Vijver: design, ideeën, inspiratie en foto's

Vijver

Een van de mooiste waterelementen die je in je tuin kunt installeren is toch wel een vijver. Leuk bijvoorbeeld als je een visvijver aan wilt leggen, of wat dacht je van een koi vijver? Maar ook als je geen zin hebt om er vissen in te stoppen, dan kun je er met (water)planten een zeer aantrekkelijk geheel van maken. Voeg nog een fonteintje of een waterval toe en je maakt van je eigen tuin een waar paradijsje met dat heerlijke stromende water… Het aanleggen van een vijver is iets wat je in principe prima zelf kunt doen en in het geval van een grotere tuinverbouwing aan een hovenier kunt overlaten. Wat de situatie voor jou nou ook precies, het kan zeker geen kwaad om wat meer van dit onderwerp af te weten. De experts van homify helpen je een handje mee!

Welke vijvers vallen er te onderscheiden en hoe kan ik er eentje aanleggen?

Vijvers zijn er in heel veel verschillende elementen en afmetingen. Je hebt kleine plastic bakken die je ingraaft in de tuin en die doorgaan voor een vijver, maar in grote tuinen heb je soms exemplaren die meer de indruk van een klein meer wekken. Wij weten natuurlijk niet hoe groot jouw tuin is, maar laten je graag meer weten over de verschillende varianten. Grofweg kun je een natuurlijke vijver en een siervijver onderscheiden. De eerste is eigenlijk een imitatie van een meer. Daar heb je dus ook geen pomp voor nodig. Je laat de natuur zelf gewoon z’n werk doen en creëert daarmee een ideale locatie waar planten en dieren kunnen groeien en leven. Qua onderhoud erg handig, maar als je toch liever vissen en een fontein wilt dan is een siervijver een stuk geschikter voor jou. En dat is ook erg leuk als je zo’n fraaie waterval of een ander leuk waterelement toevoegt. Vooral vanaf het terras kun je daar heerlijk van genieten! Als je een van deze twee varianten uitgekozen hebt, dan kun je verder na gaan denken over je vijver. De locatie is erg belangrijk. Het kan dan gaan om de voortuin of de achtertuin, maar ook over de exacte plek binnen een van deze tuinen. Daar komen we zo nog even op terug! Daarna is het een kwestie van graven, plaatsen van anti worteldoek en vijverbekleding en vervolgens kun je de vijver vol laten lopen met water. Maar daarna staat je ook nog heel wat werk te wachten. Eventueel het installeren van de pomp en waterelementen en daarna het plaatsen van de planten en andere decoraties.

Hoe kies ik de juiste locatie voor mijn vijver?

Zoals gezegd is de exacte locatie van je vijver van groot belang. Zeker de ligging ten opzichte van de zon speelt daarbij een rol. Maar ook de vochtigheid is van belang. In Nederland regent het in principe voldoende en daarom hoeft je vijver niet heel erg diep te zijn. De kans dat die opdroogt is met ons klimaat namelijk niet zo groot. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je soms in droge periodes wat extra water toe moet voegen. Voor wat betreft de locatie zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Als je wat dieper gaat graven dan moet je geen kabels of leidingen raken. Zoek dit goed uit, want je moet er niet aan denken dat je graafwerkzaamheden een gevaarlijk gaslek of ander ongemak veroorzaken! Verder moet je ook niet te dicht in de buurt van bomen komen, want je zou dan op hardnekkige wortels kunnen stuiten. Een vijver past goed bij een rotstuin, hier vind je vaak minder bomen. Bovendien zorgt een boom direct naast en vijver ook voor veel extra troep die in het water valt en het zou alleen al om die reden af te raden zijn. En als je uiteindelijk echt aan het graven gaat, meet de locatie dan goed uit. Je wilt niet dat de vijver net te groot of net te klein is! Zit je ondertussen nog even na te denken over de kosten? Dit hangt vooral af van de grootte. Vijverdoek kun je vanaf ongeveer € 2,- per vierkante meter krijgen, als je ook antiworteldoek en een onderdoek nodig hebt, dan ligt het totaalbedrag twee of drie keer hoger.

Welke planten kan ik gebruiken?

Bij een natuurvijver zijn waterplanten van groot belang voor het eco-systeem, maar een siervijver met vissen heeft ook waterplanten nodig voor voldoende zuurstof in het water. Informeer hiervoor even bij een tuincentrum, ze kunnen je daar altijd mee helpen. Dat geldt ook voor planten en bloemen die je rond je vijver wilt plaatsen. Houd altijd rekening met de positie ten opzichte van de zon en de schaduw.

De juiste vissen kiezen

Wil je vissen in de vijver? Houdt in ieder geval rekening met de afmetingen! Vissen moeten namelijk wel voldoende ruimte hebben. Simpele goudvissen kun je al vanaf een paar euro kopen, maar bij koi karpers moet je al snel denken aan prijzen vanaf € 20,- a € 30,-. Maak dus een keuze die bij jouw wensen en budget past!

Onderhoud van de vijver

We sluiten af met een paar praktische tips op het gebied van het onderhoud van je vijver. Als je een pomp gebruikt, zorg dan dat je het filter regelmatig schoonmaakt. Houdt bovendien het zuurstofgehalte in de gaten. Blaadjes en andere troep verwijderen (vooral in de herfst) kan de waterkwaliteit ook op peil houden. En zorg dat de planten goed blijven! In het geval van vissen moet je natuurlijk niet vergeten om ze regelmatig te voeren. En mocht je nou toch nog wel twijfels hebben, schakel dan gewoon een expert in!