Ruimten

Een mediterraan interieur laat een frisse wind waaien door je interieur: helemaal in de stijl van “La dolce vita” hebben we in een mediterraan ingerichte woning het gevoel dichterbij de zon, de zee en het strand te zijn. Hoe je dit kun bereiken zie en lees je op deze pagina!

Wat is “mediterrane stijl” precies?

De mediterrane stijl is geïnspireerd door de interieurvoorkeuren en de lifestyle van vooral landen als Spanje en Italië. Daar heerst tenslotte vooral gezelligheid, gemoedelijkheid en levensvreugde. Witte muren zonder decoratie of kleur vind je daar maar zelden en wie zijn of haar interieur in mediterrane stijl wil vormgeven zorgt er daarnaast voor dat deze een uitnodigende en vriendelijke sfeer uitstralen. Dit wordt vooral bereikt met behulp van specifieke kleurkeuzes en onder andere maritieme decoratie. Hoe dit precies werkt vertellen we je nu:

Mediterrane decoratie aanbrengen

Warme kleurtonen zoals beige, terracotta of karmozijnrood maken een ruimte niet alleen knus en gezellig, maar hebben daarnaast een positieve invloed op onze stemming. Maritieme decoratie zoals schelpen en zand kunnen aan de ene kant met de kleuren harmoniëren terwijl met modellen van zeilschepen of andere maritieme objecten frisse accenten gezet kunnen worden. Ook groene planten en verse kruiden zoals basilicum, oregano of lavendel zijn uitstekend geschikt als decoratie voor een mediterraans interieur. Lichte textielsoorten zoals linnen of katoen in neutrale kleuren zijn daarnaast perfect als stoffering in deze stijl. Ook kun je het zeemotief verder doorvoeren en de bekende blauw-wit contrasten die Griekenland kenmerken in je interieur aanbrengen voor een licht en fris zomers effect.

Hoe ziet mediterrane architectuur eruit?

Huizen die in mediterrane stijl gebouwd zijn, worden gekenmerkt door terrassen, luifels en patio’s. Het doel van mediterrane architectuur is vooral zoveel mogelijk gelegenheid te bieden van de zon te genieten en het buitenleven is dan ook een elementair deel van een mediterraans interieur. Net als bij het interieur kies je bij een mediterrane stijl voor het frisse wit met blauw, of voor warme aardtonen die de warmte van de zon vasthouden en uitstralen. Verder wordt vooral veel gebruik gemaakt van de decoratieve kwaliteiten van natuursteen met voor het meubilair de licht rustieke materialen hout en rotan.

Voor een prachtig voorbeeld van mediterrane architectuur kun je hier verder lezen over een rustiek paleis uit Spanje. Of ontdek modern mediterraans interieur design in deze Nederlandse villa in Italië.