Schuifdeuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Schuifdeuren

Er valt zo ontzettend veel over een huis te vertellen. Alleen al als we het over deuren hebben, dan zijn er veel zaken die op dat gebied te bespreken vallen. Wat dacht je bijvoorbeeld van schuifdeuren? Daar ligt nog een leuke wereld om te ontdekken! Vooral op de grens van je huis en tuin kunnen schuifdeuren prima van pas. En dan heb je ook nog speciale patiodeuren en andere modellen. We maken je met plezier wegwijs en we proberen ook de kosten voor je op een rijtje te zetten. En op die manier weet je straks precies wat je te doen staat om iets leuks met die schuifdeuren te gaan doen. Laten we snel beginnen!

Welke soorten schuifdeur kun je onderscheiden?

Een schuifdeur lijkt als type en verschijningsvorm een redelijk afgebakende term te zijn. Toch is de ene deur de andere niet! Er zijn enkele types te onderscheiden en die hebben we voor jou even op een rijtje gezet:

·       Pocketdeuren Bij schuifdeuren heb je voornamelijk met Engelse termen te maken die zich moeilijk laten vertalen. Leveranciers hanteren dan over het algemeen ook de Engelstalige namen en dat doen we hier ook. Neem nou bijvoorbeeld de pocketdeuren. Dit zijn eigenlijk ‘gewone’ deuren die je in huis zou verwachten, maar in plaats van dat ze met een zwaaiende beweging open gaan, kun je ze schuiven. En dat is vooral ideaal op plekken waar je de indruk van een normale binnendeur wilt wekken, maar er eigenlijk niet de ruimte voor hebt. 

·       Patiodeuren Het verschijnsel van een patiodeur heeft ook een beetje extra uitleg nodig omdat je misschien niet direct weet wat dit precies is. Dit zijn over het algemeen grote glazen deuren die zowel kunnen schuiven als kunnen draaien. Vaak vormen ze de scheiding tussen een woonkamer aan de ene kant en een tuin of terras aan de andere kant. Je kunt één deur openen of alle deuren in elkaar schuiven zodat de grens tussen huis en tuin letterlijk weg valt. Toepassing van deze deuren binnenshuis is ook heel goed mogelijk, deze binnendeuren kunnen bijvoorbeeld de keuken en woonkamer van elkaar te scheiden. 

·       Bypassdeuren Bypassdeuren zijn voor jou waarschijnlijk het meest onbekend. We bedoelen daar dan vooral de term mee, want je kent deze deuren wel als we ze voor je omschrijven. Dit zijn deuren die voor elkaar langs kunnen schuiven. De deuren worden boven aan een rail bevestigd en worden over het algemeen gebruikt voor het afsluiten van kasten of als optionele scheiding tussen twee ruimtes in je huis.

De voordelen en nadelen van schuifdeuren

Zoals met zoveel zaken, kennen schuifdeuren zowel voordelen als nadelen. Het kan dus handig zijn om daar wat van af te weten! Let wel dat bij de duurdere uitvoeringen de nadelen minder zwaar wegen.

Voordelen:

·       Handig als het ontbreekt aan de ruimte voor een gewone deur die draait. 

·       Naast de werkelijke ruimte, wordt ook het visuele ruimtelijke effect groter door schuifdeuren. 

·       Eenvoudig om te onderhouden. 

·       Eenvoudig en licht om te ‘bedienen’.

Nadelen: 

·       Minder geschikt voor gebieden waar veel harde wind is. 

·       De bediening kan als gevolg van roest en vuil soms moeilijker zijn. 

·       Niet de meest veilige deuren op het gebied van inbraak en dergelijke. 

·       Er kunnen mankementen optreden waardoor de deuren stuk gaan.

Het hang- en sluitwerk

Het hang- en sluitwerk (ofwel de scharnieren, rails, sloten, deurknoppen en alles wat daarbij komt kijken) is iets waar je vooral bij schuifdeuren het een en ander van moet weten. En dan vooral over het onderhoud waar je daarbij aan moet denken. De rails van schuifdeuren moeten altijd goed gesmeerd zijn om de deuren zo soepel mogelijk te laten werken. En dat geldt ook voor andere scharnierpunten en sloten. En vooral die sloten moeten ook een veiligheidskeurmerk hebben als de schuifdeuren zich tussen jouw huis en tuin bevinden. Op het esthetische vlak is het belangrijk om even na te denken over de handgrepen. Die moeten natuurlijk goed passen bij de deuren. Rustieke deuren met een mooie robuuste knop en industriële exemplaren met stoere metalen handgrepen. Dat spreekt eigenlijk voor zich!

Welke ruimtes zijn het meest geschikt voor schuifdeuren?

Terloops hebben we de meeste opties voor schuifdeuren in je huis al besproken, maar het is wellicht handig om ze nog even op een rijtje te zetten. Neem nou de optie om woonkamer en keuken van elkaar te kunnen scheiden. Dit is vooral handig als je uitgebreid gaat koken, maar er geen zin hebt dat je de lucht van jouw culinaire hoogstandjes ook in de woonkamer kunt ruiken. En ook als je in de keuken je even terug wilt trekken dan is het natuurlijk erg fijn. Heb je echter een feestje, dan wil je vast dat het juist één grote ruimte is. Maar het allermooist is toch wel meerdere glazen schuifdeuren die jouw terras en tuin van elkaar scheiden. In de zomer is dat toch erg fijn dat de grens tussen huis en bijvoorbeeld terras een beetje vervaagd. Zorg dat je het in ieder geval niet als voordeur gebruikt, dat kunnen we uit oogpunt van veiligheid zeker afraden.

De prijzen

Nog even kort iets over de prijzen van schuifdeuren, gewoon om je even een indruk te geven. Reken er ook op dat een professional die het gaat installeren geld kost. Een simpele houten bypassdeur kun je al vanaf € 100,- krijgen. De patiodeuren zijn over het algemeen wat duurder, je moet hier toch al snel denken aan prijzen vanaf € 1000,-. Als je hierover meer wilt weten, dan raden we je zeker aan om even op het internet te gaan zoeken. We wensen je veel succes!