Tropische Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Tropische tuin

Een in natuursteen ingebouwd zwembad, een Oosterse houten pagode met loungebed en gordijnen en wat rotsblokken bamboe, palmen en bananenplanten en je hebt je eigen tropische paradijs. En zo’n jungle tuin straalt zoveel sfeer, natuurlijkheid en vakantiegevoel uit. Een overdaad aan groen waar je zeker je dagelijkse hoeveelheid frisse lucht kunt opdoen. Degenen onder ons die verre reizen hebben gemaakt, kennen de charme van de tropische begroeiing. Een weelde aan diverse schakeringen groen met hier en daar een fel kleuraccent van exotische bloemen. En ook in Nederland kun je zo’n prachtige tropische tuin aanleggen met een groene oase die je een heerlijk ontspannen gevoel geeft. Er zijn allerlei planten die met de juiste zorg ook in ons Nederlandse klimaat kunnen overwinteren. Laat je verrassen door die heerlijke tropische sfeer onder het genot van een cocktail in je eigen tuin!

Uit welke elementen bestaat de tropische tuin?

De tropische tuin is een tuin die de illusie oproept van een regenwoud. De lucht is vochtig en je ruikt de aarde. Je hebt het gevoel dat je wordt ondergedompeld in het groen en zelfs de lucht is er groen. Je bent er volledig één met de natuur. De tropische tuin bestaat uit overdadig groen in alle schakeringen van licht naar donker en liefst ook hoge begroeiing zoals bamboe die zorgt voor een beschut gevoel en bladerdak. Daarnaast is water een onmisbaar element in de tuin. Dit kan in de vorm van een natuurlijke vijver, een waterloop of waterval. De tropische tuin ligt verder beschut en winddicht. En verder is de tropische tuin natuurlijk waardoor er ook een natuurlijke ecologische balans in deze tuin ontstaat die allerlei dieren en insecten aantrekt. Met zijn overdaad aan groen en kleuren is deze tuin een zeer spectaculaire tuin. Er is natuurlijk een grote verscheidenheid aan exotische planten te vinden en er is wat dat betreft meer mogelijk dan je zou denken. Een zeer groot deel van de exotische planten is winterhard. Denk daarbij aan bamboe, palmen, planten met groot blad zoals de vijf vingerplant, bananenplanten, grassen, varens, Venushaar, Magnolia en Hibiscus. De tuin ademt een zeer natuurlijke sfeer en kent dus geen rechte lijnen of structuren maar ziet eruit als de natuur zelf.

Accessoires in de tropische tuin

De tropische tuin is natuurlijk en dus stralen ook de accessoires deze natuurlijkheid uit. Een waterelement mag in ieder geval niet ontbreken in deze tuin. Of het nu een zwembad, natuurlijke vijver, beekje, fontein of rotsvijver is; een vochtig element hoort natuurlijk bij de tropische sfeer. Verder zien we veel natuursteen in de vorm van rotsblokken die zowel los als in groepjes worden geplaatst met planten. Wil je de woekerende Bamboe liever niet los plaatsen dan ziet deze er ook heel mooi uit in een losse pot. De tuinmeubels passen in de tropische sfeer en zijn van riet, hout of bamboe gemaakt en nodigen uit tot ontspannen. Of plaats er een fraaie houten pagode van donker hout met een rieten dak en loungebed. Ook Aziatische ornamenten, Boeddha’s of andere ornamenten passen goed in deze sfeer.

Hoe bescherm je je tropische planten tegen vorst?

Wanneer je eenmaal die prachtige tropische tuin hebt aangelegd vol met exotische planten dan wil je natuurlijk graag dat ze ook goed de winter doorkomen. Als eerst is daarbij belangrijk dat ze in de juiste aarde staan. Sommige exoten hebben een speciale soort aarde nodig. Soms kun je deze kant en klaar kopen in het tuincentrum en soms moet je deze zelf mengen. Ook staan exotische planten het liefst uit de wind en dien je ze af te schermen bij sneeuw en hagel. Dek de wortels in de winter bij voorkeur af met een dikke laag bladeren, schors of stro zodat deze goed beschermd zijn. Pak de planten nooit met plastic folie in maar altijd met natuurlijk ademend materiaal en alleen gedurende de periode van de vorst. En bij langdurige strenge vorst moeten de planten extra goed beschermd worden. Dat kan eventueel met een oude slaapzak. Ook plotselinge vorst of warmte na vorst is lastig voor je exotische planten. Zorg er indien mogelijk voor voor dat ze langzaam wennen aan de kou of de warmte erna. Ten slotte is een goede afwatering fundamenteel. Zonder dit gaan de wortels rotten en heeft winterbescherming geen enkele zin.