Villa: design, ideeën, inspiratie en foto's │homify Villa: design, ideeën, inspiratie en foto's

Villa: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wat is een villa en welke eigenschappen heeft dit type woning? 

Bijna iedereen droomt er wel van: een villa! Dit is een vrijstaande woning, vaak in een landelijke omgeving. Maar, ondanks dat een vrijstaande woning in de stad een zeldzame verschijning is; is dit wel degelijk een landhuis. Als de woning niet vrijstaand is dan spreken we van een herenhuis of burgerwoning. Dit type woning is, zoals eerder vermeld een (luxueuze) vrijstaande woning en wordt ook wel vaak als landhuis aangeduid. In de 18e en 19e eeuw werd deze laatste term gebruikt voor buitenverblijven in een landelijke omgeving. De naam villa werd aan het einde van de 18e gebruikt. Maar de allereerste werden al door de Romeinen op het platteland gebouwd.

In de tijd van het Romeinse Rijk was dit type woning bedoeld als een speciaal huis voor de elite. Er waren twee soorten traditionele constructies: de stedelijke stijl en de rustieke stijl. De stedelijke stijl was voor diegenen die het stadsleven wilden ervaren vanuit een ruime en indrukwekkende woning. De rustieke stijl deed erg denken aan boerderijen, maar dan de iets luxere variant. Het huis was op het platteland en er werd vee gehouden.  

Na het Romeinse Rijk raakten deze huizen steeds meer geïsoleerd, het was daarom belangrijk dat er muren kwamen die bescherming boden. De mensen die binnen deze muren woonden waren economisch onafhankelijk. Na verloop van tijd werden ze omgezet in wat we nu kennen als kleine dorpen.   


Voordelen van een villa 

Het voordeel dat waarschijnlijk direct in je opkomt is de afmeting. Deze luxueuze vrijstaande woningen zijn vaak erg groot en imponerend. Dit betekent dat er veel ruimte is voor de bewoners en dat er vaak meerdere slaap- en badkamers te vinden zijn. Uiteraard is groot een relatief begrip: wat de een groot vindt, kan de ander juist weer als klein bestempelen. Maar, laten we ervan uitgaan dat de woning in elk geval groter is dan een bungalow. En dat het zeker niet doet denken aan een huis van datzelfde formaat. Een ander voordeel is dat je altijd omgeven bent door groen. Dat kan je eigen tuin zijn. Maar ook het groen van nabijgelegen bossen en parken. Als je er van houdt dan is de luxueuze inrichting van dit type woning ook een voordeel.   


Nadelen van een villa 

De eerder genoemde voordelen kunnen voor sommigen ook een nadeel zijn. Als je niet van grote woningen houdt en liever voor knus en gezellig gaat, dan is een landhuis niets voor jou. Daarbij zorgt de afmeting er ook voor dat er je veel onderhoud hebt. Misschien het allergrootste nadeel: dit type woning kost veel geld. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om in een landhuis te wonen. Dit betekent niet natuurlijk niet dat we moeten stoppen met dromen, want wie droomt is rijk! .


Wat zijn verschillende soorten villa's?

De verschillende soorten landhuizen die we hier bespreken zijn de moderne, de landelijke en de historische villa.

De moderne variant kenmerkt zich door een strakke vormgeving, dit zie je terug in het interieur, maar ook aan de buitenkant. Iets wat je in deze huizen ook vaak voorkomt is moderne technologie. Met 1 druk op de knop kun je de gordijnen openen. Ook kan er via een tablet alle verlichting bedienen en communiceren met personen in een andere ruimte.

De landelijke variant is landelijk ingericht en doet denken aan een boerderij, in Nederland zie je deze huizen vaak met een rieten kap. Dit type woning vind je vaak in het platteland.

De historische villa is vaak al eeuwen oud en staat op een groot landgoed. Woningen als deze zijn vaak al een lange periode in de familie.     


Hoeveel kost een villa in Nederland? 

Als je van plan bent om er een te kopen of om te laten bouwen, houd er dan rekening mee dat je flink in de buidel moet tasten. Uiteraard zijn de landhuizen in de landelijke gebieden iets beter te betalen, hier kan je namelijk al vanaf 500.0000 euro een mooie vrijstaande woning op een aardig stukje land kopen. Dit is in de populairdere gebieden wel anders, hier begint het bij 1,5 miljoen euro.

Heb je na het lezen vragen over het bouwen van een villa? Neem dan contact op met onze professionals. Zij zullen je adviseren en helpen met het realiseren van jouw woondroom!