Voortuin: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Voortuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Voortuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Voortuin

De voortuin is het visitekaartje van je huis en daarom in belangrijke mate bepalend voor de eerste indruk van je huis. Een stijlvolle voortuin en mooie aanblik van de voorzijde heeft ook invloed op de waarde van je woning. Alle reden dus om hier die prachtige groene oase vol bloeiende bloemen aan te leggen. Dat maakt niet alleen maar een goede indruk op je gasten, maar daar geniet je ook als bewoner volop van wanneer je thuiskomt in deze geuren- en kleurenpracht. Besteed je liever niet teveel tijd aan je tuin? Dan kun je je tuin met specifieke beplanting en struiken ook zo inrichten dat je er weinig onderhoud aan hebt. 

Keuzes bij de aanleg 

Voor de aanleg van een tuin is het belangrijk om echt even de tijd te nemen. Alleen zo kom je tot een mooi eindresultaat. En dat klinkt logisch, maar in de praktijk nemen we onze beslissingen toch vaak te snel. Een belangrijke bepalende factor bij de inrichting van een tuin is de beschikbare ruimte. Is er weinig ruimte dan kun je misschien wat stoeptegels verwijderen en er een wilde bloementuin of wat bakken met fraaie planten plaatsen. Ga op zoek naar tuin ideeën die je inspireren en maak een wensenlijst. Kijk daarbij niet alleen naar voortuinen, maar zoek breder en kijk ook naar achtertuin ideeën als inspiratiebron. Denk na over de elementen die je er wilt plaatsen: een extra zonneterras, zithoek, speelruimte voor de kinderen, overkapping, parkeerplaats, containerruimte etcetera. Vervolgens is het ook belangrijk om het type en stijl tuin te kiezen dat bij jou en je huis past. Klassiek, modern, wilde tuin, Japans, tropisch of passend in de natuurlijke omgeving. Zorg er ook voor dat je tuin past in het straatbeeld of leg hem samen met de buren aan voor een mooi harmonieus beeld. Maak vervolgens een ontwerp op schaal of laat dit maken door een professional en bepaal je budget. Zijn je wensen groter dan je budget? Kijk dan of je de tuin misschien in fases aan kunt leggen. Vergeet ook de elektra en eventuele extra waterpunten niet. En wanneer je gaat graven in de tuin moet je dit vooraf ook melden bij het Kadaster. Als laatste stap ga je op zoek naar de benodigde materialen en kijk je waar je deze het beste of meest voordelig kunt inkopen. Bekijk ook welke soort planten geschikt zijn voor elke border (zon, schaduw, vocht), check vooraf hoe groot de planten worden en plaats ook wat groenblijvende planten. Verrijk de grond met compost en mest voor een optimaal resultaat. En geef je tuin de tijd om te groeien! Pas na een paar jaar zie je het uiteindelijke resultaat.


Beplanting 

Het is niet altijd eenvoudig om een beplantings- en kleurenschema te kiezen dat past bij je persoonlijke smaak en tegelijkertijd ook bij je huis en inrichting. Verzamel daarom eerst wat voortuin landscaping ideeën die je mooi vindt om een beter beeld te krijgen. Kies daarna pas de soorten planten die je wilt plaatsen. Bomen worden soms vrij hoog, maar geven ook schaduw en privacy. Je kunt ook kiezen voor een kleine boom als fraai opvallend element, bijvoorbeeld in het midden van je vlonderterras. Bloeiende struiken zijn zeer geschikt als afscheiding voor privacy maar nemen vaak wel wat ruimte in beslag. Wanneer je voor bloeiende planten kiest kan het ook fraai zijn om een bepaald kleurenschema aan te houden met één of twee kleuren. Dat zorgt voor rust en harmonie in het ontwerp. Verder heb je de keuze uit vaste planten, gras en eenjarigen. De vaste planten zijn blijvend en komen elk jaar weer op; de eenjarigen koop je per seizoen om wat leuke accenten mee aan te brengen. Plaats de planten van laag naar hoog, kies ook voor wat groenblijvende planten en voor verschillende groentinten voor wat mooie contrasten. Een gazon is mooi en leuk voor de kinderen maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Denk ten slotte ook na over de hoeveelheid onderhoud en het aantal katten in de buurt. Bodembedekkers zijn in dit geval een slimme keuze. Wil je graag advies van een professional over je tuininrichting? Laat dan hier je gegevens achter.

Parkeren: hoe zorg je voor een harmonieuze aanblik? 

Vaak staat ook onze auto in de voortuin en dit kan soms de aanblik van je tuin wat verstoren. Hoe voorkom je dit? Richt bij voorkeur een aparte en eventueel afgescheiden ruimte in voor de auto en eventueel een fietsenrek. Ook kan het handig zijn om hier een overkapping over te plaatsen voor een langere levensduur van je vervoersmiddelen. Maak indien mogelijk een afscheiding of afscherming zodat je de auto niet ziet wanneer je in dit tuin zit. Denk daarbij aan een dunne bamboeschutting, een metalen rek met Hedera of een smalle bak met bamboegras. Of plaats een mooie soort en kleur grote tegels waar je ook de auto op plaatst zodat alles juist één harmonieus geheel vormt. 


Tuinpad 

Een belangrijk functie van je voortuin is natuurlijk de gemakkelijke toegang tot je huis. En dus heeft elke voortuin een betegeld deel of tuinpad. Maak dit bij voorkeur redelijk ruim zodat er meer mensen tegelijk over kunnen lopen en je er ook makkelijk met de fiets doorheen kunt. Gebruik voor een speels effect verschillende tegelsoorten of ronde vormen. Het kan ook mooi zijn om een rand met rechte stenen aan de zijkanten van je tuinpad te plaatsen om zo de overgang naar je tuin te markeren. 


Hoe haal je alles uit een kleine tuin? 

Een kleine voortuin kan een uitdaging zijn voor een fraai ontwerp. Leg in ieder geval een fraai tuinpad aan bijvoorbeeld in slingerende vorm. Plaats er grote hoeveelheden bloemen en frisgroene planten in mooie grote potten als highlight. Of leg een pad aan met aan beide kanten een rand met mooie bloeiende planten. Maak gebruik van grote bakken en potten die je bijvoorbeeld om een klein bankje heen plaatst als afscheiding. Voor wat fraaie contrasten kun je een mix van verschillende texturen maken zoals verschillende soorten stenen, wit grind, tegels, hout, bloemen, planten, grassen en kleine boompjes. Of leg een kleine rotstuin of Japanse tuin aan waarbij je grind afwisselt met houten vlonders en wat groene planten die je los verspreid plaatst. Bekijk op onze pagina’s wat kleine tuinen om wat meer voortuin ideeën op te doen.