Studeerkamer / Kantoor: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de ideale studeerkamer of kantoor in jouw huis er uit?

De ideale studeerkamer of jouw ideale kantoor aan huis moet uiteraard volledig naar jouw eigen wensen zijn ingericht en moet voldoen aan alles eisen die jij aan zo’n ruimte stelt. Het is fijn als je eigen kantoor een verlengstuk van je huis is waarin je in je eigen omgeving prettig kunt werken of studeren. Als je een ruimte in je huis over hebt om in te richten als studeerkamer of kantoor dan is dit een prachtige kans om met beide handen aan te pakken. Hoe je de ruimte inricht is uiteraard afhankelijk van de grootte van de kamer en van jouw eigen smaak. Zorg er wel voor dat jouw kantoor of studeerkamer een ruimte is waar je in alle rust kunt werken en niet teveel wordt afgeleid. Kun je niet wachten om met een kantoor aan de slag te gaan? Lees dan verder hoe je dit kunt realiseren! 

Waar vind ik de inspiratie en ideeën voor mijn studeerkamer of kantoor?

Een grote bron van inspiratie voor je eigen kantoor of studeerkamer kan homify zijn. Op de vele pagina’s die homify biedt op het gebied van een kantoor in je huis kun je veel ideeën en inspiratie vinden om een kantoor of studeerkamer geheel naar jouw eigen wens en smaak in te richten. Er zijn heel veel verschillende stijlen mogelijk op dit gebied en ook heel veel mogelijkheden qua ruimte. Je kunt er voor kiezen om met je eigen ideeën aan de slag te gaan, maar je kunt uiteraard ook een expert inhuren om jou te adviseren en je project te begeleiden. Zeker als een studeerkamer of kantoor onderdeel is van een grotere verbouwing in je huis dan kan een expert heel goed van pas komen. Ook die experts vind je simpel en eenvoudig met de hulp van homify. 

Wat moet ik allemaal aan denken bij het inrichten van een kantoor of studeerkamer? 

Het inrichten van een kantoor of studeerkamer is vooral een kwestie van smaak en functionaliteit. Sommige mensen hebben behoefte aan een heel zakelijk ingericht kantoor terwijl anderen juist goed kunnen werken in een huiselijk ingerichte studeerkamer. Wat je smaak ook is, zorg er in ieder geval voor dat de meubels die je gebruikt ergonomisch en comfortabel zijn. Net als in kantoorruimtes bij bedrijven moet je er voor zorgen dat je bureau of werkblad de juiste hoogte heeft en dat je een stoel hebt waar je goed geconcentreerd op kunt werken. Bespaar hier dus niet teveel op, het is het allerbelangrijkste dat je na een dag hard werken in je eigen kantoor zonder spierpijn en hoofdpijn de ruimte weer kunt verlaten! Op het gebied van inrichting is het over het algemeen aan te bevelen niet teveel overbodige spullen in je kantoor of studeerruimte te plaatsen. Dat neemt niet weg dat er uiteraard ruimte is voor wat persoonlijke spullen! Licht is daarnaast ook erg belangrijk: zorg ervoor dat je bureau of werkplek goed is afgestemd op het raam of eventueel meerdere ramen in de ruimte. Als het schemerig of donker is moet je uiteraard goed kunnen werken, dus praktische en functionele verlichting is ook van groot belang. 

Wat voor kleur kan ik het beste kiezen voor mijn kantoor of studeerkamer? 

Kleuren op muren of wanden zijn veelal een zeer persoonlijke keuze. Bij een studeerkamer of kantoor is het handig om met lichte kleuren of pasteltinten te werken. Dit zorgt voor een rustige sfeer waarin je ontspannen en geconcentreerd kunt werken. Donkere kleuren zijn af te raden, dit zal je concentratie zeker niet ten goede komen. Geconcentreerd kunnen werken is erg belangrijk: zet daarom rustige boekenkasten neer of maak planken aan de muur waarop je administratie, boeken en andere zaken gesorteerd en geordend kunt plaatsen. Kies hiervoor ook zeker voor planken of kasten in een lichte kleur of voor natuurlijk licht hout. Behang is ook een optie voor je muren, ook hier geldt weer: rustige, lichte kleuren en motieven. 

Wat voor vloer kan ik het beste in mijn kantoor of studeerkamer leggen? 

Een houten vloer of een laminaatvloer is een hele goede optie voor een studeerkamer of kantoor. Een houten vloer geeft een hele chique uitstraling aan de ruimte en geeft ook rust en ruimte in de kamer. Maar ook (natuurstenen) tegels kunnen een bijzonder en ruimtelijk effect geven. Je kunt zowel houten vloeren als tegelvloeren heel goed combineren met een mooi tapijt of vloerkleed. Je zou natuurlijk ook voor een compleet stoffen vloerbedekking kunnen kiezen. Kies in elk geval een kleur voor je vloer die in goede harmonie is met de wanden en met je eventuele boekenkasten of planken. Eenheid in de ruimte is het allerbelangrijkste voor een prettige werksfeer. Zorg er verder voor dat zeker op het gebied van de vloer er enige eenheid is met de rest van het huis. 

Welke stijl is het meest geschikt voor mij op het gebied van studeerkamers en kantoren? 

Het kiezen van een stijl voor je kantoor of studeerkamer hangt af van twee belangrijke factoren: wat zijn je voorkeuren op het gebied van stijl en wat is de functie van de ruimte. De stijl is vooral een persoonlijke keuze, maar het gebruik van een kantoor aan huis kan op meerdere manieren invulling worden gegeven. Het meest belangrijke op dat gebied is of je wel of geen gasten of klanten in je thuiskantoor ontvangt. Als dat het wel het geval is dan zal je een extra hoekje moeten inrichten om samen te kunnen praten of je bureau zo neerzetten dat je deze ook kunt gebruiken als vergadertafel. Denk hier dus ook zeker goed over na voordat je een kantoor of studeerkamer gaat inrichten! 

Zijn er verder nog specifieke tips voor het inrichten van mijn kantoor of studeerkamer? 

Zoals al even aangegeven, is het heel belangrijk dat je in je kantoor of studeerkamer niet gestoord wordt door hinderlijke geluiden uit de rest van het huis. Een studeerkamer naast de ruimte waar je wasmachine staat of naast de badkamer is dus misschien niet de beste oplossing. Uiteraard is het geheel afhankelijk van je gezinssamenstelling en van de ruimte die je beschikbaar hebt. Kies verder voor een simpele en praktische inrichting en zorg ook zeker voor comfortabel meubilair. Licht en lichtinval zijn ook van groot belang. En naast daglicht kan een raam of meerdere ramen ook zorgen voor ventilatie van de ruimte. Frisse lucht is erg belangrijk voor een goede werkomgeving dus zorg er ook zeker voor dat je een kantoorruimte goed kunt ventileren. En als je gebruik maakt van gordijnen, kleden en dergelijke zorg dan voor lichte kleuren om jezelf goed geconcentreerd te kunnen laten werken. 

Hoe maak ik gebruik van accessoires in mijn kantoor of studeerkamer? 

Eenvoud is het sleutelwoord voor de ideale werkruimte. Persoonlijke spullen kun je prima plaatsen, maar zet er zeker niet teveel spullen neer die je afleiden van je werkzaamheden. Een mooi schilderij of een andere mooie afbeelding kan de ruimte verfraaien. Kies deze uiteraard wel zorgvuldig uit. En als je bang bent dat je niet op eigen kracht een studeerkamer of kantoor kunt inrichten twijfel dan niet om een designer in te schakelen die je daarbij kan helpen. Als je op zoek wilt gaan naar designer bij jou in de buurt dan kan homify je daar ook bij helpen. 

Kan ik een kleine ruimte ook omtoveren tot kantoor of studeerkamer? 

Dat kan zeker! Maar nog meer dan voor grotere ruimtes geldt dan dat je de inrichting zeer minimalistisch moet houden. Gebruik een licht kleur voor zowel muren als vloer, houd je bureau of werkblad zo vrij mogelijk van allerlei spullen en beperk de ruimte voor boeken en administratie. Maak ook zeker gebruik van de lichtinval en kies voor heldere witte Ledverlichting om de ruimte van licht te voorzien als het schemerig of donker is. 

Is er een handleiding voor het kiezen van een stijl voor mijn kantoor of studeerkamer? 

Jouw eigen ideeën staan uiteraard voor op. Zoals hier steeds benadrukt is moet je bij een werkkamer niet te uitbundig uitpakken. Toch is het zeker mogelijk om een kantoor of studeerkamer met een bepaald thema in te richten, eventueel in overeenstemming met de rest van je huis. Hieronder vind je enkele suggesties. 

Landelijke stijl:

Een landelijke of rustieke stijl doet het meeste denken aan een klassieke studeerkamer. Robuuste houten meubelen en kasten gecombineerd met klassiek aandoende verlichting kunnen je kantoor of studeerkamer een ouderwetse charme geven. Op subtiele wijze kun je hier accessoires aan toe voegen. 

Moderne stijl:

Een moderne stijl kan een prachtig verlengstuk zijn van een modern ingericht en vormgegeven huis. Ook hier geldt: mooie lichte kleuren in combinatie met strakke meubels, kasten en mooie designverlichting. Dit heeft een zeer zakelijke uitstraling en is dus ook ideaal als je klanten in een kantoor ontvangt. Een mooi stuk moderne kunst maakt de inrichting helemaal af! Voor een studeerkamer is het ook uitermate geschikt, een mooi ontwerp waarin jij je prima op studie of werk kunt richten. 

Industriële stijl:

Als je een wat robuustere studeerkamer of een stoer kantoor wilt inrichten dan kun je ook kiezen voor een industriële stijl. In een minifabrieksruimte kun je heerlijk werken of studeren. 

Meer inspiratie nodig? 

Kijk lekker rond op homify en laat je inspireren door nog veel meer ideeën en informatie over experts. Zeker als je meer wilt weten over de verf of het behang op je muren, over de vloeren of over verlichting: homify heeft een antwoord op (bijna) alles wat je huis en interieur betreft. Creëer een kantoor of studeerkamer waarin jij je thuis voelt en waarin je optimaal kunt werken, dat is het allerbelangrijkste! Succes met alles uitzoeken en inrichten.