Serre: design, ideeën, inspiratie en foto's

Heb je wel eens gedacht aan het bouwen van een serre?

Is jouw huis een beetje te klein geworden en heb je nog genoeg ruimte over in de tuin? Denk dan zeker eens aan het aanbouwen van een serre bij je huis. Een serre is de ideale oplossing voor mensen die het gevoel hebben ruimte tekort te komen in hun huis. Serres zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar om bij je huis te bouwen. Ook het gebruik van een serre kan heel verschillend zijn. Belangrijk is dat een serre aanvoelt als een echt verlengstuk van je huis. Een serre die aangebouwd wordt aan je keuken kun je ideaal gebruiken als eetkamer. Maar ook op als je op een andere plek bij je huis kiest voor een serre kun je zo’n ruimte de bestemming geven waar jij behoefte aan hebt. Hierbij kun je denken aan gebruik als extra woonkamer, als hobbykamer, speelkamer of als muziekkamer.

Ideeën en inspiratie voor een serre

Met de hulp van homify wordt de zoektocht naar jouw serre heel gemakkelijk gemaakt. Wat dacht je van de inspiratie die je kunt opdoen door naar een van de vele duizenden voorbeelden van serres te kijken? Allerlei stijlen, soorten en maten serres zijn op homify te vinden. Liefhebbers van moderne inrichtingen en architectuur kunnen alles vinden waar ze naar op zoek zijn, maar ook mensen die van een meer klassiek ontwerp houden kunnen hier terecht. De materiaalkeuze is ook eindeloos. Wil je rondom alleen maar glas zodat je ideaal van het zonlicht kunt genieten? Uiteraard is dit een optie, evenals openslaande deuren naar de tuin. Als je al veel creatieve ideeën hebt, verzamel die dan in een homify-ideeënboek zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met het uitbreiden van je huis door middel van een serre.

Hoe ontwerp ik mijn serre?

Op homify zijn veel professionals te vinden die aan de slag kunnen gaan om jouw ideale serre te ontwerpen. Ga je een nieuw huis bouwen? Een architect kan je dan ongetwijfeld verder helpen. Maar ook interieurarchitecten, ontwerpers en aannemer weten doorgaans goed hoe ze jou het beste kunnen adviseren. Er zijn ook veel professionele ontwerpers die zich gespecialiseerd hebben in serres, ga hier dus ook zeker met hulp van homify naar op zoek. Deze professionals weten alles van serres, van het ontwerp tot het uiteindelijke bouwen. Ook zijn ze goed op de hoogte van de eventuele bouwvergunning die je nodig hebt. Het kan ook zeker geen kwaad zelf bij je gemeente te informeren naar een bouwvergunning, je wil door de aanbouw van een serre geen problemen krijgen!

Hoeveel kost een serre?

Serres zijn er in allerlei soorten en maten en dat geldt ook voor de prijs die je er voor betaalt. Een betrekkelijk kleine serre zal een stuk goedkoper zijn dan een hele grote. Ook de fundering die je nodig hebt kan veel verschil maken. Als jij er voor kiest om je serre op een stevig fundament te bouwen dan zullen de kosten daardoor ook een stuk hoger oplopen. Ook het gebruik van de serre kan veel verschil maken. Gebruik je de serre als een overdekt terras dan heb je waarschijnlijk geen centrale verwarming nodig, maar gebruik je hem als hobbykamer dan is een goede verwarming in de winter wel aan te bevelen! Dit geldt ook voor de aanleg van waterleidingen en elektriciteit, hoe meer leidingen, hoe duurder. Ga hier overigens niet zelf mee klussen (tenzij je een loodgieter of een elektricien bent). Verkeerd aangelegde leidingen kunnen voor een hoop ellende zorgen en daar zit jij waarschijnlijk niet op te wachten, laat dit dus aan een professional over. Qua prijs is verder van belang dat je zelf ook een duidelijk beeld hebt hoeveel je uit wilt geven voor het bouwen van een serre. Houd ook altijd wat extra geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

Waar moet ik nog meer om denken bij het bouwen van een serre?

Zoals al aangegeven moet je er bij grotere serres rekening mee houden dat je waarschijnlijk een bouwvergunning nodig hebt. Wat bij een groter bouwproject verder van groot belang is dat de bouwbegeleiding goed aangepakt wordt. Je kunt er voor kiezen dit zelf te doen maar het is aan te bevelen een professionele bouwbegeleider in te schakelen. Een bouwbegeleider zorgt ervoor dat de planning goed in de gaten gehouden wordt, dat bouwmaterialen op tijd worden aangevoerd en dat de bouwvakkers het plan precies zo uitvoeren als het op papier staat. Dit zorgt ervoor dat de kosten ook binnen het budget blijven, vertraging betekent namelijk vaak ook hogere kosten. Als je niet voor zulke verrassingen wilt komen te staan dan is een bouwbegeleider essentieel. Een (grote) serre betekent ook een grote verhoging van de waarde van je huis, een goed uitgevoerd project helpt je dus op meerder vlakken!

Tips voor het inrichten van een serre

Je kunt al snel de neiging hebben een serre in te richten met oude spullen van zolder maar na de uitbreiding van je huis zou het zonde zijn deze vol te zetten met verouderde meubels. Een kleine serre kun je het beste met bijpassende lichte meubels inrichten. In een grotere serre kun je kiezen voor wat meer solide meubels, maar voor elke serre geldt dat je er niet teveel meubels en accessoires in moet zetten. Op het gebied van kleuren is het vaak goed om een wat neutrale kleur te kiezen, zeker als je de serre als multifunctionele ruimte wilt gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een bepaalde stijl qua kleur en inrichting. Kies dan wel voor een stijl die niet snel gedateerd lijkt en ook bij het gebruik van een bepaalde stijl zijn lichte kleuren aan te bevelen.

Waar moet ik aan denken bij het kopen van meubels voor mijn serre?

Het zonde om tweedehands spullen aan te schaffen voor je serre, tenzij deze spullen van hele goede kwaliteit zijn. Investeren in kwaliteit is over het algemeen beter. Er zijn genoeg specialisten die er voor kunnen zorgen dat je de ideale meubels voor je serre kunt aanschaffen. Ga je de serre als eetkamer gebruiken? Kies dan voor de aanschaf van een eethoek die jarenlang mee kan. Met hulp van homify kun je alle professionals vinden die je kunnen helpen met het zoeken naar ideale meubels. Maak geen overhaaste beslissingen maar richt de serre mooi en sfeervol in!

Ideeën voor het decoreren van je serre

Bij het inrichten van een wat kleinere serre kun je het beste voor een rustig en licht kleurenpallet kiezen dat de natuurlijke lichtinval van de serre accentueert. Een gespecialiseerde ontwerper kan je hierbij helpen maar je kunt ook bij de vele voorbeelden op homify inspiratie opdoen. Veel decoratie is in een serre niet nodig, door de vele ramen heb je waarschijnlijk de tuin rondom je serre en heb je op die manier al een natuurlijke vorm van decoratie. Kies je wel voor accessoires? Houd het dan zeker simpel, teveel franje geeft al snel een ‘truttige’ indruk. Gebruik lekker je creativiteit en je serre wordt het ideale verlengstuk van je huis!

Meer stijlen voor je serre

Bij het vormgeven en inrichten van je serre is belangrijk dat het een verlengstuk van je huis wordt, maar dat neemt niet weg dat een serre zijn eigen karakter mag hebben. Van een modern ingerichte serre tot meer traditionele en klassieke stijlen: op homify vind je alles wat je nodig hebt aan inspiratie. Wat je budget, de grootte van je serre en je smaak ook is, je zal ongetwijfeld een stijl vinden die jou aanspreekt.

Moderne serres

Veel moderne serres zijn vrij minimalistisch ingericht, er is veel natuurlijke lichtinval en er wordt gebruikt van lichte materialen. Als geheel ziet een moderne serre er strak vormgegeven uit. Erg belangrijk is dat de serre in goed balans is met de rest van het huis. Het beste is de keuze voor vloerverwarming zodat je geen last hebt van ontsierende radiatoren die het strakke design teniet doen. Veel losse verlichting geeft een wat rommelig effect dus kies ook hier voor mooie geïntegreerde verlichting in de vloer of in de constructie van de serre. Dat neemt niet weg dat een mooie losstaande designlamp iets extra’s aan je serre toe kan voegen. Onthoud goed bij een modern ingerichte serre: ‘less is more!’.

Eclectische serres

Je kunt met je serre ook een soort statement willen maken. Zo’n effect kun je bereiken door voor een eclectische stijl te kiezen, ofwel een combinatie van verschillende stijlen. Een combinatie tussen klassieke en moderne elementen kan een heel verrassend effect geven. Maak het niet te bont, maar zoek de juiste balans tussen de serre zelf en de inrichting. Twijfel je of je zelf in staat bent om de juiste keuzes te maken op het gebied van de eclectische stijl? Zoek dan via homify een professional die je kan helpen of laat je eerst rustig inspireren door de vele voorbeelden van eclectisch ingerichte ruimtes.

Klassieke serres

Heb jij een ouder huis en kies je voor een bijpassende serre? Ook dan zijn de mogelijkheden eindeloos op het gebied van vormgeving en inrichting. Een klassieke serre kan er prachtig uitzien met gebruikmaking van baksteen en prachtige ouderwetse ramen. De buitenkant leent zich voor mooie klassieke lantaarns die je tuin kunnen verlichten maar ook binnen kun je spelen met mooie klassieke elementen en meubels. Heb je altijd al een antieke kast willen hebben in huis maar had je geen ruimte? Plaats hem tegen de muur van het huis en je hebt een zeer rijke invulling van je serre! Ook op het gebied van klassieke serres helpt homify je uiteraard op weg!