Tuinhuis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Tuinhuis

Heb je wat extra (berg)ruimte nodig in huis? Of heb je een grote tuin die je graag zo nuttig mogelijk wilt inrichten? Denk dan eens aan de mogelijkheid om er een tuinhuis te plaatsen. Van extra opbergruimte voor je fietsen of tuinspullen, tot logeerkamer, complete wellness, tiener hangout of speelkamer. Met een tuinhuis is dit allemaal mogelijk en nog veel meer. En natuurlijk stijgt je huis ook in waarde wanneer je in je tuin een extra ruimte van goede kwaliteit bouwt. Kortom, een tuinhuis kan een uitbreiding zijn van je woongenot. Bovendien is het ook een heerlijke plek om je even in de stilte terug te trekken en bij te komen van de drukte van alledag. Overweeg je om er één te bouwen of kopen? Lees hier dan meer over de verschillende mogelijkheden en soorten tuinhuizen.

Soort tuinhuis 

Het keuzepalet is hier zeer uitgebreid. Wil je alleen maar een eenvoudig schuurtje voor je fietsen of tuinmateriaal of wil je graag extra leefruimte toevoegen aan je huis?  Laat je fantasie de vrije loop en richt een fraaie half open eetruimte in, relaxruimte compleet met vloerkleden, lampen en accessoires of een luxe sauna. Of maak er een multifunctionele ruimte van die je naar keuze kunt gebruiken als gastenverblijf, werkruimte, relaxplek of speelkamer voor de kinderen. En wat dacht je van een tuinhuis in een boom met prachtig uitzicht op de omgeving? Daarbij is de keuze veel ruimer dan vroeger. Naast de bekende houten chalet-achtige tuinhuizen zijn er ook zeer moderne kubus tuinhuizen van staal, kunststof en glas met grote glazen schuifpuien. Deze zien er meer uit als een bijgebouw dan als tuinhuis. Kijk voor inspiratie eens in de sectie tuinpaviljoens om wat ideeën op te doen. 


Type tuinhuizen en materialen 

Het meest bekend is natuurlijk het houten tuinhuis vergelijkbaar met de Scandinavische blokhut. Je kunt ze kopen als kant-en-klaar bouwpakket of er zelf één bouwen of laten bouwen door een professional. Globaal genomen onderscheiden we twee type tuinhuizen: paneelbouw en het blokhutsysteem. Bij paneelbouw wordt allereerst een frame van balken geplaatst en daar worden aan de buitenzijde planken of panelen op bevestigd. Bij het blokhutsysteem worden de balken los op elkaar geplaatst zonder balken met een messing- en groefsysteem. Qua materialen kun je kiezen uit verschillende soorten hout, kunststof, baksteen en staal. Hout is natuurlijk een fraaie, natuurlijke keuze die goed past in de sfeer van je tuin. Dit is echter wel vaak een wat duurdere optie en vraagt ook meer onderhoud. Wanneer je kiest voor hout dan zijn er kant-en-klare houten planken te koop die je snel en simpel op elkaar plaatst. Kies bij voorkeur voor geïmpregneerd hout of behandel het zelf met een beschermende lak. Staal en kunststof zijn sterker, goedkoper en eenvoudig qua installatie en onderhoud. Denk ook goed na over de locatie van je tuinhuis. Kies bij voorkeur een rustige locatie in de tuin met een mooi uitzicht. En wil je je tuinhuis juist wel of niet in het zicht? Afhankelijk van het gebruik van je tuinhuis is soms ook goede isolatie, vochtbestendigheid en een stevige fundering belangrijk. Denk ook aan elektra, in de vorm van verlichting en stopcontacten en/of water. 


Soorten rabat planken 

Hout is nog steeds de meest favoriete keuze als materiaal voor een tuinhuis. En dat is natuurlijk niet zo vreemd want hout past perfect in een natuurlijke omgeving qua sfeer en uitstraling. Voor de bouw van een tuinhuis worden balken, rabat planken en houten platen gebruikt. De balken worden gebruikt voor de basisstructuur. De rabatplanken zijn er in drie soorten: halfhouten, dubbelzijdig en Zweeds. Rabatplanken zijn al voorzien van messing en groef waardoor je ze zo in elkaar kunt plaatsen. Bij halfhouts overlappen de planken elkaar, bij dubbelzijdig komen ze direct bovenop elkaar en bij Zweeds rabat zijn de planken schuin en overlappen ze elkaar. Verder kun je kiezen voor allerlei soorten hout op basis van je persoonlijke smaak en stijl. Een goedkope optie is geïmpregneerd tuinhout in de bouwcentra die je al voor rond de 6-7 euro per plank koopt. Naast houten rabatdelen zijn er ook kunststof composiet rabatdelen in allerlei kleuren verkrijgbaar. 


Soorten daken 

Het meest populair en dus voorkomende dak op tuinhuizen in Nederland is een zadeldak. De mogelijkheden voor het dak zijn echter legio; van plat dak tot schilddak of schuin dak en van houten dak tot asfalt shingles. Dit is een kwestie van persoonlijke smaak en keuze. Wil je meer weten over de verschillende soorten daken, materialen, prijzen en voor- en nadelen, kijk dan even op onze dakenpagina


Prefab tuinhuizen 

Veel tuinhuizen kun je kopen als kant-en-klaar bouwpakket. Dit zet je vervolgens zelf in elkaar met de bijgevoegde handleiding. Een tuinhuis van gemiddelde grootte vind je al voor een budget van minder dan duizend euro. Afhankelijk van waar je je tuinhuis voor wilt gebruiken, is het in ons koude land soms ook belangrijk om deze ruimte goed te isoleren. Dit is mogelijk door middel van het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen het balkenframe en de buitenwanden. Ook het dak en de vloer moeten in dit geval goed geïsoleerd worden. En ten slotte is een goede fundering belangrijk: van een laag van minstens 10 centimeter beton die waterpas en recht ligt.


Ramen en deuren 

De keuze voor ramen en deuren is afhankelijk van waar je de ruimte voor wilt gebruiken. Is er natuurlijk daglicht nodig in de ruimte en wil je deze kunnen afsluiten? Dit kan handig zijn wanneer er kostbare spullen staan. Ramen en deuren brengen natuurlijk wel extra kosten met zich mee, zowel voor de aanschaf als de plaatsing ervan. Een voordelige keuze voor je tuinschuur is om er tweedehands deuren en ramen in te plaatsen. Ook kan het mooi zijn om een lichtkoepel op het dak te plaatsen voor de inval van natuurlijk licht. En overweeg zeker ook een mooie glazen schuifpui zodat je kunt genieten van het rustgevende uitzicht op je tuin. Wil je graag ondersteuning bij de bouw van een tuinhuis? Neem dan hier contact op. 


Privacy 

Iedereen vindt privacy belangrijk zeker wanneer het om de tuin gaat, daarom zal je een tuinhuis niet in de voortuin plaatsen. Het is de plek waar we ontspannen en ons graag in alle rust even willen kunnen terugtrekken. Heeft je tuinhuis een woonfunctie dan is het dus belangrijk om deze op een rustige plek te plaatsen met voldoende privacy en een mooi uitzicht. Gaat het om een bergruimte dan wil je deze waarschijnlijk uit het zicht plaatsen zodat deze de fraaie blik op je tuin niet verstoort. Hou daarbij ook rekening met het uitzicht van de buren. Soms heb je ook een vergunning nodig, dus vraag dit altijd even na bij de gemeente.


Veiligheid 

Wanneer je kostbare spullen in je tuinhuis hebt zoals fietsen, een scooter of duur gereedschap dan wil je graag dat deze goed beveiligd zijn tegen inbraak. Schuren en opbergruimtes zijn ook populair bij inbrekers. Denk hierover na bij het bepalen van de locatie van je tuinhuis en plaats in dit geval een goed slot op je tuinhuis en sluit hem altijd af. Is er gemakkelijk toegang vanaf de straat? Dan kun je eventueel ook een camera, alarm of bewegingsmelder plaatsen.