Wijnkelder: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en inspiratie voor een wijnkelder:

Een wijnkelder lijkt misschien een luxe voor mensen in een groot huis. Toch is het echt niet zo dat je een grote villa of een oud herenhuis moet bezitten om een wijnkelder in te richten. Er zijn heel veel mogelijkheden om ook in kleinere woningen een speciale ruimte voor wijn op te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een inloopkast voor wijn? Of heb je wel een kleine kelder waar je nog steeds niets mee doet maar die je eigenlijk wel wilt gebruiken? Met hulp van homify kun je aan de slag om op zoek te gaan naar het ontwerp voor een mooie wijnkelder. 

Hoe ziet de perfecte wijnkelder er uit? 

Het belangrijkste doel van een wijnkelder is om goede en lekkere wijnen in een ideaal klimaat te bewaren. Dit houdt vooral in dat de wijn geen zonlicht te verduren moet krijgen en dat de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte constant zijn. Aan de andere kant moet een wijnkelder ook een ruimte zijn waar jij als wijnliefhebber rustig op zoek kunt gaan naar de wijn die je nodig hebt en waar er plek voor jou en je gasten is om de wijn te proeven en om te genieten van de entourage. En het is haast niet nodig om te noemen: een wijnkelder moet natuurlijk bij uitstek een plek zijn waar je zoveel mogelijk verschillende wijnen goed kunt opbergen waarbij de flessen wel goed zichtbaar blijven! 

Waar vind ik ideeën voor wijnkelders? 

Een wijnkelder is heel goed in te richten met de hulp van homify. Je kunt je gratis aanmelden en direct aan de slag om inspiratie op te doen voor je eigen wijnkelder en bovendien vind je op homify vele professionals op het gebied van wijnkelders en vele andere interieuraangelegenheden. Heb je al leuke dingen gevonden op homify? Sla deze ideeën dan zeker op in je persoonlijke online ideeënboek. 

Hoe kan ik een wijnkelder maken? 

Er is veel mogelijk op het gebied van het inrichten van een wijnkelder. Je kunt uiteraard gebruik maken van een bestaande kelder, maar je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamde silo-wijnkelder aan te schaffen. Dit is een kleine ronde ruimte die in je vloer wordt ingebouwd met een wenteltrap om naar binnen te komen. De bovenkant is afgesloten door een glasplaat zodat de temperatuur constant blijft en natuurlijk om er voor te zorgen dat je geen gat in je vloer hebt. Uiteraard hangt aan zo’n wijnkelder wel een prijskaartje, gelukkig is het ook zeker een optie om een kamer die je niet gebruikt in te richten als inloopwijnkast. Maar ook een hoekje van de keuken kan tot een kleine wijnkelder omgetoverd worden, of misschien wel de ruimte onder de trap. Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden, wel is het in veel gevallen van belang om een expert in te schakelen die je helpt om de ideale wijnkelder te ontwerpen. 

Wat voor soort muren moet ik kiezen voor in mijn wijnkelder? 

Voor een traditionele ondergrondse wijnkelder zijn bakstenen muren een prachtige optie. Dit geeft je het gevoel van een authentieke wijnkelder, denk maar aan het prachtige contrast tussen de wijnflessen en de baksteen. Een mooi gewelfd of een gestuukt plafond past hier prachtig bij en wat te denken van een mooie ouderwetse deur in Franse stijl? Maar ook pleisterwerk kan het natuurlijk prima doen in een traditionele wijnkelder! Ga je een bovengrondse ruimte creëren, bijvoorbeeld in je keuken? Overweeg dan zeker om met glazen wanden te gaan werken, dit geeft een heel mooi effect! 

Wat voor soort vloer leg ik in mijn wijnkelder?

Robuuste materialen zijn het meest geschikt voor een wijnkelder. Mooie ouderwetse plavuizen, natuurstenen tegels of een prachtige donkere houten vloer. Of gewoon (geverfd) beton kan ook een schitterend effect geven. Maar ook bijvoorbeeld marmer kan zowel in een wijnkelder of een wijnruimte bovengronds erg mooi, elegant en stijlvol zijn. Kiezen voor een hennepvloer of iets dergelijks kan gevaarlijk zijn: je moet in een wijnkelder een vloer hebben die geen geur afgeeft, je wil niet dat je wijnen op een gegeven moment de geur van je vloer gaan overnemen! Denk er daarnaast om dat de ondervloer ook kurkdroog is. Vocht kan funest zijn voor je wijn en je wilt al helemaal geen schimmels onder je vloer krijgen. 

Waar vind ik rekken voor in mijn wijnkelder? 

Op het gebied van rekken voor je wijnflessen is homify ook jouw perfecte gids. Je vindt hier vele leveranciers van speciale wijnrekken. Van hout tot metaal en voor de inrichting van een complete wijnkelder tot speciale wijnkoelkasten die je eenvoudig in je keuken kunt plaatsen. Ook op dit gebied is veel te bedenken en veel te leveren! Ben je zelf erg bedreven in het bewerken van hout? Maak dan zeker je eigen wijnrekken! 

Zijn er nog meer specifieke tips voor het decoreren van mijn wijnkelder? 

Als je bezig gaat met het ontwerpen en plannen van een wijnkelder dan is het allerbelangrijkste dat je de hoeveelheid wijnrekken die je wilt plaatsen als uitgangspunt neemt. Het draait om de wijn en alle andere bijkomende dingen zijn bijzaken. Als je weet hoeveel wijnrekken je kwijt wil dan kun je ook vrij snel op het spoor komen hoeveel ruimte je overhoudt voor andere elementen in je wijnkelder. Denk er ook vast over na of je ook een kleine bar of een leuke tafel met stoelen in je wijnkelder wilt plaatsen. De keuzes die je gaat maken op het gebied van wijnrekken en meubilair zijn veelal ook zeer bepalend voor de stijl die je gaat hanteren in een wijnkelder. Ook de kleurstelling is daarbij uiteraard van belang. Daarnaast moet je ook zeker over de verlichting nadenken. Ouderwetse gloeilampen direct boven je wijnen zien er misschien wel authentiek uit, maar kunnen als ze te lang branden zeer veer warmte afgeven en dus schadelijk zijn voor je wijnen. Beter is het om te kiezen voor ledverlichting. De voordelen van ledverlichting zijn dat ze jouw wijnkelder goed verlichten, geen warmte afgeven en bovendien ook nog eens heel energiezuinig zijn. 

Hoe voorzie ik mijn wijnkelder van accessoires? 

Het antwoord op deze vraag hangt uiteraard samen met de stijl waarin je jouw wijnkelder tot stand wilt laten komen. Wil je bijvoorbeeld een traditionele rustieke wijnkelder of kies jij juist voor heel modern of heel luxueus? Bij een rustieke wijnkelder zou je een mooi oud wijnvat kunnen plaatsen als accessoire en je kunt van de deur ook een mooi aantrekkelijk object maken door te kiezen voor een ouderwetse zware houten deur met smeedijzeren scharnieren en een robuuste klink. Bij een moderne kelder kun je juist denken aan mooie strakke verlichting en een mooi schilderij om de muren wat aan te kleden. Daarnaast kun je denken aan de inrichting van je wijnbar. Naast de wijnbar zelf zal je verschillende soorten wijnglazen nodig hebben, uiteraard een kurkentrekker en ook een wijnkoeler. Stem deze accessoires zeker af op de stijl die jij voor je inrichting hebt gekozen. Als je genoeg ruimte hebt zou je er zelfs voor kunnen kiezen om je wijnkelder als tweede eetkamer te gebruiken. Hoe leuk is het als je gasten uit kunt nodigen om te dineren in je eigen wijnkelder! Zoals je ziet zijn er dus meer dan voldoende mogelijkheden om je wijnkelder leuk aan te kleden. Gebruik je creativiteit en creëer je eigen stijl! 

Meer ideeën voor stijlen van je wijnkelder:

Terloops zijn al wat stijlen voorbij gekomen. Een stijl voor je wijnkelder is een heel persoonlijke keuze. De voorbeelden van homify kunnen jou inspireren, maar je moet zelf de keuze maken in wat voor stijl je jouw wijnkelder in gaat richten. Als je het moeilijk vind om een keuze te maken kun je uiteraard ook een expert inschakelen om je hier bij te helpen. Hieronder volgen nog enkele stijlen om je verder op weg te helpen! 

Wijnkelder in klassieke stijl:

Een wijnkelder in klassieke stijl is iets waar je aan denkt bij het horen van wijnkelder. Een mooie, ietwat donkere ruimte met klassieke wijnrekken waarbij jij je bijna in Frankrijk waant. Deze stijl is met verschillende elementen heel goed in te richten. Prachtige bakstenen muren, die je eventueel ook in een witte kleur of andere lichte tint kunt verven. Deze stijl past bovendien ook bij zeer veel verschillende huizen, ook een mooi bijkomend iets!

Wijnkelder in eclectische stijl: 

Een stijl waarin je zonder enige twijfel de meeste creativiteit kwijt kunt is een eclectische stijl. Hierbij kun je verschillende stijlen geheel naar je eigen smaak combineren. Denk er wel om dat je het niet te bont maakt natuurlijk, je wijnkelder moet er niet uitzien als een kermisattractie. Aan de andere kant mag je best wel kleurig uitpakken, dus wees er zeker niet bang voor om de grens hier tussen kunst en kitsch een beetje op te zoeken. 

Wijnkelder in Scandinavische stijl: 

Een wijnkelder in Scandinavische stijl is heel erg geschikt als je van je wijnkelder een gezellige ruimte wilt maken. Rustieke kleuren en landelijke elementen geven een warm en sfeervol gevoel. Je kunt hierbij een chaletgevoel creëren met een heerlijke rustieke stoel om in je ontspannen en een heerlijk glas wijn te drinken. Een mooi kleed op de vloer kan dit gevoel nog meer accentueren. 

Wijnkelder in industriële stijl:

Zoals de naam het al zegt kun je met een industriële stijl het gevoel creëren of je in een distilleerderij of in een slijterij bent. Ook bij deze stijl kun je toch veel sfeer scheppen. Mooie robuuste metalen elementen en stoere verlichting maken van jouw wijnkelder een kleine fabriekshal. Strak vormgegeven meubels kunnen de ideale proefruimte creëren. Als je zo’n kleine fabriek in je huis wel ziet zitten dan moet je zeker voor de industriële stijl kiezen.