Turks stoombad design, ideeën, inspiratie en foto's│homify Turks stoombad design, ideeën, inspiratie en foto's

Turks stoombad design, ideeën, inspiratie en foto's

Turks stoombad

Een stoombad of –cabine, ook wel hamam genoemd, werkt niet met warme lucht zoals de normale sauna maar met waterdamp. Het is een volledig afgesloten ruimte waarin deze damp wordt verspreid met een temperatuur van rond de 60 graden. Het is er dus minder warm dan in de reguliere sauna maar door de hoge luchtvochtigheid wordt je lichaamstemperatuur er even hoog. Ideaal dus voor degenen onder ons die warmte minder goed kunnen verdragen. Van oorsprong komt het stoombad uit de Romeinse tijd met de bekende Romeinse baden die werden verwarmd door natuurlijke warmwaterbronnen. Een regelmatig bezoek heeft grote voordelen voor je gezondheid. Je lichaam voert veel extra afvalstoffen af, je huid en poriën wordt gereinigd, je verliest calorieën,  je luchtwegen worden vrijgemaakt (dus goed voor mensen met klachten aan de luchtwegen) en je komt in een diepe staat van ontspanning.


Sauna versus stoombad: wat zijn de verschillen? 

Beide ruimtes werken met warmte, maar de stoom in een sauna wordt gecreëerd door het opgieten van water op hete stenen en dit vindt slechts zo nu en dan plaats. In het algemeen werkt de reguliere sauna met warme lucht en een stoombad met waterdamp. De luchtvochtigheid is er dus zeer hoog. Ook al is de temperatuur er minder hoog; het brengt de lichaamstemperatuur op dezelfde hoogte als de sauna en dus zijn de effecten voor je gezondheid identiek. In de reguliere sauna ligt de temperatuur hoog: rond de 80 graden en duurt een saunagang vrij kort. In dit type sauna ligt de temperatuur lager en zijn de sessies langer. De soorten stoombaden zijn onder te verdelen in een stoomzuil, een stoomcabine en stoomdouche. De stoomzuil is zeer compact en past prima in een kleine badkamer. Voor een kleinere ruimte kun je ook kiezen voor een stoomdouche: een combinatie van een stoomsauna en douche ineen. Heb je meer ruimte dan kun je een complete variant plaatsen met ruimte om te zitten en liggen terwijl je van de warme stoom geniet.


Een stoomsauna thuis: wat heb je ervoor nodig? 

Het belangrijkste is natuurlijk om een comfortabele en geschikte ruimte te vinden in je huis voor je spa. Maar ook wanneer je zeer weinig ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld een gecombineerde douche en stoomcabine plaatsen in je badkamer. Wil je een ruimte geschikt maken voor het plaatsen van een stoomcabine, dan is het belangrijk dat de ruimte luchtdicht is zodat er geen stoom naar buiten kan ontsnappen. Ook mogen er geen verwarming, ventilatie-apparaten of luchtkokers aanwezig zijn. Verder kun je je stoomsauna thuis volledig inrichten naar je eigen smaak en wensen. Plaats er comfortabele zit- of ligbanken en aan de buitenzijde een douche om je na afloop even af te spoelen met koud water. Een paar elementen zijn onmisbaar: de stoomgenerator die de stoom produceert en die qua kracht en volume afgestemd moet zijn op de grootte van je stoombad. En een bedieningspaneel om de duur van de sessie, de verlichting en temperatuur in te stellen. Denk ook aan een stoomuitlaat waarmee je een heerlijk natuurlijk aroma kunt toevoegen aan je stoomsessie. Daarmee geniet je nog meer . 


Stoombad bouw en installatie 

Je kunt een Turks stoombad of hamam zelf plaatsen of deze laten bouwen door een professional. Sommige stoomcabines vragen helemaal geen voorbereiding of aanpassing: deze zijn volledig kant-en-klaar en hoef je alleen maar in het stopcontact te steken. Voor zelfbouw geldt dat er wel een aantal belangrijke zaken bij komt kijken. Zo is de kwaliteit van het water zeer belangrijk. Is dit te hard dan vormt zich al snel kalkaanslag in de stoomgenerator en functioneert deze niet meer optimaal. Het water moet een DH-waarde van DH3 hebben. Wanneer dit niet zo is, plaats dan een waterontharder dichtbij de stoomgenerator om het water te ontharden. Verder vraagt de plaatsing van je stoomsauna om een goede voorbereiding van het leidingwerk en de elektra. Op internet vind je hierover meer informatie. Vaak is de bestaande badkamer met de bestaande afzuiginstallatie al geschikt als ruimte voor je stoomsauna. Hou er wel rekening mee dat de afvoer van de waterdamp soms tot vochtproblemen in de afvoer kan leiden. Het is dus belangrijk om dit van te voren even te checken. De deur moet goed sluiten vooral aan de bovenkant. Zo niet, dan ontsnapt er teveel lucht en warmte uit de ruimte wat leidt tot hoge stroomrekeningen en vochtproblemen in de rest van je huis. Ten slotte is het ook aan te bevelen om vloerverwarming in de ruimte te plaatsen zodat het comfortabel en warm aanvoelt onder je voeten.


Reiniging en onderhoud 

De combinatie van de warmte, vocht en aanwezigheid van bacteriën vraagt om een zeer regelmatige reiniging en onderhoud van de ruimte. Alleen zo hou je de ruimte echt goed schoon en hygiënisch. De tegels reinig je wekelijks met speciale desinfecterende tegelreiniger en kalk-verwijderaar. Bij een kunststof stoomsauna kun je de wanden inwrijven met autowas zodat er geen kalk en vuil op hechten. Of laat bij aankoop een speciale nanocoating plaatsen waarmee je cabine meer dan een jaar beschermd blijft. Hou de ruimte schimmelvrij met wat chloor of antischimmel-middel. Laat dit echter altijd maar even kort intrekken in verband met eventuele kans op beschadiging van de wanden. Ontkalk ook de stoomverdeler regelmatig met azijn zodat kalkresten worden verwijderd. Verder neem je de ruimte mee in de wekelijkse schoonmaakbeurt met stofzuigen, dweilen en reiniging van het glasoppervlak. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen en zachte borstels voor langdurig plezier van je sauna.