Moderne Wijnkelder: design, ideeën, inspiratie en foto's l homify Moderne Wijnkelder: design, ideeën, inspiratie en foto's

Moderne Wijnkelder: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wijnkelder stijl modern:

Een wijnkelder is een plek in iemands huis waar de wijnen en andere alcoholische versnaperingen bewaard worden. Het concept van de wijnkelder is erg oud en gaat terug naar koninklijke en adellijke families die vroeger (en vaak nog steeds) de kelders van hun kastelen en paleizen gebruikten voor de opslag van hun drankvoorraad. Oorspronkelijk zat de wijn dan ook in vaten of tonnen. Aangezien die in de keuken nogal veel ruimte in beslag namen werden die in de kelder bewaard. Tegenwoordig wordt de meeste wijn uiteraard niet meer in vaten bewaard, maar dat neemt niet weg dat het concept van de wijnkelder is blijven bestaan. En gelukkig maar! Een wijnkelder kan een prachtige extra dimensie aan je huis geven. En al is het dan misschien een opslagruimte voor drank, dat neemt zeker niet weg dat de wijnkelder een prachtig geïntegreerd onderdeel van de stijl en vormgeving van je huis kan zijn.

Hoe ziet de perfecte moderne wijnkelder er uit?

‘Wein, Weib und Gesang’ en ‘In vino Veritas’. Maak je niet ongerust, we gaan hier geen college Duits en Latijn geven, maar het zijn twee uitspraken die de bijzondere positie van wijn in de Europese samenleving tekenen. De eerste uitspraak schijnt afkomstig te zijn van kerkhervormer Maarten Luther en de tweede Latijnse uitspraak betekent zoveel als ‘waar wijn is, is de waarheid te vinden’. Maar voordat die wijn tot die prachtige uitspraken kan leiden moet die wel goed gemaakt zijn en bovenal goed opgeslagen worden. Temperatuur, licht en de vochtigheid zijn allemaal factoren die meespelen bij het inrichten van de perfecte moderne wijnkelder. Als je daar meer over wilt weten moet je zeker verder lezen, homify helpt je op weg!

Ideeën en inspiratie voor een moderne wijnkelder

Een wijnkelder is een ruimte in je huis waar je al je mooie flessen wijn kunt bewaren. Gezien de omstandigheden waaronder de flessen wijn bewaard moeten worden kiezen de meeste mensen er voor om hun wijnkelder ook daadwerkelijk in de kelder of het souterrain van het huis onder te brengen. De voornaamste reden daarvan is dat de kelder doorgaans de koelste ruimte in het huis is. Op het gebied van aankleding van de ruimte wordt vaak voor hout gekozen. Maar er zijn op dat gebied ook heel wat andere mogelijkheden! Dat geldt niet alleen voor de materiaalkeuze, maar ook voor de plek van je wijnkelder. Al zijn de omstandigheden in kelder misschien ideaal, het kan goed mogelijk zijn dat jij helemaal geen kelder hebt of dat je niet zoveel ruimte nodig hebt voor je wijnkelder. In het eerste geval kun je er dan voor kiezen om een gedeelte van de keuken of een andere ruimte als wijnkelder te gebruiken. Vooral de mogelijkheden om een bepaald gedeelte van een ruimte als wijnkelder te bestempelen nodigt uit tot creativiteit: stel je voor hoe je de sfeer in je keuken kunt verhogen door een klein gedeelte met matglas af te schermen en als wijnkelder te gebruiken! Of misschien past dit wel goed in je eetkamer of juist in je woonkamer! Zeker als je een wat kleinere woning hebt dan is dat een ideale oplossing. Nog simpeler (als je wijnen dat toelaten natuurlijk!) is om een paar mooie (houten) wijnrekken neer te zetten.

Waar vind ik ideeën voor een moderne wijnkelder?

Een mooi wijnrek is een goed begin, maar er zijn natuurlijk wel meer ideeën nodig voor de inrichting van je moderne wijnkelder. Dit alles kun je vinden door de vele voorbeelden op homify te bekijken. Ook als je experts nodig hebt, zoals een (interieur)architect, een aannemer of een designer dan kun je die op homify vinden. Uiteraard kunnen deze professionals je ook helpen met het inrichten van jouw moderne wijnkelder.

Hoe ga ik aan de slag met het bouwen van een moderne wijnkelder?

Het bouwen van een moderne wijnkelder in je huis is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en voldoende voorbeelden. De voorbeelden levert homify jou, de creativiteit moet je zelf zoeken. Maar ook daarbij helpen we je graag een beetje op weg! Ten eerste moet je een beeld hebben van de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt, uiteraard ook afhankelijk van je wijnconsumptie. Het tweede wat van belang is dat je de temperatuur in de ruimte goed kunt regelen. Zeker als je in de keuken kiest voor een kleine wijnkelder dan kun je het beste een speciale koelkast zoeken voor wijnen die op een bepaalde temperatuur bewaard moeten worden. Verder moet je op zoek gaan naar de materialen die je wilt gebruiken. Je kunt hierbij denken aan hout, maar ook aan metaal, kunststof of glas.

Wat moet ik doen op het gebied van muren en vloeren in mijn moderne wijnkelder?

De muren in een wijnkelder of een andere ruimte die je gaat gebruiken kunnen bestaan uit bakstenen, beton of zijn misschien voorzien van behang of van tegels. In sommige gevallen is zo’n ruimte al geschikt om te gebruiken, in andere gevallen kies je misschien liever voor het veranderen van het uiterlijk van de muur. Voor een goede temperatuur zijn bakstenen of beton zeker aan te bevelen. Bakstenen geven bovendien een heel bijzonder uiterlijk aan de ruimte en of je nou kiest voor een moderne of een meer industriële stijl: baksteen doet het altijd goed! Voor de vloer geldt ook dat die koel moet blijven. Ouderwetse plavuizen, natuurstenen tegels of beton kunnen prima als vloer dienen. Maar ook sommige houten vloeren zijn geschikt om te gebruiken, maar denk er dan wel om dat de ruimte goed droog is! Zorg er daarnaast voor dat de vloer niet te glad is, je moet er namelijk niet aan denken dat je met een aantal dure flessen wijn struikelt en daarbij je wijn in plasjes op de vloer ziet belanden…

Zijn er specifieke tips voor het inrichten van mijn wijnkelder in moderne stijl?

Die tips zijn er zeker! Met alleen wijnrekken kom je er over het algemeen niet. Naast de muren en vloeren moet je ook om eventuele ramen denken. Kan er veel zonlicht in de ruimte komen? Zorg er dan door middel van een gordijn voor dat het zonlicht jouw wijnflessen niet direct kan bereiken, dit is namelijk funest voor de wijn. Dit geldt ook voor de verlichting. Onder normale omstandigheden is een wijnkelder niet permanent verlicht: hoe donkerder, hoe beter! Dat betekent natuurlijk niet dat je in het donker op zoek moet naar wijn. Sfeerverlichting is het belangrijkste, zeker als je ook voor iets meer dan alleen het pakken van een fles wijn in je moderne wijnkelder bent. Daarmee wordt gelijk een ander aspect van een moderne wijnkelder aan de orde gebracht: eventueel multifunctioneel gebruik. Zeker als jouw wijnkelder groot genoeg is om ook nog iets anders mee te doen dan kun je een kleine bar inrichten of een kleine eethoek. Hoe leuk is het als je aangenaam kunt drinken en eten in je eigen moderne wijnkelder! Je zult dan meubilair nodig hebben, zoals een tafel en eetkamerstoelen of een bar met barkrukken. Maar je kunt het ook simpeler houden en een paar eenvoudige bistrostoeltjes plaatsen zodat je ’s avonds romantisch met je partner een glaasje wijn kunt drinken in je eigen wijnkelder. Hoe groot of klein je het ook houdt: je zult in ieder geval wijnglazen nodig hebben en een flesopener en andere accessoires. Bij een wijnkelder in moderne stijl moeten deze attributen ook goed op de stijl worden aangepast. Verder kun je op het gebied van aankleding denken aan posters, foto’s of schilderijen. Natuurlijk het liefst iets wat met wijn te maken heeft! Maar ook met lege flessen kun je creatief aan de slag gaan. Tover lege flessen eenvoudig om tot een mooie lamp door er verlichting in te stoppen!

Welke stijlen zijn er op het gebied van wijnkelders?

Een woonkelder in moderne stijl kan al op heel veel verschillende manieren ingericht worden, maar er zijn ook andere stijlen te bedenken. Of een combinatie van diverse stijlen, zoals moderne en meer klassieke elementen. We helpen je graag ook op dit gebied verder op weg door wat suggesties van diverse stijlen aan de hand te doen.

Wijnkelder in rustieke stijl

Een wijnkelder in landelijke stijl doet het meeste denken aan een authentieke wijnkelder. Baksteen en natuursteen mogen hierbij mooi in het zicht blijven. Zachte kleuren zoals pasteltinten passen prima bij de verdere inrichting. Kies voor mooie rustige sfeerverlichting maar ook een simpele kandelaar of kroonluchter is hierbij zeker geoorloofd. Sobere maar elegante houten wijnrekken passen het beste bij deze stijl.

Wijnkelder in minimalistische stijl

Zoals de naam het al zegt hoef je bij een wijnkelder in minimalistische stijl niet je best te doen om heel veel accessoires te verzamelen. ‘Less is more’ geldt bij deze stijl nog veel meer dan bij andere stijlen het geval is. Eenvoudige kleuren, zoals zwarte, witte en grijze tinten, in combinatie met strakke wijnrekken of –kasten geven deze stijl een specifieke uitstraling. Qua verlichting zijn simpele spots in principe voldoende. Let er wel op dat die spots niet gericht zijn op je bijzondere wijnflessen, als je dan het licht vergeet uit te doen kan dit namelijk een nadelig effect op je wijn hebben.

Wijnkelder in eclectische stijl

Een eclectische stijl is een heerlijke stijl waar jij je creativiteit in kwijt kunt, dit geldt ook zeker voor een wijnkelder! Combineer sommige stijlen, zoals een klassieke en moderne stijl. Je kunt hiermee een verrassend effect bereiken en bovendien ook een erg unieke wijnkelder opbouwen. Laat je dus lekker inspireren door verschillende stijlen en geef hier je eigen draai aan.

Aan de slag!

Met al deze informatie kun je direct aan de slag gaan om je wijnkelder op te bouwen en in te richten. Het team van homify wenst je daarbij veel succes en vooral veel plezier!