Trap: design, ideeën, inspiratie en foto's

Trap & trappenhuis

We denken er niet altijd over na en het is vaak ook niet het eerste op onze prioriteitenlijst. Maar met het juiste trap kun je zoveel extra schoonheid toevoegen aan je interieur! Zeker wanneer deze zich midden in je woonkamer bevindt. Maar ook wanneer je een apart trappenhuis hebt, kun je daar zeker iets bijzonders van maken in je woning. De nieuwste trend is om het trappenhuis te gebruiken voor extra lichtinval en de verspreiding van het natuurlijke licht in huis. Verder zien we steeds vaker een mix van materialen op de trap, van hout tot natuursteen en glas. Maar ook zien we kleuraccenten op de trap in de vorm van mozaïektegels en accenten met felle kleuren of fraaie accessoires in de vorm van boomstam trapleuningen. Je gebruikt hem elke dag dus reden te meer om er iets bijzonders van te maken! En wat dacht je van extra opslagruimte onder de traptreden, bijvoorbeeld in de vorm van lades voor je schoenen? Of je trappenhuis als galerie voor je kunstobjecten? We vertellen je graag wat meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn, waar je rekening mee moet houden en we geven je wat praktische tips.

Welke soorten trappen zijn er en wat kosten ze?

Vanuit oudere huizen kennen we natuurlijk de fraaie wenteltrap die in een spiraal omhoog gaat. Een zeer elegante vorm trap die je net zo breed, smal en stijl kunt maken als jij wilt. Een smalle wenteltrap neemt daarbij weinig ruimte in, maar is wat minder geschikt voor mensen die de trap moeilijk op komen. Nadeel is ook dat de wenteltrap over het algemeen wat duurder is dan een gewone rechte trap. Voor een standaard wenteltrap moet je rekenen op rond de 2.500 euro.

De spiltrap lijkt op de wenteltrap met als verschil dat deze om een centrale as draait. Dit is veruit de meest ruimtebesparende trap en kost gemiddeld zo rond de 1.200 euro. Zoek je een trap die in alle ruimtes past? Dan is de molenaarstrap of steektrap een zeer geschikte trap. Dit is een gewone rechte, steile trap zonder draaiing. Dit is veruit de voordeligste trap en kost rond de 900 euro. Zeer trendy en populair momenteel zijn ook de zwevende en open trappen. Voor een zwevende trap worden de traptreden direct aan de muur bevestigd en bij de open trap wordt er geen materiaal geplaatst tussen de traptreden. Beide trappen worden dus gekenmerkt door minder materiaalgebruik en vallen daardoor minder op in je interieur. Ook bieden deze trappen allerlei mogelijkheden om er met de juiste materialen zoals glas-, hout en natuursteen een fraai statement design-element van te maken in je interieur. Omdat deze trappen meer werk met zich meebrengen qua plaatsing zijn ze ook wat duurder. Voor de open trap starten de prijzen vanaf zo’n 4.500 euro en voor de zwevende trap moet je rekenen op rond de 5.000 euro. Maar dan heb je wel een op maat gemaakte designtrap die dat schitterende accent toevoegt aan je huis!

Trends qua materialen en inrichting van je trap

De trap en het trappenhuis bieden veel meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zelf kunt bedenken. Natuurlijk is dit wel een beetje afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt. Zeer trendy is om de ruimte onder je trap in te richten als een kleine natuurlijke tuin in huis. Met een boom onder de trap, een groene muur, een stenen tuin met verschillende kleuren en soorten grind en rotsen en soms zelfs ook een vijver in combinatie met een groot raam om extra daglicht naar binnen te laten stromen. De trap anno 2017 is zeker niet saai en de ruimte eronder blijft ook zeker niet meer onbenut. De trap is onderdeel van het totale interieurontwerp. Een andere trend is het praktisch benutten van de ruimte onder de trap. We zien traptreden met luiken waarin je schoenen of andere kleine accessoires kunt plaatsen, uitschuifbare garderobekasten, werkkamers en speelhoeken voor de kinderen onder de trap. Ook de trap zelf is allesbehalve saai. Nieuwste trend zijn stoere, industriële onbewerkte looks van de trap zoals een leren of betonnen trap. Ook trappen van glas of met een mix aan verschillende materialen zoals ruw hout en natuursteen zijn populair. En natuurlijk wordt ook de wand achter de trap daarbij niet vergeten in het totale design! Hier zien we houten panelen, natuursteen strips of een fraaie muurschildering of accentkleur waardoor de trap extra in het oog springt. Qua kleurgebruik zien we steeds vaker de combinatie van sfeervolle zachte pasteltinten in combinatie met wit maar ook mozaïektegels onder de trap in combinatie met felle kleuraccenten. En uiteraard moeten we daarbij zeker niet de smaakvolle sfeerverlichting in de vorm van LED lampen of strips onder de traptreden of langs de traprand vergeten. De moderne hedendaagse trap is allebehalve saai en onopvallend!

De trap als lichtzuil in huis

Vaak is de trap onderdeel van de entree van je huis en dus biedt deze de mogelijkheid om extra licht naar binnen te brengen in je woning. De meeste Nederlandse woningen hebben geen overvloed aan daglicht en dus het zeker een goed idee om daar gebruik van te maken. Denk daarbij aan een een raam in je hal en tussendeur van glas waardoor het natuurlijke licht je trappenhuis en woonkamer instroomt via de entree. Heb je een vast trappenhuis dat over alle verdiepingen loopt? Dan kan er soms een dakraam of atrium in je dak worden gemaakt waardoor het natuurlijke licht van boven het hele trappenhuis verlicht. Vervolgens kan dit natuurlijke licht in alle ruimtes van je huis worden verspreid via glazen (schuif)deuren. Zo ben je verzekerd van een overvloed aan daglicht in huis.Heb je nog vragen over het plaatsen van een nieuwe trap? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we even contact met je op.

Plaatsing van de trap: tips, duur & kosten

Traprenovatie is zeker geen overbodige luxe. De meeste trappen worden intensief gebruikt en vragen dus om een stevige duurzame ondergrond. Kies daarom bij voorkeur voor een slijtvast en duurzaam materiaal of een stoot- en krasvaste verf of lak. Ook een lichte kleur is een aanrader omdat de traptreden dan altijd goed zichtbaar zijn in het donker en dus de veiligheid bevordert.Ten slotte is het raadzaam om een onderhoudsvriendelijk materiaal te kiezen dat je gemakkelijk kunt schoonmaken. De trap wordt veel gebruikt en moet dus regelmatig worden gereinigd. Wil je geen complete nieuwe trap plaatsen? Dan kunnen overzettreden een goed idee zijn. Dit zijn losse treden die je op de bestaande trap plaatst waardoor je trap er weer als nieuw uitziet. De duur en kosten van de plaatsing van een nieuwe trap zijn uiteraard afhankelijk van de soort trap. Het plaatsen van een gewone rechte trap, wenteltrap of spiltrap kost gemiddeld genomen tussen de 400 en 600 euro. De plaatsing is een vrij nauwkeurig project. Het op de juiste veilige wijze plaatsen van de trap vraagt om de nodige precisie en dus kun je hier het beste een professional voor inschakelen. Het plaatsen van een open of zwevende trap is de duurste optie. Hiervoor moet je rekenen op rond de 600 tot 800 euro. De gemiddelde tijdsbesteding voor het vervangen van een bestaande door een nieuwe trap is ongeveer een dag. Dat is inclusief het verwijderen en afvoeren van je oude trap.