkheid en eenvoud. En soms wordt ook gekozen voor een bijzonder element zoals een plafond in ruwe lichtgrijze betonlook als bijzonder accent.Voeg wat fraaie kunstvoorwerpen toe die je losjes tegen de muur plaatst zodat het oog hier naartoe wordt getrokken. Plaats deze bij voorkeur laag en in beperkte hoeveelheid in kleine losse opstellingen hier en daar in je interieur. Zo creëer je die prachtige authentieke gebalanceerde Scandinavische look.