Tienerkamer design, ideeën, inspiratie en foto's│homify Tienerkamer design, ideeën, inspiratie en foto's

Tienerkamer design, ideeën, inspiratie en foto's

Tienerkamer

Voor je het weet zijn je kinderen in de tienerfase beland. Niet altijd de meest gemakkelijke periode als het aankomt op de opvoeding, maar als jij er voor zorgt dat je tiener een fijne eigen plek in je huis heeft, dan kan dat de sfeer zeker goed houden. Heb je er eigenlijk wel eens bij stilgestaan wat er allemaal bij komt kijken om zo’n tienerkamer op een leuke en aantrekkelijke manier in te richten? Overleg dit zeker samen met je kind, maar we weten ondertussen wel bijna zeker dat onze ideeën ook bij hem of haar zeer goed in de smaak gaan vallen.


Welke stijl past het beste bij een tienerkamer?

De bovenstaande vraag valt eigenlijk heel erg simpel te beantwoorden. Want eigenlijk is de moderne stijl de enige echte oplossing voor een mooie tienerkamer, of het nu gaat om een jongens- of meisjeskamer.. Op dat gebied is zeker wel wat eclectische variatie te vinden, maar modern is toch hetgeen wat verreweg de meeste tieners aanspreekt. En als kinderen van deze tijd is dat ook niet zo gek natuurlijk! Het is vrij logisch dat ze niet zo zitten te wachten op een al te truttig ingerichte kinderkamer… Erg belangrijk is dat je hun hobby’s, interesses en persoonlijkheden als uitgangspunt neemt. Popsterren, voetbalidolen of andere inspiratiebronnen kunnen er prima voor zorgen dat je een leuke basis hebt. Maar aan de andere kant moet zoiets nou ook weer niet te veel gaan overheersen. We weten wel bijna zeker dat jij er samen met je kind een ideale balans in weet te vinden! 


Moderne muurversieringen

Bij de inrichting van een ruimte moeten eerst de muren in orde zijn. Bij een tienerkamer zal je net zoals bij elke andere slaapkamer eerst de muren aan moeten pakken. Kies je voor behang of verf je de muur in een leuke kleur? De wensen van je zoon of dochter zijn daarbij erg belangrijk, maar kies niet voor een al te opvallende kleur. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat ze daar na een paar maanden al behoorlijk flauw van zijn en je hebt geen zin om dan alweer met die kamer aan de slag te moeten gaan. Als de muren zelf in orde zijn, dan is het zaak om de boel met posters, schilderijen en andere zaken een beetje leuk aan te kleden. Een whiteboard kan ook erg handig zijn zodat je kind een agenda aan de muur bij kan houden. En zo zijn er nog heel veel andere leuke dingen te bedenken waar je de muren mee kunt versieren. Let trouwens ook goed op de vloer: stoffen vloerbedekking zouden we willen afraden: laminaat met een leuk vloerkleed is een beter idee. 


Het belangrijkste: de meubels voor een tienerkamer!

Het belangrijkste voor een tienerkamer is toch wel op zoek gaan naar de juiste meubels. Wat heb je zoal nodig op dat gebied en wat gaat het kosten? Op beide gebieden weten we je op het juiste pad te zetten. Een modern bed is daarbij uiteraard het belangrijkste uitgangspunt. Nu je kinderen richting volwassenheid gaan, kun je niet meer met een kinderachtig bed aan komen zetten. Wellicht is er ruimte voor een tweepersoonsbed, want dat geeft hen vooral het gevoel dat ze door jou ook als gelijkwaardig worden behandeld. Zoiets kun je bijvoorbeeld bij IKEA al vanaf een kleine 100 euro krijgen! En dan een beetje leuk bijpassend beddengoed in dezelfde stijl als de kamer moet je dan ook zeker niet vergeten. Maar er zijn andere meubelstukken die onmisbaar zijn voor de tienerkamer. Een bureau bijvoorbeeld. Investeer hier zeker in, want je kind moet wel op een goede wijze kunnen studeren. Een bureau kun je vanaf circa € 50,- krijgen, maar voor de wat betere exemplaren kun je het beste net even iets meer geld uit gaan geven. En dat geldt ook zeker voor de bureaustoel! Verder heb je uiteraard een goede kast nodig voor de kleding. Denk verder ook aan planken voor boeken, cd’s en dvd’s. Een zithoekje met een bank of leuke stoelen is trouwens ook een erg goed idee. 


Verlichting in de tienerkamer

Als de muren in orde zijn en de meubels staan, dan is er nog een belangrijk punt dat niet vergeten mag worden: de verlichting. Uiteraard is een algemeen lichtpunt in de ruimte van belang, maar je hebt meer dan dat alleen nodig. Een handig leeslampje voor naast het bed en uiteraard een goede lamp voor op het bureau zodat er ook ’s avonds goed kan worden gestudeerd. Verder mag je ook zeker de sfeerverlichting niet vergeten. Het moet toch ook een beetje gezellig kunnen zijn op de plek waar je tiener heel wat uurtjes door gaat brengen. 


Ideeën voor kleine tienerkamers

Een mooie ruime slaapkamer is er fijn voor je tiener, maar die luxe is niet altijd voorhanden. Gelukkig hoef je geen interieurontwerper te zijn om ook een kleine kamer op leuke wijze in te richten. Daarom geven we je aan het einde van dit overzicht nog even wat ideeën mee om een kleine kamer leuk te maken. Kies voor een bed dat je uit kunt schuiven tot een tweepersoons exemplaar en dat je ook als bank kunt gebruiken. Zo sla je niet twee maar drie vliegen in één klap! En zorg ook zeker dat je hier de muren gebruikt om kasten en planken aan op te hangen. Kies trouwens voor je gaat inrichten voor een lichte kleur en wat spiegels aan de muur: dat zal het effect ook een stuk ruimtelijker maken!