Schuin dak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Schuin dak

In eerste instantie lijkt het misschien wel vrij overzichtelijk als je nadenkt over alles wat komt kijken bij architectuur en het bouwen van huizen. Maar toch is het zo dat er nog heel wat zaken zijn die misschien wel vragen bij jou op kunnen roepen. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een schuin dak? Natuurlijk weet je wel wat het is, maar wat nou als je er eentje nodig hebt voor bijvoorbeeld een serre en besluit om dit zelf te gaan bouwen? Daar helpen we je ook graag een handje mee op weg! En verder is het gewoon ook leuk om net even meer iets van constructies af te weten en daardoor je eigen huis ook een beetje beter te begrijpen. Daarom hebben we speciaal voor jou bij homify dit interessante artikel in elkaar gezet!


Wat is een schuin dak?

De bovenstaande vraag komt misschien een beetje onnozel op je over en dat is die aan de ene kant ook wel. Maar als je er even beter voor gaat zitten, dan zal je zien dat het nog zo gek niet is om hier even bij stil te staan. Een schuin dak is namelijk een van de meest voorkomende daken op huizen en heeft handige voordelen waar jij ook weer profijt van hebt. Zoals de naam het al zegt loopt dit dak diagonaal van een lager naar een hoger punt. Daarmee vormt het de ideale constructie om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. En dan snap je vast ook direct beter waarom we zo veel schuine daken, en bijna geen platte daken in Nederland hebben! Verder is het eigenlijk ook een hele simpele constructie die je zelfs zelf zou kunnen bouwen, bijvoorbeeld in het geval van een schuurtje of een serre.


Welk materiaal kan ik gebruiken voor mijn schuine (serre) dak?

We gaan er even een soort case study van maken door te laten zien wat je zelf zou kunnen doen. Daarmee zeggen we absoluut niet dat je niet een aannemer hoeft in te huren, maar als jij een echte doe-het-zelver bent, dan is het natuurlijk ook leuk om zo’n klus zelf aan te gaan pakken. Over het exacte hoe-en-wat komen we zo nog wel even te spreken. We gaan nu eerst even kijken welke materialen je kunt gebruiken voor een schuin dak.

·       Polycarbonaat serredaken

Bij polycarbonaat moet je misschien eerst wel even nadenken over wat het nou precies is. Het is een vorm van kunststof die in tegenstelling tot heel veel andere soorten kunststof naast stevigheid ook nog eens goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is het een materiaal dat licht is en vrij eenvoudig verwerkt kan worden. Een groot voordeel dat het daarnaast ook nog eens heeft ten opzicht van hout, is dat het niet gaat rotten. Je kunt het gebruiken voor de dakconstructie zelf, maar je kunt de ook de platen gebruiken als dakbedekking. Zeker geen slecht idee dus als jij zelf aan de slag gaat om een serre, een schuurtje of een tuinhuisje te bouwen.

·       Glazen serredaken

Als bedekking van je serre of uitbreiding van je huis, kun je ook kiezen voor glazen serredaken. Het materiaal is wat duurder dan polycarbonaat en bovendien wat zwaarder, maar het heeft een paar voordelen waar je heel erg veel profijt van kunt hebben. Wat dacht je namelijk van de lichtinval in je huis? Vooral in een serre is dat toch wel erg fijn! Bovendien zorgt het in de winter ook voor aangename verwarming in je huis. Maar dat kan in de zomer er natuurlijk wel voor zorgen dat het weer te warm wordt. Gelukkig zijn daar dan ook speciale soorten glas voor te vinden die het zonlicht filteren. Oriënteer je op dit gebied dan ook maar even goed.


Aan de slag met je eigen schuine dak!

Je gaat nu aan de slag met je eigen schuine dak. Zoals gezegd voor een schuurtje, een serre of een tuinhuisje. Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat, moet je eerst weten wat de regels zijn in je gemeente op het gebied van bouwvergunningen en dergelijke. Je wilt hier toch niet later mee in de problemen gaan komen?

Vervolgens ga je het aanstaande bouwterrein grondig bestuderen. Wat voor ondergrond is er? En, heel belangrijk: lopen er leidingen of afvoeren die je bij de werkzaamheden per ongeluk kunt raken? Als je die stap ook genomen hebt, dan is het tijd om aan het meten en rekenen te gaan. En bij een serre moet je dan ook zeker weten wat je allemaal nodig hebt voor de fundering! Zo merk je dat er nog heel wat bij komt kijken als je aan de slag wilt als amateur-aannemer!

En dan als alles is uitgerekend, de bouwmaterialen er zijn en jij alle gereedschappen in huis hebt, dan ga je lekker aan de slag. Uitgraven, uitmeten en vervolgens alles met bouten, popnagels of schroeven in elkaar monteren. Zorg dat het in ieder geval waterdicht wordt en denk ook zeker aan de juiste isolatie. En als je het niet vertrouwd, aarzel dan geen seconde om een expert te vragen die je kan helpen met je schuine dak. Veel succes gewenst!