Landelijke Woonkamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

Woonkamer in landelijke stijl

Ideeën en inspiratie voor een woonkamer in landelijke stijl:

Warmte en gezelligheid: als je met de landelijke stijl aan de slag gaat dan is dat vrijwel altijd het resultaat. Je kunt je hele huis in landelijke stijl inrichten, maar in dit geval gaan we ons concentreren op de woonkamer. De woonkamer is juist de ruimte waar warmte en gezelligheid eigenlijk het meest van pas komen. Hoe fijn is het als je na alle drukte van het dagelijks leven ’s avonds ontspannen in je woonkamer bij kunt komen of in het weekend in de woonkamer fijne uren met familie en vrienden door kan brengen. Als je naar televisieprogramma’s op het gebied van interieur en huizen kijkt, dan neemt de woonkamer daarin altijd een zeer belangrijke rol in. En ook als je een woonmagazine openslaat dan zijn er heel wat pagina’s voor deze belangrijke ruimte gereserveerd. Uiteraard heeft homify ook een ontzettend groot bestand met voorbeelden van de mooiste woonkamers in landelijke stijl. Deze voorbeelden kunnen je alle ideeën en inspiratie geven die je nodig hebt en met deze korte handleiding helpen we je nog een beetje verder op weg.

Eenvoudig aan de slag met je woonkamer in landelijke stijl:

Een hele nauwkeurige omschrijving van een woonkamer in landelijke stijl valt simpelweg niet te geven. Bij een woonkamer moet het natuurlijk ook niet om een definitie gaan, maar om de gezellige en leuke plek die jij zelf gaat creëren. Je kunt nog zoveel voorbeelden als leidraad namen, uiteindelijk gaat het er om dat jij, en eventueel je partner en gezin, een fijne woonkamer hebben. De eerste stap om een beeld in je hoofd te hebben van wat je precies wilt op het gebied van een landelijke woonkamer, is door je aan te melden op homify. Dit kun je helemaal gratis doen en je kunt dan direct aan de slag gaan om op momenten dat jou het uitkomt foto’s te gaan verzamelen die je het meest aanspreken. Je kunt deze foto’s opslaan in een online Ideabook en eventueel voorzien van commentaar. Heb je een Ideabook gemaakt en denk je dat anderen daar ook van mee moeten kunnen genieten? Dan zet je met één muisklik je Ideabook op openbaar en is die voor iedereen te bekijken. Het is trouwens niet zo dat de hulp van homify bij het maken en inrichten van jouw ideale landelijke woonkamer daarmee ophoudt. Wat homify namelijk ook doet is een heel groot overzicht geven van allerlei professionals op het gebied van architectuur, bouwen en interieur. Van architect tot hovenier en van schilder tot keukenontwerper. Door een eenvoudige zoekfunctie kun je ook goed kijken hoeveel van deze professionals bij jou in de buurt zitten.

Welke kleuren kan ik het beste gebruiken voor mijn woonkamer in landelijke stijl?

Kleurkeuze is een van de meest persoonlijke keuzes als het gaat om de inrichting van welke ruimte dan ook. Maar misschien nog wel meer dan bij andere ruimtes zijn de kleuren waarvan je gebruik maakt in je woonkamer erg belangrijk. Vooral ook omdat dit de ruimte is waar je gasten ontvangt en waarmee je heel duidelijk wil maken wat voor sfeer jij in je huis wilt creëren. Aangezien je met een landelijke stijl aan de slag gaat die warmte en gezelligheid uit moet stralen is het ook raadzaam op het gebied van kleuren daar rekening mee houden. Licht en lichtinval zijn allereerst van groot belang bij een woonkamer in landelijke stijl. Het maakt overigens ook nog verschil of je een bestaande woonkamer opnieuw gaat inrichten of dat je woonkamer nog gebouwd moet worden. Vooral in het laatste geval heb je nog meer mogelijkheden om je eigen wensen naar voren te kunnen laten komen. Hoe jouw geval ook is, belangrijk is dat de ruimte dus licht genoeg is. Gebruikmaken van lichte en frisse kleuren is dan ook zeker aan te bevelen. Een felle kleur mag ook, maar dan is het zeker aan te bevelen om daar bijvoorbeeld één muur voor uit te kiezen.

Wat kan ik verder allemaal doen met de muren in mijn landelijke woonkamer?

Naast de veelal lichte kleuren die je op de muren kunt gebruiken kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van behang. Kies zeker bij een landelijke stijl voor een relatief rustig motief of patroon. Maar het kan nog mooier! Denk er bijvoorbeeld aan om een muur (gedeeltelijk) van een houten lambrisering te voorzien. En dan bedoelen we uiteraard niet van die lelijke schrootjes uit de jaren ’70 maar een mooie en landelijke bekleding van je muur. Hout versterkt zonder enige twijfel het landelijke effect. Denk ook na over de mogelijkheden om met hout te gaan werken aan het plafond. En als je een oud huis hebt dan is dat misschien zelfs al wel het geval. Naast hout kan ook baksteen een schitterend landelijk effect geven. Kies dan voor een behang met baksteenmotief in een lichte kleur. Nog mooier is het als er daadwerkelijk bakstenen in de ruimte zichtbaar zijn. Smeer er een lik lichte verf over en je hebt een prachtig decor in je woonkamer om verder mee aan de slag te gaan.

Wat voor vloer past het beste bij mijn woonkamer in landelijke stijl?

Een vloer kan ook heel erg bepalend zijn voor de sfeer in een ruimte. Haast nog meer dan bij andere stijlen is bij de landelijke stijl de vloer van essentieel belang. Natuurstenen vloeren en houten vloeren passen het beste bij een woonkamer in landelijke stijl. Uiteraard is dit wel afhankelijk van jouw budget, vooral echte natuursteen en solide houten planken kunnen behoorlijk in de papieren gaan lopen. Dit soort vloeren bestaat ook vaak in de uitvoering van een laminaatvloer. Een handige oplossing als je iets minder geld te besteden hebt. Een compleet stoffen vloerbedekking is in principe voor elke woonkamer af te raden. Doe dit bij voorkeur dan ook niet in je landelijke woonkamer. Wat wel heel goed bij de landelijke stijl past is een mooi donker vloerkleed. Deze mag gerust wat donkerder zijn dan de rest van de kamer. Zelfs een bruin of een oranje vloerkleed kan namelijk een prachtig effect geven in een landelijke woonkamer.

Hoe richt ik mijn landelijke woonkamer in?

Het inrichten van de woonkamer, in landelijke stijl of in welke stijl dan ook, is een leuk maar ook best wel complex gebeuren. Zeker als de leeftijden van de verschillende gebruikers heel erg uiteenlopen. Een woonkamer waar ook kleine kinderen gebruik van maken moet heel anders worden ingericht dan in een huishouden waar de kinderen al tieners zijn. Maak van het inrichten van de woonkamer zeker een leuke aangelegenheid en zorg dat iedereen aan zijn of haar trekken komt. Meubels zijn natuurlijk een eerste belangrijke vereiste. Bij een landelijke stijl mag je gerust uitpakken met solide en ruime meubels. Een mooie bank mag uiteraard niet ontbreken. En is jouw gezin wat groter plaats dan ook gerust een tweede bank. Een chesterfield bank kan een hele mooi landelijk effect geven maar dat geldt net zo voor een solide bank met een mooie lichte hoes of een groot licht kleed. Kies een ruime houten salontafel en vergeet ook zeker niet goede verlichting op te hangen en leuke schemerlampen te plaatsen. Omdat een woonkamer soms meerdere functies kan vervullen is het belangrijk dat je het licht daar ook goed op af kunt stemmen. Gordijnen zijn verder ook een niet te missen element in de ruimte. Als dit alles op z’n plek staat dan is de tijd aangebroken om de details en accessoires in de woonkamer aan te gaan brengen. Dit mogen uiteraard persoonlijke spullen zijn. Hang één of meerdere van je favoriete schilderijen aan de muur en zet her en der wat leuke fotolijstjes neer met bijzondere (familie)foto’s. Ook enkele planten kunnen het landelijke effect in de kamer versterken. Let er wel goed op dat je de ruimte niet te vol gaat maken, dit zal het landelijke effect namelijk zeker niet ten goede komen.

Nog meer tips voor een landelijke woonkamer:

We hebben je al een heel end op weg geholpen bij van alles en nog wat op het gebied van een landelijke woonkamer. Doe alles in je eigen tijd en op je eigen tempo. Maak een budget zodat je precies weet wat je kwijt bent voor je woonkamer. Denk je dat je moeite hebt met het uitvoeren van sommige gedeeltes van de inrichting? Schakel daar dan iemand voor in die er verstand van heeft. Dat kan een professional zijn die je via homify gevonden hebt, maar dat kan natuurlijk ook een hele handige kennis zijn. Kies er in ieder geval nooit voor om vanwege de kosten maar zelf iets uit te gaan voeren terwijl je weet dat je het eigenlijk niet kunt. Als een professional dan jouw fouten moet gaan herstellen dan ben je nog meer geld kwijt, voorkom dit dus zeker!

Andere stijlen voor je woonkamer:

Een woonkamer in landelijke stijl past heel goed bij ruime huizen. Maar misschien wil je ook wel iets heel anders. Om je van enkele andere populaire stijlen ook een indruk te geven volgt hier een korte samenvatting:

Woonkamer in moderne stijl:

De moderne stijl is ideaal voor nieuwbouwwoningen of stadsappartementen. Ook dit zijn lichte ruimtes, maar dan gecombineerd met strakke meubels. Deze stijl is ook prima toe te passen in oudere huizen: juist de combinatie tussen oud en nieuw kan een hele verrassende woonkamer opleveren!

Woonkamer in koloniale stijl:

Een woonkamer in koloniale stijl is eigenlijk een mengeling van meerdere stijlen. Het heeft iets ouds, maar ook iets vernieuwends.

Woonkamer in klassieke stijl:

Als je landelijk iets te ‘gewoontjes’ vindt, dan moet je er zeker eens over nadenken om toch voor de klassieke woonkamer te kiezen. In een klassieke woonkamer ga je gewoon  flink aan de slag met antiek en kun je een van de meest chique woonkamers maken.