Ruimten

Op deze pagina vind je alle ruimten – kamers, binnen- en buitengebieden, muren, vloeren en nog veel meer – in eclectische stijl door onze experts ingericht en vormgegeven. De foto’s hierboven zeggen het al, maar misschien vraag je je toch nog af wat “eclectisch” nu precies voor stijl is: wat betekent het? Hoe ziet het eruit? En hoe haal ik het in huis? Deze vragen gaan we hier gelijk voor je beantwoorden:

Wat betekent “eclectisch”?

We kunnen natuurlijk uitgebreid ingaan op de Griekse oorsprong van het woord “eclectisch,” maar vandaag gaan we gelijk naar de kern van de zaak: eclectisch is een stijl dat bestaat uit alle stijlen tegelijk. Klinkt verwarrend in de oren? Niet is makkelijker: bijna iedere inrichting is in meerdere of mindere mate eclectisch. Zodra je bijvoorbeeld grootmoeders buffetkast in je moderne interieur zet ben je er eigenlijk al. Eclectisch design draait namelijk helemaal om de combinatie van stijlen en vormt daarvan onverwacht een mooi geheel. Het is verrassend hoe goed compleet verschillende stijlen eigenlijk bij elkaar passen. Dit brengt ons dan ook bij de volgende vraag:

Hoe ziet eclectisch design eruit?

Het unieke aan eclectisch design is dat er geen “typisch” eclectisch interieurontwerp bestaat. Terwijl minimalisme vaak om wit draait en landelijk design om het gebruik van hout, kan ieder eclectisch interieur een compleet andere sfeer uitstralen. Dit kan variëren van een combinatie van witte meubels uit verschillende perioden tot een mengelmoes van kleuren en materialen in verschillende stijlen. Wil je echt weten hoe dit er uitziet? Beelden zeggen meer dan duizend woorden…

Hoe haal ik eclectisch design in huis?

Deze derde en laatste vraag is natuurlijk de meest uitdagende om te beantwoorden. Om een stijl te herkennen hoef je nog niet in staat te zijn deze te reproduceren. Daarom geven we je hier gelijk een paar tips. Als eerste: wat vind je mooi? Ideaal van eclectisch interieurontwerp is dat (bijna) alles mag! Heb je een stoel dat al generaties lang in de familie is en waar je aan gehecht bent? Heb je een prachtige knalrode fotolijst gezien die je beslist wilt hebben? Ga ervoor! Gebruik deze favoriete objecten als basis voor bijvoorbeeld de woonkamer, en zoek er dingen bij. Ben je bang voor een gebrek aan eenheid? Neem dan een lievelingskleur of -materiaal en zorg dat deze op verschillende manieren in het interieur herhaald worden. Speel gerust met patronen, bijzondere meubelcombinaties en afbeeldingen en laat je verrassen door de eenheid en stijl die als uit het niets lijkt te ontstaan!

Voor meer inspiratie voor eclectische woonideeën kun je ook verder lezen over het werk van een van onze experts in eclectisch design.