Ruimten

Ideeën en inspiratie voor een landelijke inrichting 

Wanneer u kiest voor een landelijke inrichting is er één materiaal dat absoluut niet mag ontbreken: hout. Meubels, bij voorkeur natuurlijk gemaakt van hout, mogen bij deze stijl best een beetje ouderwets aandoen. Antiek is uitermate geschikt, zelfs wanneer de stukken wat beschadigingen hebben, zoals bijvoorbeeld krassen, verkleuringen of verweerde lak. Ook modernere meubels met een gebruikte look kunnen een mooie aanvulling zijn in een landelijk ingerichte woning. Het basiselement, hout, moet wel ten alle tijden zichtbaar blijven, zodat de warme en natuurlijke uitstraling die de landelijke inrichting eigen is niet verloren gaat. Meer ideeën en inspiratie voor deze stijl vindt u onder andere tussen de spullen op grootmoeders zolder, op de rommelmarkt en natuurlijk op homify.

Landelijk wonen

Waar het om interieurdesign gaat, is wonen in landelijke stijl al vele decennia lang een bijzonder geliefde keuze. Wellicht is de keuze voor landelijk wonen zo populair door de prachtige idyllische atmosfeer die de grote inspiratiebron voor deze stijl, het landleven, uitstraalt. Hierdoor heeft men bij thuiskomst in een landelijk ingerichte woning het gevoel even aan de hectiek van het dagelijkse leven te kunnen ontsnappen. Het voor deze stijl zo kenmerkende gebruik van hout en aardtonen geeft ons letterlijk en figuurlijk het gevoel thuis weer even te kunnen aarden. Er gaat een sterke charme van de landelijke stijl uit die ons helemaal tot rust kan brengen en stress als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen. Het is daarnaast een stijl die ouderwetse gezelligheid uitstraalt. Op een bijna onbewust niveau geeft deze nostalgische stijl ons een groot gevoel van verbinding en veiligheid. Ook roept de landelijke stijl associaties met gezondheid op doordat deze stijl onder andere door het kenmerkende gebruik van hout een sterke natuurlijke uitstraling heeft.

Waar vind ik ideeën voor een landelijke inrichting?

Ideeën voor een landelijke inrichting kunt u op de meest uiteenlopende manieren vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op grootmoeders zolder of struin de lokale rommelmarkt af op zoek naar bijzondere antieke stukken. Een grote variatie aan inspirerende beelden is daarnaast te vinden op homify. Als u op de website een foto vindt die uw fantasie prikkelt, kunt u de foto met één simpele klik opslaan in een ideabook. De ideabooks op homify.nl zijn als virtuele kladblokken: een eenvoudige manier om inspiratie en ontwerpideeën te verzamelen die u op ieder gewenst moment kunt aanpassen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om stukken tekst aan de afbeeldingen toe te voegen. Zo kunt u aantekeningen maken en specificeren wat u leuk vond aan de gekozen afbeeldingen. De ideabooks die u maakt worden automatisch opgeslagen in uw profiel. Zo heeft u uw ideeën altijd binnen handbereik. 

Hoe kan ik mijn woning landelijk inrichten?

Om uw woning landelijk in te richten kunt u bijvoorbeeld het huis van uw opa als inspiratie gebruiken. Maak hoe dan ook gebruik van hout indien u uw woning landelijk in wilt richten. U kunt dit hout op verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld door een echte houten vloer aan te leggen of te kiezen voor houten tafels, stoelen en kasten. In plaats van een houten vloer kan ook gekozen worden voor een vloer uit natuurstenen tegels. Nadeel is dat deze stenen wel kouder aan kunnen voelen. Dit euvel kan eventueel met vloerverwarming worden opgelost. Een mooi voorbeeld van een echte blikvanger in een landelijk ingerichte woning is een tafel gemaakt van boomstammen waarbij de vorm van de boom en de nerven nog in het tafelblad terug is te zien. Antieke stukken kunnen ook een geweldige aanvulling op de inrichting zijn. Kleine schattige details als bijvoorbeeld geruit textiel gecombineerd met robuuste houten meubels in donkere kleuren, brengen het landelijke gevoel helemaal naar voren. Bedden uit hout met grote nerven passen ook prima. Als u in een kouder klimaat woont, is uw landelijk ingerichte woning niet compleet zonder een open haard, bij voorkeur in open model, in de woonkamer. Als de zomer in aantocht is, kunt u de schouw van uw landelijke woning decoreren met frisse bloemen. Door al deze verschillende elementen op een mooie gebalanceerde manier te combineren creëert u de warme ambiance en oase aan rust die zo kenmerkend is voor de landelijke stijl. 

Een gezellige sfeer in landelijke stijl

Wonen in landelijke stijl is synoniem voor gezelligheid. Een landelijk ingerichte woning roept een gevoel van nostalgie op en doet denken aan vroeger. Het is een moderne vertaling van de stijl van het huis van opa en oma. De prachtige grote houten tafel in de woonkamer nodigt uit tot een gezellig potje ganzenborden met de hele familie. Het vuur in de open haard verwarmt niet alleen onze woning maar ook onze harten. Met de landelijke stijl creëert u knusheid en warmte en kunt u genieten van een ambiance die mensen verwelkomt en verbindt. Om dit te bereiken is naast het gebruik van de juiste meubels en materialen ook de verlichting van groot belang. Kies niet voor felle of onnatuurlijke verlichting, maar juist voor natuurlijke verlichting met warme kleuren. Verlichting is altijd sfeerbepalend, ook wanneer voor een landelijke inrichting wordt gekozen. 

Hoe kan ik grote ruimtes landelijk inrichten?

Om uw woning landelijk in te kunnen richten moet u rekening houden met het exacte formaat van de verschillende ruimtes. Grote ruimtes kunt u eenvoudig landelijk inrichten. Voor de inrichting van ruime landelijke woonkamers kunt u gaan voor meubels van extra groot formaat, zoals bijvoorbeeld een grote boomstamtafel of een grote hoekbank in donkerbruin leer of kunstleer. Als u kiest voor een moderne landelijke stijl is 'less is more' het credo. Kies in dit geval voor één of twee natuurlijke materialen, zonder een overdaad aan extra tierelantijntjes aan de inrichting toe te voegen. Strakke lijnen en warme accenten in hout zijn de elementen waar u uw focus op kunt leggen om te komen tot een uitgekiende en verfijnde oase van rust in uw landelijke woning. Indien u ook kleinere ruimtes landelijk in wilt richten doet u er goed aan deze niet met grote meubels te overladen. Hier wordt het kleine formaat van deze ruimtes namelijk alleen maar extra mee benadrukt. Probeer aan de andere kant ook weer niet té minimalistisch te werk te gaan, want dan kunnen zowel grote als kleine ruimtes er kil en verlaten uit komen te zien. Dit past prima in een minimalistische stijl, maar niet in een landelijke: het gaat namelijk ten koste van de warme gemoedelijke ambiance die essentieel is voor de landelijke stijl. 

Wanddecoratie en behang in landelijke stijl

Maak voor de decoratie van de wanden van een landelijke woning geen gebruik van schreeuwerige accentwanden of excentrieke prints op de muur. Deze passen wellicht wel bij een eclectische, maar niet bij een landelijke stijl. Het is van groot belang dat het behang in dienst staat van de gemoedelijke sfeer die aan de basis van de landelijke inrichting ligt. Passende moderne decoratie kan bijvoorbeeld bestaan uit rustige pastelkleuren en lichte bloemmotieven. De warme kleur van houten meubels zal hier prachtig mee contrasteren. Verder kan extra landelijke thuisdecoratie, zoals bijvoorbeeld vazen met verse snijbloemen, zorgen voor de perfecte huiselijke finishing touch. Meer decoratie-ideeën voor een landelijke inrichting vindt u op homify. 

Welke kleuren passen bij een landelijke inrichting?

Bij een landelijke inrichting passen geen felle kleuren. Het kleurgebruik mag niet chaotisch zijn en moet boven alles rust uitstralen. Bleke kleuren, lichte pastels en accenten in warmere aardse kleurschakeringen doen het goed in een woning in landelijke stijl. Voordat u zich vastbijt in een specifieke muurkleur voor uw woning in landelijke stijl, moet u in overweging nemen of u alle muren wilt verven of behangen of juist bepaalde secties wilt accentueren. Hou ook rekening met de inval van zonlicht in uw landelijke woning. Probeer bij voorkeur een kleur uit op een klein stukje en zie hoe de kleur gedurende de dag verandert. Moderne meubels in landelijk design hebben soms een zogenaamde 'whitewash'. Dit is een techniek waarbij grof geschuurde houten meubels een kenmerkende witte gloed krijgen. Deze moderne landelijke techniek is gebaseerd op een oud gebruik waarbij plattelandsbewoners hun meubels met kalk beschilderden om houtrot tegen te gaan. Tegenwoordig gebruikt men over het algemeen geen kalk meer, maar de authentieke witte look doet het nog steeds erg goed in woningen in moderne landelijke stijl. 

Waar moet ik op letten bij het inrichten van een landelijke woning?

Bij het inrichten van een landelijke woning is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo zijn bijvoorbeeld de voor de landelijke stijl zo kenmerkende houten meubels erg zwaar en vaak lastig te verplaatsen. Bedenk daarom tijdig waar u deze precies in de ruimte zou willen plaatsen. Maak ook tijdig de keuze voor een klassieke of moderne landelijke inrichting. Het materiaalgebruik tussen beide landelijke stijlen kan aanzienlijk verschillen. Bij een klassieke landelijke inrichting kunnen bijvoorbeeld verschillende houtsoorten gelijktijdig worden gebruikt en mag er wat meer worden uitgepakt met details en decoratie. Bij een moderne landelijke inrichting legt u het accent op eenvoud. Kies bij voorkeur voor één houtsoort en beperk decoratie tot een acceptabel minimum, zonder té minimalistisch te worden. 

Welke stijl voor mijn woning?

Klassiek

De klassieke stijl is tijdloos en elegant. Het klassieke huwelijk tussen zwart en wit, eventueel aangevuld met accenten in verschillende tinten grijs, is absoluut een prima manier om er zeker van te zijn dat uw woning nooit dateert. De klassieke stijl belichaamt een uitgebalanceerde eenheid, waarin alle elementen van vloer tot plafond tot in perfectie bij elkaar passen en samen een harmonieuze omgeving vormen.

Eclectisch

De eclectische stijl is perfect voor zij die verveeld raken van het kijken naar een simpele decoratie. Kleuren, vormen en patronen kennen alleen de grenzen van het eigen voorstellingsvermogen. Mensen die juist van onregelmatigheden houden en niet de behoefte hebben om alles met elkaar te matchen kunnen al hun fantasie en persoonlijkheid in deze stijl kwijt. 

Minimalistisch

De minimalistische stijl gaat voor absolute eenvoud. Veel opslagruimte is bij deze stijl een absolute must, zodat alle persoonlijke eigendommen netjes uit het zicht kunnen worden opgeborgen. Elke overbodigheid wordt aan het oog onttrokken, zo ook in de inrichting. Er worden niet meer meubels geplaatst dan strikt noodzakelijk. Het volledige kleur- en materiaalgebruik is simpel en strak.