Terras: design, ideeën, inspiratie en foto's

Terras

De tuin is hét gedeelte van jouw woning dat, met name tijdens de zomermaanden, een belangrijke rol speelt. Hier breng je het liefst veel tijd door en geniet je van de buitenlucht. Hier vinden barbecues en feestjes plaats en lees je ontspannen een boek in een comfortabele tuinstoel. Het is daarom belangrijk dat je tuin en het zitgedeelte er mooi bij ligt. Niets is zo frustrerend als een terras dat nog wat extra zorg vereist. Want wie wil familie en vrienden nou uitnodigen in een tuin die er niet uit ziet?

Welk materiaal kan ik gebruiken voor de ondergrond van het terras? 

Dit hangt af van de de locatie. In de tuin? Op een dak? Beton en tuintegels zijn altijd goede keuzes voor de tuin. Voor het dak liggen tegels iets meer voor de hand. Uiteraard is een houten vlonderterras ook mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat je hout gebruikt dat weerbestendig is. Natuursteen geeft een persoonlijk tintje, terwijl beton wat koeler overkomt. Als je een  zwembad hebt, let er dan op dat de terrasvloer anti-slip is. Voor meer informatie kun je bij onze tuinprofessionals terecht.

Welk tuinmeubilair is het beste? 

Evenals bij het vlonderterras is het ook bij meubilair belangrijk dat deze  weerbestendig en duurzaam is, wat het daarmee perfect maakt voor een terras. Het onderhouden van dit meubilair is minstens zo belangrijk, het zou uiteraard zonde zijn als je de tuinmeubels al na een paar jaar moet weggooien. Dek deze daarom af bij slechte weersomstandigheden of zet de meubels binnen. Hierbij zijn vouwstoelen wat mobieler en makkelijker te verplaatsen. Houten tuinmeubels zijn wat zwaarder, maar kunnen je zitgedeelte een prachtige sfeer meegeven. Spreken beide opties je aan? Ga dan voor kunststof tuinmeubels. In combinatie met mooie kussens geven ze een chique indruk, evenals de houten tuinmeubels. Een voordeel is dat ze, net als de opvouwbare tuinstoelen, makkelijk te verplaatsen zijn.

Hoe moet je een terras aanleggen? 

Omdat de tuin een eigenlijk een verlengstuk van je huis is, is het belangrijk om goed  na te denken over de inrichting. Besteed daarom veel aandacht aan dit stukje grond, met name aan het gedeelte waar graag zit met vrienden en familie. Het aanleggen van een terras? Dat doe je gewoon zelf! Wij vertellen je hoe!     

Stap 1  De voorbereiding 

Meten is weten! Meet daarom de tuin op met behulp van een landmeter. Zo creëer je een accurate plattegrond en weet je precies waar je het zitgedeelte kunt aanleggen en hoeveel materiaal je nodig hebt.

Stap 2  Het plaatsen van een opsluitband 

Om de opsluitband te kunnen plaatsen dien je het deel dat je wilt bestraten minimaal 15 centimeter uit te graven. Het is namelijk belangrijk dat het terras iets afloopt, om regenwater naar je tuin te voeren, (in plaats van richting je woning!). Dit gaat slechts om een verschil van enkele centimeters.

Stap 3  De ondergrond toevoegen 

Strooi een laag van 5 à 10 centimeter zand over de ondergrond. Gebruik een trilplaat om het zand aan te trillen. Zet daarna de contouren van af met touw en piketpaaltjes.

Stap 4  Tegels leggen 

Nu is het tijd voor de tegels! Let er op dat je start vanaf de randen, waarna je naar binnen werkt en regelmatig checkt of het nog afloopt. Gebruik een rubberen hamer om de tegels aan te slaan. Zaag de laatste tegels op maat, deze passen namelijk meestal niet in één keer.

Stap 5  De laatste afwerking 

Strooi speciaal zand over de tegels, waarna je het zand met een bezem in de voegen veegt. Let er op dat je geen voeg overslaat, omdat het belangrijk is dat de tegels goed vast komen te liggen en zo ook geen ruimte bieden aan onkruid.
Besproei het terras daarna met water zodat het zand goed in de voegen trekt. Ga door met vegen en sproeien totdat alle voegen goed gevuld zijn. Laat het zand minstens 1 week liggen. En klaar is kees! 

We kunnen ons goed voorstellen dat deze stappen iets te veel van het goede zijn. En misschien heb je wel helemaal geen zin of tijd om het zelf te doen. Neem dan een kijkje tussen onze professionele tegelleggers en vind een specialist die bij jou past en je kan helpen met de aanleg.

Een overkapping kiezen voor het terras 

Een overkapping in je tuin is uiteraard functioneel en sfeervol! Maar welke stijl past het beste en welke stijl overkapping vind jij het mooist? Er zijn veel mogelijkheden van een klassieke overkapping van hout tot een moderne variant met glas. Op homify vind je veel voorbeelden van terrasoverkappingen.

Mocht je na het lezen toch nog vragen hebben? Neem dan contact op met onze experts voor gratis advies!