Tuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte tuin eruit?

De perfecte tuin ziet er voor iedereen anders uit. Waar de één geniet van een prachtige moestuin of bloementuin, heeft de ander liever een groot grasveld of een fontein. Daarom is het onmogelijk om hier de ’perfecte tuin’ te beschrijven. Het ontwerp kent echter wel een paar standaard basisregels. Allereerst moet een tuin bij je passen: een woeste wildernis past niet bij een modern ingericht huis en een keurige zakenman. Daarnaast moet je altijd rekening houden met de beschikbare ruimte en de grondsoort in de tuin.

Waar kan ik inspiratie opdoen voor de tuin?

Tuininspiratie is onmisbaar bij het ontwerpen. Wat vind je mooi – en wat vooral niet? In de tuinen-sectie van homify zijn allerlei verschillende stijlen terug te vinden, met foto’s van tuinen en bijbehorende uitleg. Zo kun je tuinideeën opdoen wat betreft de stijl en uitstraling. Van een moderne tuin tot een zentuin, alles is mogelijk! Je kunt tuinen en afbeeldingen die je mooi vindt verzamelen in je eigen ’ideabook’. Zo kun je eenvoudig goede ideeën voor een tuinontwerp terugvinden zonder telkens opnieuw te moeten beginnen.

Wat kan ik allemaal met mijn tuin doen?

De mogelijkheden voor de inrichting van een tuin zijn eindeloos. Ze worden slechts beperkt door twee factoren: de beschikbare ruimte en inspiratie. Als je genoeg inspiratie hebt opgedaan door het kijken naar verschillende stijlen en vormen, is het tijd om te gaan plannen. Werkelijk alles is mogelijk: zithoek, terras, bloementuinontwerp of kinderspeelplaats.

Hoe creëer ik een praktische tuin?

Een praktische tuin begint met de vraag welke functie de tuin krijgt. Richt ‘m altijd in met een bepaald doel voor ogen. Vergeet daarbij vooral niet aan het onderhoud te denken: als je niet houdt van tuinieren is het van belang dat de tuin maar weinig onderhoud verlangt. Ben je gek op tuinieren en biedt dat jou je broodnodige rust? Kies dan voor een tuin die veel onderhoud verlangt.

Hoe kies ik de juiste tuinhekken of schuttingen?

Bij het aanleggen van de tuin is het hek of de schutting vaak iets dat wordt vergeten. Dat is zonde, omdat deze de grens vormt van de tuin met de rest van de wereld. Het hek geeft de eerste indruk. Het is dan ook jammer als je veel geld investeert in een geweldige tuin, maar geen geld meer hebt om een mooi hek te kunnen plaatsen. Besteed dus aandacht aan tuinhek- en schutting-ideeën en neem deze altijd mee in de plannen voor de hele tuin!

Hoe kan ik effectief mijn tuin inrichten?

Het ontwerpen van een tuin begint met het verzamelen van goede ideeën. Over het algemeen is het verstandig om een tuinarchitect bij de plannen te betrekken. Die weet namelijk alles van materiaalkeuze en van de benodigde planten en bloemen. Er spelen bij het ontwerp van een tuin tientallen factoren mee, zoals leefstijl, doel van de tuin en grondsoort. De tuinarchitect kan aangeven welke indeling en welke planten het beste in jouw tuin passen.

Hoe creëer ik serres, patio’s en terrassen in mijn tuin?

Serres, patio’s en terrassen creëren de mogelijkheid om lekker te genieten van de tuin. Ook hier is weer van belang dat de functie bekend is. Wil je een groot terras om met de hele familie te kunnen genieten van een barbecue? Of heb je liever een wat kleinere ruimte om knus bij elkaar te zitten? Bedenk eerst welke functie de serre, patio of terras gaat krijgen en ontdek goede terras-ideeën in de tuinen-sectie van homify.

Wat voor soort tuinmeubels kan ik gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van de stijl en grootte van de tuin. Kies de meubels die bij de inrichting van de tuin passen. Is de tuin modern en strak, kies dan niet voor ouderwetse tuinmeubels, maar ga voor moderne, strakke lijnen!

Welke planten zijn geschikt voor mijn tuin?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Veel factoren zijn van invloed, zoals het gewenste onderhoud – wil je veel of weinig tijd kwijt zijn aan onderhoud – en de weersomstandigheden en tuingrond. homify adviseert dan ook een tuinarchitect of hovenier om advies te vragen.

Welke stijlen bestaan er allemaal?

Natuurlijke tuinen

Een natuurlijke tuin is een klein stukje privé-natuur. Deze tuin is zeer milieuvriendelijk en bevat voornamelijk planten die van nature al voorkomen in het gebied. Bij de aanleg is het dus van belang goed vast te stellen welke planten, bomen en dieren voorkomen in de regio. In dit type tuin wordt vaak gekozen voor wilde planten, zoals de wilde roos, klaproos en vergeet-mij-nietjes. Over het algemeen heeft deze tuin relatief weinig onderhoud nodig – slechts tweemaal per jaar moeten planten worden gesnoeid. Wat decoratie betreft zijn vogelhuisjes, bijenhotels en vlinderkastjes ideaal. Verder bereik je veel met rustige kleuren en natuurlijke tinten.

Moderne tuinen

Het ontwerpen van een moderne tuin is niet zo eenvoudig als het eruit ziet. Hoewel de tuin eenvoud en harmonie uitstraalt, kunnen niet-passende elementen als storend worden ervaren. In deze tuin draait alles om balans en evenwicht. Een goed geslaagde moderne tuin is niet saai, terwijl hij toch de balans en kalmte uitstraalt die nodig is om tot rust te komen.De juiste keuze in het gebruik van materialen is essentieel. Gladde tegels van verschillende vormen kunnen schitterende patronen vormen, zonder de strakheid te verliezen die een moderne tuin nodig heeft. Om de lijnen van tegels en gras wat warmer te maken, is gebruik van taxushagen of buxusbollen populair. Deze planten passen perfect in de moderne tuin, omdat ze strak op maat geknipt kunnen worden.

Mediterraanse tuinen

De mediterraanse tuin lijkt in weinig op de natuurlijke of moderne tuin. Deze tuin is in principe vrij kaal wat planten betreft, maar vervangt dat door meer te focussen op decoraties. De mediterraanse tuin vormt een eenheid door grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Geen glad stucwerk, rechte lijnen en symmetrische vormen: ruwe materialen met minimale behandeling en asymmetrie kenmerken deze tuin. In een mediterrane tuin horen uiteraard planten en bloemen uit het Middellandse-zeegebied. Dit brengt als risico mee dat veel planten hier in Nederland niet goed kunnen bloeien door de kou of niet winterhard zijn. De decoraties maken het helemaal af: potten, manden, kleden en kaarsen zijn onmisbaar in de mediterrane tuin.

Japanse tuinen

De Japanse tuin combineert rust, design en natuur tot een prachtig sfeervol geheel. Deze is enerzijds groen en natuurlijk, maar is anderzijds open met mooie zichtlijnen en rustgevende waterpartijen. Het belangrijkste kenmerk van de Japanse tuin is water. Of het nu gaat om een vijver, een fonteintje of mini-watervalletje: er is altijd water in de tuin. Daarnaast is deze voorzien van kenmerkende Japanse planten, waarbij gekozen wordt voor planten die ook in Nederland kunnen leven. Onder andere bonsai-boompjes, waterlelies en mos zijn belangrijke planten. Verder zijn ook stenen en kleine rotspartijen onmisbaar, omdat ze een karakteristieke uitstraling meebrengen die past bij de Japanse tuin. Voorbeelden van Japanse tuinen kunt u vinden in de categorie Aziatische tuinen

Zentuinen

In de drukke tijd waarin we leven, hebben we soms moeite om tot rust te komen. Een zentuin kan helpen om alle drukte van de dag even los te laten door een rustige plaats te creëren. De zentuin bestaat over het algemeen voor het grootste gedeelte uit grind. Het grind kan worden opgeharkt tot schitterende, rustgevende patronen. In het midden van het grind staan meestal enkele stenen, die het patroon een extra dimensie geven. Het witte grind biedt de mogelijkheid om gewoon in alle rust naar de patronen te kijken. De tuin is ’zen’: geen storende elementen en geen drukte.

Rotstuinen

Wie wil genieten van een mooie tuin maar een hekel heeft aan tuinieren, wordt blij van een rotstuin. De rotstuin bestaat, zoals de naam aangeeft, vooral uit stenen en rotselementen. Tussen de rotsen door worden kleine paadjes aangelegd, over het algemeen van grind of grove keitjes. Een rotstuin is het mooist als hoogteverschillen gerealiseerd kunnen worden, waardoor je je echt in een berglandschap waant.