Moderne Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte moderne tuin er uit?

Een goed ontworpen tuin ziet er niet alleen prachtig uit, het verhoogt zowel de esthetische als de financiële waarde van je huis ook nog eens. De tijd dat moderne tuinen uit veel beton bestonden is inmiddels wel voorbij, hedendaagse moderne tuinen kenmerken zich door meer organische lijnen en vooral ook door een multifunctioneel gebruik. Veel moderne tuinen dienen in de eerste plaats als een plek om te ontspannen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Een mooi aangelegde tuin is de ideale plek voor kinderen om in te spelen. Lekker buiten, maar toch in de vertrouwde omgeving van het huis. Daarnaast is een moderne tuin een plek waar je gasten kunt ontvangen of bij mooi weer heerlijk kunt zitten eten en vooral ook kunt natafelen. De perfecte tuin is natuurlijk voor iedereen anders. Naast persoonlijke voorkeuren spelen natuurlijk ook de ruimte en het bodemtype een grote rol mee. 

Waar vind ik ideeën voor een moderne tuin? 

Er zijn vele plekken waar je inspiratie op kunt doen voor het ontwerp van een tuin. Je kunt naar modeltuinen gaan, naar (jaarlijkse) beurzen op het gebied van tuinen of specialistische magazines kopen. Maar homify biedt naast bijna oneindige inspiratie op het gebied van huizen en interieurs ook een schat aan informatie op het gebied van tuinen. Een tuin is immers een verlengstuk van je huis en mag dus zeker niet vergeten worden. Het voordeel van homify is dat je er niet voor de deur uit hoeft en dat aanmelden helemaal gratis is. Als je veel op het gebied van tuinen ziet wat jou erg aanspreekt dan kun je deze inspiratie opslaan in je eigen online ideeënboek.

Wat kan ik doen om mijn tuin een moderne uitstraling te geven? 

De moderne tuin is net zo uniek en persoonlijk als jouw interieur en moet daar ook zeker een goede reflectie van zijn. Moderne tuinen zijn veelal geometrisch aangelegd voor een harmonieuze uitstraling en de ruimte wordt zo optimaal mogelijk benut. Het is belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je precies met je tuin wilt gaan doen. De mogelijkheden met een tuin zijn ontzettend divers. Misschien is een terras en een bloementuin voor jou voldoende. Maar het zou ook goed kunnen dat je juist van plan bent om een zwembad of een sauna in je tuin te bouwen. Voorop staat bij veel moderne tuinen dat er milieubewust aangelegd wordt. Het beton wordt veelal vervangen door groen en wel op zo’n manier dat water efficiënt wordt afgevoerd. Daarnaast zie je steeds meer gerecyclede objecten in tuinen. Je kunt daarbij denken aan het hergebruik van oud metaal en door bijvoorbeeld als afscheiding van je bloemenperk oude spoorbielzen te gebruiken. Speciale, al dan niet overdekte, ruimtes als verlengstuk van je woonkamer zijn ook erg populair in moderne tuinen. Als het op een moderne tuin aankomt, moet je onthouden dat je met een landelijke stijl en een moderne twist zeker goed zult zitten. 

Hoe creëer ik een functionele moderne tuin? 

Bij een functionele moderne tuin moet je rekening houden met de beschikbare ruimte, jouw specifieke wensen en aandacht besteden aan de lay-out. Bedenk verder hoe je de ruimte in de tuin wilt verdelen en houd er rekening mee welk gebied in de schaduw of juist in het zonlicht is overdag. Denk er ook over na wat je verder in de tuin wilt verwerken. Voorbeelden hiervan zijn een vijver, een speciaal gedeelte voor kinderen of een zwembad. Woon je in een stedelijk gebied? Misschien moet je dan extra rekening houden met je privacy als je een plan voor je tuin ontwerpt. Belangrijk is dat er een goede balans in de tuin ontstaat. Realiseer je daarnaast wat je voor dagelijks of wekelijks onderhoud aan je tuin moet uitvoeren. Als je optimaal gebruik wilt maken van je tuin kun je ook een overdekte pergola overwegen. Hiermee kun je met elk weertype in je tuin zitten! Besteed daarnaast aandacht aan materialen in de tuin die je in je tuin wilt gebruiken.

Waar vind ik ideeën voor een kleine tuin?

Heb je weinig ruimte bij je huis? Ook voor kleine tuinen kun je gelukkig bij homify terecht. Met creatieve oplossingen kun je van een kleine binnenplaats of een andere kleine tuin toch een hele leuke buitenruimte maken. Als je op dit gebied niet goed een keuze kunt maken is het ook een optie om een professional als een tuinarchitect of een hovenier in te schakelen.

Hoe kan ik efficiënt een moderne tuin ontwerpen? 

Een goed ontworpen tuin is in principe tijdloos en zal dus jarenlang prima mee kunnen gaan. Het is belangrijk dat er een goed harmonie in de tuin is: er moet samenhang zijn tussen de afzonderlijke elementen. Zo kun je bijvoorbeeld een speelhuisje of een ander speeltoestel prima in de tuin inpassen zonder dat het afbreuk doet aan de rest van de tuin. Bij het aanschaffen van planten en bomen moet je ook rekening houden met de toekomst. Bomen en ook planten kunnen een behoorlijke omvang krijgen en je wilt niet dat je mooie tuin over een paar jaar overschaduwd wordt door een hinderlijke grote boom. Waar je ook goed om moet denken zijn de kosten die aan een nieuwe tuin verbonden zijn. Wat is je budget en hoeveel geld denk je in de toekomst kwijt te zijn aan het onderhoud van je tuin? Zorg ervoor dat je dit voor jezelf helder hebt en maak ook een potje voor onvoorziene uitgaven. Een tuinarchitect of een hovenier mag dan misschien geld kosten, die investering kun je terugverdienen door een goed ontworpen tuin.

Hoe kan ik mijn tuin leuk aankleden? 

Tuinmeubelen kun je leuk aankleden met mooie kussens of met gebruikmaking van tafelkleden of andere doeken. Belangrijk is dat de kleuren in een goede balans zijn met de kleuren in je tuin en die in je huis. Verder kun je kiezen voor mooie bloempotten met bloemen of planten. Sfeervolle tuinverlichting zorgt ervoor dat je ook als het donker is optimaal van je tuin kunt genieten. Maar ook door middel van kaarsen, tuinfakkels of een tuinhaard kun je ’s avonds een zeer sfeervol effect krijgen. Een mooi standbeeld of een bijzondere sculptuur in je tuin maakt het plaatje helemaal af! 

Wat voor modern tuinmeubilair moet ik kiezen? 

Er is veel mogelijk op het gebied van tuinmeubilair. Simpele plastic tuinstoelen voldoen waarschijnlijk niet aan je behoefte als je graag lekker ontspannen in de tuin wilt zitten. Gelukkig zijn er heel wat opties mogelijk. Modern tuinmeubilair is vaak een weerspiegeling van het meubilair wat je binnenshuis vindt. Het grote verschil is dat je buitenmeubilair goed bestand is tegen alle weersinvloeden, je hoeft het dus niet bij elke regenbui naar binnen te zetten. Je kunt kiezen voor enkele stoelen, maar ook voor bankjes of voor een prachtige lounge set. De kleuren kun je het beste afstemmen op de andere kleuren in je tuin en in je huis. Wat ook mogelijk is om te kiezen voor houten tuinmeubilair, bijvoorbeeld van steigerhouten planken. Wel is het dan van belang om mooie robuuste kussens aan te schaffen om comfortabel te kunnen zitten. Tuinmeubels zijn vooral een kwestie van smaak en vooral ook van het bedoelde gebruik. Meer inspiratie nodig? Kijk dan ook zeker naar de voorbeelden die via homify allemaal te vinden zijn. 

Hoe kies ik de juiste planten voor mijn tuin? 

Het uitkiezen van de juiste planten is nog niet zo eenvoudig. Er zijn nogal wat zaken waarbij je op dat gebied rekening moet houden. De ruimte die je beschikbaar hebt is ten eerste van belang. Verder moet je rekening houden met het soort grond dat er in je tuin ligt: is het allemaal klei of tuinaarde of is er veel zand? Daarnaast is het zonlicht van belang, hoeveel zon krijgt een plant? Je kunt voor vaste planten kiezen, maar zorg er dan zeker voor dat ze zonder problemen de winter kunnen overleven. Bloemen die alleen een jaar meegaan zijn ook een optie, maar dan moet je wel elk voorjaar opnieuw aan de slag. Je kunt ook kiezen voor bloembollen, alleen het nadeel daarvan is dat die slechts een beperkt gedeelte van het jaar bloeien. Maar… je kunt het ook over een hele andere boeg gooien! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om groenten en kruiden te gaan planten en op die manier van je tuin ook je eigen moestuin te maken. Dit kan op een hele speelse manier worden uitgevoerd waardoor je heel veel sfeer creëert maar tegelijkertijd ook een hele goede bestemming aan je tuin geeft. 

Wat zijn voorbeelden van de meest populaire stijlen op het gebied van moderne tuinen? 

De moderne tuin en veel facetten daarvan zijn allemaal al besproken. Belangrijk is dat jij je eigen sfeer in je tuin kunt creëren en dat het als een verlengstuk van je huis aanvoelt. Je kunt dit effect misschien ook bereiken door naar enkele belangrijke stijlen te kijken. Hieronder vind je een paar voorbeelden op dat gebied. 

Mediteraanse tuin: 

Mediteraanse tuinen kenmerken zich door elegantie en kleur. Denk maar aan de prachtige tuinen die je in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië kunt vinden. Veel kleurige bloemen in mooie terracotta potten en gebruikmaking van veel natuursteen, ruwe bakstenen en hout. Prachtig is ook om hier ijzeren meubilair te gebruiken. Pas de kussens aan op de stijl en je krijgt het gevoel alsof je op vakantie bent in je eigen tuin! 

Aziatische tuin: 

Een groter contrast dan tussen een Mediteraanse en een Aziatische tuin is er bijna niet. Aziatische tuinen vallen op door de symmetrie en de rust die ze uitstralen. Rechte lijnen en natuurlijke kleuren creëren een ontspannen omgeving. Aangevuld met mooie waterpartijen en watervallen en mooie sierlijke planten is een Aziatische tuin de tuin bij uitstek om heerlijk in te ontspannen.