Landelijke Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte tuin in landelijke stijl er uit?

Een perfecte landelijke tuin is vooral een plek waar heel veel kleur en warmte te vinden is. Bij een tuin in landelijke stijl kun je denken een prachtig groot gazon omringt door grote bomen, mooie bloemen en planten en een prachtig wit houten hek. Een landelijke tuin kan met mooie ouderwetse tuinmeubels aangekleed worden en leent zich daarnaast heel goed voor het inrichten van gezellige en romantische hoekjes. Een tuin in landelijke stijl moet er vooral niet te modern uitzien, maar je moet er het gevoel krijgen alsof je honderd jaar terug gaat in de tijd. Pas ook hier de andere accenten en accessoires op aan.

Waar vind ik de ideeën en inspiratie voor een tuin in landelijke stijl?

Uiteraard is het zo dat je in heel veel bladen op het gebied van tuinieren en tuininrichting inspiratie kunt vinden voor een landelijke tuin. Dit geldt natuurlijk ook voor een modeltuin of een tuin die je bij familie of vrienden hebt gezien. Maar de meest comfortabele en wellicht ook meest handige manier om op zoek te gaan naar jouw tuin in landelijke stijl is door met homify aan de slag te gaan. Op homify vind je voorbeelden van heel veel verschillende landelijke tuinen ontworpen door tuinexperts. Je kunt na het zien van jouw perfecte tuin zelf aan de slag gaan om je tuin in te richten. Of, als je niet zulke groene vingers heb, kun je er ook voor kiezen om (ook met de hulp van homify!) een professional te zoeken die jouw ideale tuin aan kan leggen.

Hoe kan ik een functionele tuin in landelijke stijl aanleggen?

Voordat je überhaupt aan het plannen gaat voor de aanleg van jouw landelijke tuin zijn er een aantal zaken die je eerst op een rijtje moet zetten. Erg belangrijk is daarbij om goed te weten wat jouw verwachtingen van een tuin in landelijke stijl zijn. Ben je van plan om grote feesten in je tuin te geven of wil je juist lekker ontspannen met je familie in je landelijke tuin? Waar je ook goed over na moet denken is of je een tuin wilt met veel bloemen en planten of juist een meer onderhoudsarme tuin waar je maar enkele bloempotten neerzet en waar het grasveld het grootste onderdeel van je tuin is. Als deze eerste cruciale zaken duidelijk op een rijtje hebt staan dan kun je verder aan de slag met het ontwerpen en plannen van je tuin in landelijke stijl. Bedenk je bijvoorbeeld wat voor soort hek je om je tuin wilt plaatsen. Een mooi wit geverfde witte houten afscheiding past zoals gezegd perfect in een landelijke tuin, maar misschien heb jij op dit gebied wel andere ideeën. Verder is er de optie om te kiezen voor grote houten bakken waarin je de bloementuin aan kunt leggen. Voor een wat speelser effect kun je kiezen om die bakken een sprankelend kleurtje te geven. Denk ook zeker na over de aanleg van paadjes in je tuin, een terras en eventueel een leuke plek voor de kinderen om lekker te kunnen spelen. Zin gekregen in de aanleg van een landelijke tuin? Lees dan verder voor meer tips op het gebied van de aanleg daarvan!

Kan ik ook een kleine tuin in landelijke stijl aanleggen?

Bij veel tuinen in landelijke stijl is het juist de ruimte die je de mogelijkheid geeft om je tuin landelijk aan te leggen. Maar als je in een meer stedelijke omgeving woont dan is de kans groot dat je veel minder ruimte voor je tuin hebt. Toch is het ook in zo’n geval heel goed mogelijk om een tuin in landelijke stijl aan te leggen! Zelfs als je maar een paar vierkante meter tot je beschikking hebt dan kun je er voor kiezen om hier een landelijk bloemenperkje van te maken. Of je hebt iets meer ruimte en legt een terras in landelijke stijl aan! Ook op het gebied van kleine tuinen in landelijke stijl kan homify je vele voorbeelden en inspiratie bieden.

Hoe ga ik praktisch aan de slag met mijn tuin in landelijke stijl?

We hebben je in het begin van dit verhaal al heel wat aanwijzingen en ideeën gegeven voor het inrichten van een tuin in landelijke stijl. Maar er zijn nog meer praktische tips die voor jou heel goed van pas kunnen komen. Zo is het aan te bevelen goed op de hoogte te zijn van de gesteldheid van de bodem van jouw tuin en moet je rekening houden met de klimatologische omstandigheden: je planten moeten natuurlijk wel goed tegen Nederlandse weersomstandigheden kunnen! Een beetje kennis van planten en bloemen is daarbij natuurlijk ook van groot belang. Heb je daar enige twijfel over stap dan gerust naar iemand voor advies. Je kent vast wel iemand die veel van tuinieren weet en mocht dat niet het geval zijn dan kun je altijd een hovenier of een tuinontwerper inschakelen. Bij grote aanpassingen of aanleg van een compleet nieuwe tuin kan een professional altijd van grote waarde zijn, wees dus niet bang om hier wat extra geld aan uit te geven! Juist investeren in een expert kan op de langere termijn heel veel voordeel opleveren: tuinprofessionals weten namelijk precies welke planten lang mee gaan en het minste onderhoud en aandacht vergen. En juist dat gaat je natuurlijk in de toekomst voordeel opleveren, zowel qua werk als geld! Een goed uitgedacht plan is dus altijd het beste uitgangspunt voor de aanleg van een tuin in landelijke stijl.

Wat moet ik weten over terrassen en veranda’s in landelijke stijl?

Het terras in je landelijke tuin moet uiteraard perfect aansluiten op de stijl die je gaat creëren. Oude verweerde meubels passen heel goed bij deze stijl. Verweerd betekent natuurlijk niet dat ze van slechte kwaliteit zijn, zorg wel voor meubilair dat goed bestand is tegen weersomstandigheden. Verder kun je denken aan een mooie vlonder om je terras op te zetten. Kies sowieso voor veel gebruikmaking van hout om de landelijke stijl nog eens extra te accentueren. Een mooie stenen barbecue of een tuinhaard maakt je terras natuurlijk helemaal af. Mocht je in de gelukkige omstandigheden zijn een veranda bij je huis te hebben dan kan de veranda de ideale schakel vormen tussen de tuin en je huis. Zorg hier ook voor leuke meubels en je hebt een ideale plek om ook bij regen toch droog buiten te kunnen zitten!

Wat voor meubilair kan ik het beste gebruiken in mijn tuin in landelijke stijl?

Het meubilair voor je tuin in landelijke stijl is al even aan de orde geweest. Voor het mooiste effect kun je het beste wat verweerde houten tuinmeubilair gebruiken. Heb je dat nog staan? Gebruik het dan zeker! Een andere optie is om tweedehands tuinmeubilair op de kop te tikken. Zorg er dan uiteraard wel voor dat de stoelen en tafel kwalitatief wel goed in orde zijn. Als je wat meer kleur wilt kun je er ook voor kiezen de stoelen en tafel van een mooie lik verf met een vintage-uitstraling te geven. Je hoeft hier voor niet heel zorgvuldig te werk gaan, juist het ruige uiterlijk wil je behouden voor de landelijke stijl! Gebruik daarnaast mooie kussens in landelijke stijl zodat je heerlijk comfortabel kunt zitten.

Hoe kies ik de juiste planten voor mijn tuin in landelijke stijl?

De planten maken een belangrijk onderdeel uit van het plan dat je voor je tuin in landelijke stijl maakt. Kennis van de bodem in je tuin is hierbij ook van het grootste belang. Schakel zodra je enige twijfel hierover enige twijfel hebt een specialist in. Je kunt natuurlijk ook naar een tuincentrum gaan om je te laten informeren. Rekening houden met de weersomstandigheden is verder van belang en het is ook zeker aan te raden er voor te zorgen dat je plantenkeuze zo is dat er in elk seizoen iets moois te zien is in je tuin. Al zal je in de winter waarschijnlijk niet veel in de tuin zijn, je wilt dat je landelijke tuin dan ook een mooie uitstraling heeft! Neem voor de planten in ieder geval genoeg ruimte op in je begroting. Investeren in goede planten is namelijk ook zeker investeren in een goede tuin. Een ruime begroting voor het aanleggen of herinrichten van een tuin in landelijke stijl is altijd een goed idee, je weet nooit wat je allemaal tegen kunt komen!

Welke andere stijlen zijn er op het gebied van tuinen te bedenken?

Een landelijke tuin is erg mooi om aan te leggen, maar net zoals bij andere aspecten die je huis of interieur betreffen is dit een zeer persoonlijke keuze. Er zijn ook andere populaire stijlen mogelijk. Een paar hiervan lichten we even wat extra voor je toe.

Tuin in moderne stijl:
De moderne tuin is ideaal toepasbaar bij nieuwbouwwoningen. Een mooi strak design, al dan niet onderhoudsarm uitgevoerd, en meer dan voldoende gelegenheid om lekker in je tuin te ontspannen. Deze stijl sluit uiteraard naadloos aan bij een moderne inrichting van je huis. Met heel veel voorbeelden en inspiratie helpt homify je ook met de moderne tuin op weg.

Tuin in koloniale stijl:
Een tuin in koloniale stijl is een ideale mengeling tussen Europese en oriëntaalse elementen. De perfecte plek om in stijl in tot rust te kunnen komen na een hectische werkdag. Mooie vormen en vooral hele mooie meubels maken dit type tuin helemaal compleet.

Andere stijlen:
De hedendaagse tuin kan op heel veel verschillende manieren worden aangelegd. Jij bent degene die de uiteindelijke keuze maakt, eventueel samen met je partner. Laat je vooral eerst goed inspireren en ga niet over een nacht ijs. Succes met je tuin!