Vloeren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Vloeren

De vloer is de basis van elk interieur. Het is één van de belangrijkste sfeerbepalers in je inrichting. En dus iets om even goed bij stil te staan en alle mogelijkheden even op een rij te zetten. Maar wat zijn die mogelijkheden precies? Vaak denken we alleen maar aan hout, tegels, laminaat of vloerbedekking maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Zo is er tegenwoordig ook natuurlijke vloerbedekking van papier of zeewier of kun je zelf een vloer maken met papier mâché techniek. En wie droomt er niet van zo’n schitterende naadloze gietvloer? De trend van dit moment. Ook zien we onbewerkte ruwe betonnen vloeren, vloeren van leer, bamboevloeren en vloeren die bestaan uit een mix van verschillende materialen. Een andere trend die we de laatste tijd veel tegenkomen, is om de vloer te gebruiken als overgang naar een andere ruimte. Twee verschillende soorten vloeren sluiten dan naadloos op elkaar aan en markeren zo de overgang naar de andere ruimte. Een praktische manier om een afscheiding te maken in een open plan indeling. Voor een aangenaam huiselijk gevoel wordt tegenwoordig ook steeds vaker vloerverwarming onder de vloer geplaatst. De kosten ervan zijn relatief laag en je hebt daarmee altijd dat heerlijke warme comfortabele gevoel. Bovendien past vloerverwarming perfect in het nieuwe concept van energieneutraal wonen en verwarmen met lage temperaturen. Om een beter beeld te krijgen van alle soorten vloeren waar je uit kunt kiezen, zetten we deze even op een rij met alle voor- en nadelen. Of wil je graag persoonlijk advies of heb je een vraag? Laat dan hier je gegevens achter dan nemen wij contact met je op.

Houten vloer

Er zijn weinig vloeren die zoveel uitstraling en warmte toevoegen aan je interieur als een echte houten vloer. De keuze is tegenwoordig ook zeer breed. Niet alleen qua soorten hout maar ook wat betreft de breedte van de planken en soorten leggingen. Globaal genomen kunnen we de soorten houten vloeren onderverdelen in lamelparket en massief houten vloeren. Lamelparket heeft een houten toplaag die afhankelijk van de gewenste duurzaamheid varieert in dikte en is zeer eenvoudig te leggen, vergelijkbaar met laminaat met een kliksysteem. Omdat de houten laag minder dik is aan de bovenzijde is dit een goedkopere optie dan een massief houten vloer. De prijzen beginnen vanaf rond de 30-40 euro per m2. Bij een massieve houten vloer zijn de planken volledig van massief hout. Ook deze worden geleverd in messing-groef varianten of met een kliksysteem. De prijzen van een massieve houten vloer liggen beduidend hoger met prijzen vanaf 45 euro per m2. Een houten vloer vraagt natuurlijk wel wat onderhoud. Na een paar jaar moet deze vloer geschuurd en opnieuw gelakt, gewaxt of geolied worden en ook is soms af en toe een diepe stoomreiniging nodig bij een ruwe houten vloer zonder toplaag. Maar daar heb je dan wel die tijdloze prachtige uitstraling voor die zoveel warmte en natuurlijkheid toevoegt aan je huis.

Laminaat vloer

Heb je wat minder budget of wil je een onderhoudsvriendelijke vloer dan is een laminaatvloer een uitstekende keuze. De meest moderne laminaatvloeren zijn tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Ze hebben dezelfde matte look met nerven en noesten. Bovendien ook een zeer duurzame keuze want een goed gelegde kwalitatieve laminaatvloer gaat vele jaren mee. En laminaat is zeer makkelijk te leggen, onderhoudsvrij en makkelijk te reinigen. Ook is het een zeer voordelige optie met prijzen tussen de 5 en 50 euro per vierkante meter. Nadeel van laminaat is dat het soms kan beschadigen en soms ook bol of hol kan trekken.

PVC of kunststof vloer

De betere PVC vloeren - gemaakt van hoogwaardig kwalitatief kunststof - zijn tegenwoordig ook nauwelijks meer van hout of tegels te onderscheiden. Ze zijn verkrijgbaar als stroken of in tegels met hout of tegelprint. Voordelen van een kunststof vloer zijn dat deze zeer duurzaam, geluidsdempend, onderhoudsvrij en makkelijk te reinigen is. Bovendien kun je deze vloer in elke ruimte in huis plaatsen en is hij zeer makkelijk te leggen.

Tegels

Met een tegelvloer krijgt je huis dat fraaie mediterrane accent en je hoeft ook niet meer bang te zijn voor koude voeten want je kunt er tegen lage kosten vloerverwarming onder plaatsen voor een aangenaam warme vloer. Tegels zijn de meest duurzame keuze en goed bestand tegen krassen en deuken. Ideaal voor een vloer die intensief wordt gebruikt. Wanneer je de tegelvloer eenmaal hebt geplaatst is hij echter niet zo snel meer te verwijderen.

Gietvloeren

De trend van dit moment: een gietvloer. Waarom zijn deze vloeren zo populair? Je kunt er een prachtige naadloze vloer mee maken die optisch zorgt voor een zeer fraai rustig harmonisch beeld in een ruimte. Kortom het sterke punt is dus dat er geen zichtbare naden zijn want deze vloer wordt niet gelegd maar gegoten. Daarmee creëer je die rustige neutrale basis waar je meubels prachtig op naar voren komen. Qua materialen en kleuren is de keuze zeer breed. We zien ze van epoxy en polyurethaan maar ook van beton en cementgebonden gietvloeren. Daarnaast is er nog de coatingvloer. De keuze voor elk van deze vloeren is afhankelijk van de gewenste uitstraling, eigenschappen en het budget. Let bij de aanschaf van een gietvloer op dat de vloer voldoende UV bestendig is en niet verkleurt. De prijzen voor een gietvloer beginnen vanaf rond de 25 euro per vierkante meter en lopen op afhankelijk van het soort materiaal en aantal lagen.

Vloerbedekking

Met textiel breng je extra warmte in een ruimte en voeg je daarmee extra sfeer en een knus, gezellig comfortabel gevoel toe. Dit kan een belangrijke overweging zijn om voor vloerbedekking te kiezen. En wil je niet de hele ruimte vullen met vloerbedekking dan kun je ook kiezen voor een prachtig hoogpolig warm tapijt. Dit verbindt de meubels met elkaar en zorgt voor die warme knusse sfeer in huis. Vaak wordt gedacht dat vloerbedekking zeer vuil wordt en lastig te reinigen is, maar er zijn speciale stoomreinigers op de markt waarmee je je tapijt weer als nieuw kunt maken. Ook in vloerbedekking zijn er veel ontwikkelingen de laatste jaren en zien we een zeer breed nieuw assortiment aan materialen en kleuren. Natuurlijke materialen en kleuren zijn daarbij sterk in opmars. We zien zachte pasteltinten en op de natuur geïnspireerde zand- en mostinten. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen en natuurlijke pigmenten. Verder is zacht het devies: hoe zachter hoe beter en van muur tot muur. Naast de bekende materialen zien we ook nieuwe trendy materialen zoals rijstpapier en leer op de vloer. De prijzen beginnen vanaf een paar tientjes en lopen op tot honderden euro’s per vierkante meter.

Linoleum, zeil, kurk

Voor deze materialen wordt minder vaak gekozen maar toch passen ze perfect in de nature trend omdat het puur natuurlijke materialen zijn. Zo zijn linoleum en kurk gemaakt van hars, houtmeel, jute, lijnolie en kalksteen. Deze vloeren zijn duurzaam, stofvrij en makkelijk te reinigen en leggen. Ook in dit type vloeren is er tegenwoordig een overvloed aan keuze qua nieuwe kleuren, patronen en materialen. Doordat deze vloeren natuurlijk zijn zorgen ze voor een gezond, aangenaam en prettig leefklimaat.

Het leggen van je vloer

Of je de vloer zelf gaat leggen of laat leggen door een expert is afhankelijk van je eigen vaardigheden en de soort vloer. Ga daarbij niet te makkelijk over een nacht ijs want een vloer is een zeer in het oog springend element en ligt er over het algemeen vele jaren. Kortom je wilt dus dat deze perfect wordt geplaatst. Een laminaat-, vinylvloer, vloerbedekking of bijvoorbeeld lamelparket kunt je vrij eenvoudig zelf leggen. Voor een complexere vloer is het aan te raden om deze door een professional te laten plaatsen voor het meest optimale resultaat. De kosten zijn afhankelijk van de soort vloer, een eventueel leggingspatroon en de gewenste afwerking. Gemiddeld genomen liggen de kosten op rond de 30-40 euro per vierkante meter. Daar komen de eventuele kosten voor het plaatsen van vloerverwarming en de plints dan nog bij.