Voordeuren: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Voordeuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Voordeuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Voordeuren

Is de voordeur voor jou een plek die simpelweg de toegang naar jouw huis is, of is het toch wel iets meer dan dat? Denk daar maar even goed over na! Want wij zijn bij homify zeker geneigd om het laatste te zeggen. Voordeuren geven namelijk een eerste indruk van je huis en mogen daarom zeker niet onderdoen voor de stijl en structuur van je woning. Bovendien is er op het gebied van dit type deuren zo ontzettend veel leuks te vinden dat we je daar graag wat meer van willen laten weten. En wie weet kan het er wel voor zorgen dat je zelf aan de slag gaat om een nieuwe voordeur te plaatsen. Dat zou helemaal leuk zijn toch? We maken je dan ook graag wegwijs en gaan snel kijken wat er allemaal over te zeggen valt.

Wat voor type voordeuren kun je onderscheiden?

Misschien val je nog steeds wel onder de categorie mensen die denkt dat een voordeur gewoon zomaar een deur is, maar aan het einde van dit verhaal  willen we er voor zorgen dat je daar geheel anders over denkt. Daarom willen we even inzoomen op de verschillende soorten die je kunt onderscheiden:

·       Enkele deur 

Een enkele voordeur is het meest voorkomende type. Maar ook op dat gebied is er natuurlijk heel erg veel variatie mogelijk. De materialen daar komen we later nog op terug, het gaat ons nu vooral even om de verschillende uitvoeringen. Wil je bijvoorbeeld een voordeur met een raam of wil je zijramen of wellicht een bovenlicht? En wil je dan een halfrond bovenlicht of toch een rechthoekig exemplaar?

·       Dubbele voordeur 

Een dubbele voordeur is iets wat je verwacht bij een landhuis of een herenhuis. Het geeft gelijk een chique uitstraling aan je woning, ook is het ontwerp van de deuren zelf nog zo simpel. Dit type deur leent zich ook uitstekend voor zijramen of een bovenlicht.

·       Boerendeur 

Een boerendeur is een enkele deur uit twee delen. Dat lijkt misschien een beetje verwarrend, maar je weet vast wel wat we bedoelen. Deze deur heeft namelijk een bovengedeelte dat je afzonderlijk van de onderkant open kunt maken. Ideaal als jij je huis even door wilt luchten, maar niet wilt dat dieren en stof zomaar naar binnen komen.

·       Franse deur 

Een Franse deur is een deur opgebouwd uit kleine glazen ruitjes. Als veiligheidsdeur nou misschien niet het meest geschikte exemplaar, maar het ziet er wel schitterend uit.


De materialen

We hebben het net al eventjes aangestipt: de materialen waarvan een voordeur kan worden gemaakt. En dat geldt uiteraard ook direct voor het kozijn waarin de deur wordt geplaatst. Voor het gemak hebben we de prijzen er ook gelijk even bij vermeld.

·       Metalen voordeuren 

Metalen voordeuren bieden een sterke en solide oplossing die bovendien ook nog eens relatief eenvoudig te plaatsen is en relatief goedkoop is. Je moet denken aan prijzen vanaf zo’n € 350,-.Het enige nadeel is dat je dergelijke deuren beter niet toe kunt passen als ze aan veel regen of aan zeelucht worden blootgesteld.

·       Kunststof voordeuren 

Was het vroeger nog niet zo fraai om een voordeur van kunststof te hebben, tegenwoordig zijn er de meest prachtige exemplaren te verkrijgen! Wel ligt de prijs een stuk hoger dan die van metalen deuren, over het algemeen vanaf ongeveer € 2000,-, maar daar tegenover staat dat deze deur zeer weerbestendig is en met kozijn en al wordt geleverd. Zo hoeft de deur in principe te worden geverfd en heb je vaak een zeer lange garantietermijn. Ook niet onbelangrijk natuurlijk!

·       Houten voordeuren 

De traditionele houten deur blijft het natuurlijk ook nog steeds goed doen. Een beetje leuk exemplaar kun je vanaf zo’n € 500,- krijgen, maar vaak moet je het kozijn er dan nog wel extra bij bestellen. Een ander nadeel is dat je deze deur af en toe moet verven en na verloop van tijd moet repareren of vervangen. Uiteraard is het wel zo dat tropisch hardhout een stuk duurzamer is en dus veel langer mee kan gaan.

Installeren of vervangen van voordeuren

Het installeren of vervangen van voordeuren is een klus die de handige doe-het-zelver zelf uit kan voeren. Wel willen we je daarbij op het hart drukken dat je dit echt alleen moet doen als het ook echt kunt. Een foutje is snel gemaakt en je moet er dan ook voor zorgen dat het installeren heel zorgvuldig uitgevoerd wordt. Bespeur je dus ook maar enige twijfel, haal er dan een expert bij! Voor de echte klussers dus nog even kort de stappen die je moet doorlopen:

·       Meet alles goed op. 

·       Maak een keuze over het type deur dat je wilt installeren en bestel deze. Houd rekening met een levertijd van ongeveer een week! Je kunt ook bij de bouwmarkt een exemplaar kopen en dan kun je direct aan de slag. 

·       Moet je ook met de kozijnen bezig? Bestel die dan eventueel ook! 

·       Verwijder de oude deur en zorg dat je de nieuwe deur waterpas plaatst. 

·       Werk alles heel zorgvuldig af zodat je geen tochtgaten over houdt. Naast warmteverlies kunnen gaten ook voor ongedierte zorgen. 

·       Als je de deur nog moet verven, lak hem dan pas af als die geplaatst is.

Hoe kan ik mijn voordeur zo veilig mogelijk maken?

Tot slot nog even een paar opmerkingen over de veiligheid. Zorg voor goed hang en sluitwerk, het liefst met een veilig wonen keurmerk. Installeer eventueel dievenklauwen (met slot!) en een deurketting. En heb je een of meerdere ramen of bij de voordeur? Gebruik veiligheidsglas en plaats eventueel tralies om de kans op inbraak zo klein mogelijk te maken.