Mediterrane Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's l homify Mediterrane Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Mediterrane Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Mediterrane tuin

Word jij blij van kleurrijke bloemen zoals Oleander en Bougainville? En van palmbomen, Aloe Vera, mozaïek terrassen en een fraaie oude fontein? Dan is de mediterrane tuin misschien wel iets voor jou. Met deze tuin heb je elke dag het gevoel alsof je in het Zuiden zit. En er zijn heel wat mediterrane planten die je prima kunt laten overwinteren in Nederland. In de mediterrane tuin zien we muurtjes van natuursteen, los verspreide planten, slingerende stenen paadjes, veel terracotta potten en grindterrassen met smeedijzeren tuinmeubels. Een sfeer die doet denken aan het goede leven en genieten. Haal het Middellandse-zee-gevoel naar je toe en leg ook zo’n fraaie mediterrane tuin aan. We vertellen je uit welke elementen deze tuin bestaat en hoe je deze aan kunt leggen.

Uit welke elementen bestaat de mediterrane tuin?

De basis van de mediterrane tuin bestaat uit een losse sfeer zonder al te vaste structuur en ordening, veel natuurstenen accenten zoals muurtjes en kleine terrassen en tropische planten zoals palmen in combinatie met overdadig bloeiende struiken. Dit alles zorgt voor een ontspannen sfeer die natuurlijkheid uitstraalt en een relaxed en los vakantiegevoel. Even los komen van alles onder het genot van een goed glas wijn met uitzicht op de rijk roze bloeiende Bougainville of paarse lavendel. We zien natuursteen willekeurig overgroeid met los geplaatste planten. En naast de uitbundig bloeiende planten vinden we er ook veel grote losse potten met bloemen of een kleine olijfboom. We zien er veel muurtjes met dakpannen aan de bovenzijde die zorgen voor knusse intieme hoekjes. Maar ook fonteinen of vijvers met kleurrijke mozaïek ingelegde stenen of terrassen zijn een onderdeel dat we vaak tegenkomen in de mediterrane tuin. Qua beplanting zien we grote cactussen, Aloë Vera, palmsoorten, olijf- en citrusbomen, Oleander, Toscaanse jasmijn, Rozemarijn, Bougainville en natuurlijk lavendel. Laat je vooral inspireren door naar voorbeelden te kijken van mediterrane tuinen. Zo krijgen je ideeën meer vorm.

Accessoires in de mediterrane tuin

Natuursteen is een van de kenmerkende elementen van de mediterrane tuin. Daarbij kun je denken aan losse stenen her en der geplaatst, paadjes, kleine terrassen, muurtjes of een spiraal met kruiden. Maar ook een met kleurrijke mozaïek tegels ingelegd zwembad, fontein of terras zorgen voor een uniek mediterraan tintje. Belangrijk daarbij is dat alles een beetje los, zonder overduidelijke structuur in de tuin wordt geplaatst. Losjes dus maar wel met een harmonisch beeld als eindresultaat. Qua tuinmeubilair zien we de bekende smeedijzeren tuinmeubels of met mozaïek ingelegd tafels en stoelen. Maar ook houten ligstoelen of een bankje passen prima in deze sfeer. De tuin wordt verlevendigd met losse grote terracotta potten eventueel geglazuurd met olijfgroen of diepblauw met kleine olijf- of citrusbomen of een bloeiende struik of plant. Ook hang- en klimplanten over natuurlijk ogende stenen muurtjes zijn een kenmerkend onderdeel van deze tuin.

Welke planten zijn geschikt en hoe laat je ze overwinteren?

Van de palmsoorten is de Trachycarpus Fortunei goed geschikt voor het Nederlandse klimaat en ook de olijfboom kan hier overwinteren. Maar ook de Canarische dadelpalm, Cordyline en Europese dwergpalm zijn geschikt. Er zijn gespecialiseerde palm-kwekerijen die alleen palmen verkopen die geschikt zijn voor ons klimaat. Wanneer je twijfelt kun je op het label kijken hoeveel graden vorst de plant kan verdragen. In de winter moeten de palmen beschermd worden tegen sneeuwval en hagel en bij strenge vorst kun je ze het beste even tijdelijk inpakken in jute en de stam met stro beschermen of een dikke laag bladeren uit de tuin. Struiken als Oleander en Bougainville kun je het beste in een grote pot plaatsen en in de winter goed beschut tegen het huis aan zetten en bij strengere vorst binnen.Ook de vijg doet het prima in Nederland en geeft in de zomer volop heerlijke verse vijgen. En verder kun je ook cactussoorten plaatsen of de Aloë Vera en diverse bamboesoorten. Natuurlijk mogen ook de Olijfboom en citrusbomen niet ontbreken in de warme sfeervolle knusse mediterrane tuin.