Spa: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wil jij een spa in je huis?

Ga je graag naar een kuuroord om heerlijk te ontspannen? Denk er dan eens over na om je in huis je eigen kuuroord te creëren in de vorm van een spa of van een sauna. Er zijn uiteraard op dit gebied vele opties te bedenken, van een simpele sauna tot een Turks stoombad en van een zonnebank tot een jacuzzi. Een spa kan een zeer waardevolle uitbreiding van je huis zijn en er zijn heel veel stijlen en manieren te bedenken om dit tot uitvoering te brengen. Zowel binnen als buiten kun je je perfecte spa realiseren en je kunt kiezen voor verplaatsbare elementen maar ook voor permanente opstellingen.

Inspiratie en ideeën voor een spa

Met de hulp van homify kun je alles vinden wat je moet weten over spa’s en sauna’s. Naast de vele voorbeelden van allerlei soorten spa’s geeft homify je ook allerlei praktische informatie over het plaatsen en onderhouden van een spa. Door middel van je homify ideeënboek word jij in staat gesteld al je ideeën en inspiratie te bewaren en op een later moment weer te bekijken. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en je kunt op elk moment van de dag aan de slag. Heb je al een aardig idee in je hoofd van jouw ideale spa? Dan kun je via homify op zoek gaan naar de professionals die jouw dromen waarheid kunnen laten worden. Ben je nog nieuwsgieriger geworden naar de ideale spa? Lees dan snel verder!

Hoe ontwerp ik mijn eigen spa?

De ideale spa moet uiteraard aan al jouw wensen voldoen. Zoek je naar verplaatsbare spa-onderdelen die je alleen gebruikt als je ze nodig hebt? Dan kun je zelf iets zoeken wat goed van pas kan komen. Als je een speciale ruimte in je huis of in je tuin voor spa-faciliteiten wilt gebruiken dan kun je het beste op zoek gaan naar een specialist die dat voor jou gaat ontwerpen. Misschien is het inrichten van je spa wel een onderdeel van een grotere verbouwing van je huis. In dit geval kun je de spa-ideeën bespreken met je architect, interieurarchitect of ontwerper. Deze professionals kunnen je vaak helpen aan de juiste vaklieden en tips om de perfecte spa in te richten. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een permanente opstelling van een spa, laat je dus door de juiste professionals begeleiden en je krijgt het eindresultaat waar je van droomt. Via homify kun je ook alle professionals vinden die je daar voor nodig hebt.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn eigen spa ga maken?

Een permanente spa vraagt, uiteraard afhankelijk van alle onderdelen die jij wilt installeren, om een aantal aanpassingen aan je huis. Waterleidingen en elektriciteit zijn uiteraard van groot belang, maar ook de constructie van een huis zelf, zeker als je op een bovenverdieping of zolder aan de slag gaat. Daarnaast zal je ook te maken krijgen met zaken als filters en reinigingssystemen, enige kennis daarvan kan ook zeker geen kwaad voor het veilig gebruikmaken van je spa als die klaar voor gebruik is. Zorg er dan ook zeker voor dat alles energiezuinig wordt uitgevoerd, je zit vast niet te wachten op een extra hoge rekening voor water en elektriciteit!

Wat heb ik allemaal nodig in mijn spa?

Je kunt een spa natuurlijk net zo eenvoudig of net zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Variërend van een kleine sauna tot een veel uitgebreidere ruimte met een stoombad, massagetafels, zonnebanken of misschien wel een zwembad. Zeker in het geval van een zwembad komt er veel kijken bij je project.

Welke faciliteiten kan ik allemaal plaatsen in mijn spa?

Een spa in je eigen huis kan variëren van een kleine ruimte tot je eigen mini-kuuroord. Sommige faciliteiten zijn sowieso onmisbaar, zoals bijvoorbeeld een doucheruimte. Je wil natuurlijk niet dat je na een heerlijk ontspannen moment in je sauna het halve huis door moet lopen om bij de douche te kunnen komen. Je kunt naast de echte spafaciliteiten ook een kleine bar toevoegen zodat je heerlijk kunt ontspannen met een lekker drankje met je familie en vrienden. Met hulp van homify kun je alle inspiratie vinden die je op dit gebied nodig hebt. En uiteraard ook de juiste professionals die de plannen in werkelijkheid om gaan zetten. Waar je zoal op het gebied van faciliteiten kunt denken wordt hierna verder uitgelegd.

Sauna

In een spa is een sauna onmisbaar. Je kunt voor een simpele buitensauna kiezen als je binnenshuis geen ruimte hebt voor een spa maar als je de ruimte wel hebt dan zijn er talloze mogelijkheden voor het inrichten van een sauna. Is jouw garage heel groot? Tover hem dan om in je eigen spa met een heerlijke sauna. Sauna’s met heerlijke stoom en aromatherapie om jou heerlijk te laten ontspannen na een dag hard gewerkt te hebben. Sauna’s zijn er in heel veel soorten en maten en ook in zeer veel verschillende stijlen, variërend van traditionele houten sauna’s tot sauna’s die een zeer moderne stijl ontworpen zijn.

Hot tubs en jacuzzi’s

Een ander bijna onmisbaar element voor een spa is een hot tub of een jacuzzi. Je kunt er hier ook voor kiezen deze buiten te plaatsen maar ook binnenshuis zijn voor een jacuzzi vele mogelijkheden te bedenken. Misschien heb jij voldoende aan een groot bubbelbad in je badkamer maar je kunt natuurlijk ook een grote jacuzzi plaatsen waar je met je hele gezin heerlijk in kunt ontspannen.

Stoomcabine

Ben jij gek op een stoombad of een stoomcabine? Ook dit is een van de mogelijkheden bij het creëren van je eigen spa. Je kunt hier ook kiezen voor vele uitvoeringen: van klassiek tot modern. Ook op het gebied van capaciteit zijn er keuzes die jij kunt maken, wil je een eenpersoons cabine of wil je met een hele groep mensen in een stoomruimte kunnen zitten?

Meer ideeën en inspiratie voor spa’s en sauna’s

Op homify vind je meer ideeën en inspiratie dan je voor mogelijk kunt houden. Maak dus gerust een ideeënboek aan en bekijk op je gemak alle diverse ontwerpen, stijlen en mogelijkheden. Als je het idee hebt dat je er alleen niet helemaal uitkomt ga dan met hulp van de overzichten op homify op zoek naar de professionals die jou op weg kunnen helpen. En ook op het gebied van de specialisten en bouwvakkers die uiteindelijk voor jou aan de slag gaan ben je bij homify uiteraard aan het goede adres.

Wat is het beste sauna-ontwerp?

De best ontworpen sauna is een die voldoet aan alle wensen op het gebied van comfort en gebruik. De bediening is van groot belang, je wil niet uren bezig zijn om een sauna naar jouw wens ingesteld te krijgen maar wil dit bereiken met enkele drukken op een knop. Daarnaast moet een sauna eenvoudig te onderhouden zijn. Ook moet een sauna voldoen aan jouw wensen op het gebied van grootte, hoeveel mensen wil je maximaal in je sauna kwijt kunnen?

Hoe kan ik mijn eigen sauna bouwen of laten bouwen?

Van groot belang bij het bouwen van een sauna of een andere meer permante spa-installatie is dat je goed weet welke regels op dat gebied gelden. Bij een meer ingrijpende verbouwing is een bouwvergunning noodzakelijk. Neem in zulke gevallen dan ook zeker even contact op met je gemeente om er voor te zorgen dat je geen problemen krijgt. Heb je verder een idee van wat je precies wilt? Neem dan contact op met een expert om jouw eigen ontwerp werkelijkheid te laten worden. Vergeet niet van tevoren voor jezelf een bedrag in je hoofd te hebben dat je aan het project uit wilt geven. En houd ook zeker een extra spaarpotje achter de hand voor eventuele onverwachte uitgaven en meerwerk.

Waar moet ik nog meer om denken bij het aanschaffen van een sauna?

Als je kiest voor een ‘kant-en-klare’ sauna zorg er dan voor dat die ook echt gaat passen. Meet dus heel nauwkeurig een ruimte op of schakel een expert in als je twijfelt. Zorg er verder voor dat alle installaties geschikt zijn voor een sauna: heb je voldoende stroom en zijn de waterleidingen aanwezig? Als dit niet het geval is zorg er dan voor dat een professionele loodgieter en elektricien hiermee aan de slag gaan, niet goed werkende installaties kunnen hele gevaarlijke situaties opleveren!

Stijlen voor spa’s en sauna’s

Het is van belang dat jouw spa- of saunaruimte aansluit bij de rest van de stijl en architectuur van je huis. Een hele moderne sauna in een oud huis kan een heel vreemd effect geven. Hieronder volgen enkele ideeën op het gebied van diverse stijlen om je op weg te helpen.

Moderne spa’s

Heb je een nieuwe woning of sta je op het punt er een te laten bouwen en heb je ruimte voor een spa? Overweeg dan een moderne vormgeving van je spa-ruimte. Een strak design met moderne verlichting en materialen als metaal kan een prachtig effect geven waardoor je spa een echt verlengstuk van je huis wordt.

‘Eclectische’ spa’s

Je kunt ook kiezen voor een mengeling van diverse stijlen ofwel een eclectische stijl. Zeker voor mensen die in een nieuw huis wonen maar toch van wat klassiekere elementen houden is dit een uitkomst.

Klassieke spa’s

Je kunt je uiteraard ook door de klassieke badhuizen of door de Arabische hamams laten inspireren. Klassieke designs zijn een absolute aanbeveling voor oude huizen en een hamamstijl is in heel veel verschillende soorten huizen toe te passen.