Schilddak: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Schilddak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Schilddak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Schilddak of schildkap

Een schilddak is een dak dat bestaat uit vier vlakken die lijken op een schild en die in de nok samen de punt van het dak vormen. Twee daarvan zijn driehoekig en twee hebben een trapeziumvorm. Het punt waar deze schilden elkaar raken noemen we hoekkepers. Dit type dak wordt ook wel aangepast zadeldak genoemd. Ze werden in de jaren dertig in Nederland geïntroduceerd en we zien ze vooral veel bij grotere landhuizen of boerderijen. De basisstructuur van dit dak bestaat uit balken die van de bovenkant van de buitenmuren naar de nok van het dak lopen. Deze balken bepalen direct ook de helling en de totale hoogte van het dak. Het dak wordt op deze balkenstructuur bevestigd. Meestal kent dit type dak een wat minder steile helling van 45 graden of minder. Het dak wordt soms ook extra ondersteund door een balkenstructuur in de hoeken aan de binnenzijde van de woning.

Materialen voor je schilddak

Voor de bouw van je schilddak heb je de keuze uit hout, bitumen of dakpannen. We geven even een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van al deze dakmaterialen:

Hout

Voordelen 

Hout is een zeer duurzaam dakmateriaal en gaat 5 tot 10 keer zo lang mee als dakpannen. Het is een populaire keuze vanwege de mooie natuurlijke look die je woning in waarde doet stijgen. Het is ook een ecologische keuze omdat het een natuurlijk materiaal is en dus biologisch afbreekbaar.

Nadelen 

Een belangrijk nadeel is dat hout over het algemeen een wat duurdere optie is die wel  5x duurder is dan dakpannen of bitumen. Zet je dit echter af tegen de langere levensduur van hout dan zijn de kosten nagenoeg identiek. Voor de bouw heb je een zeer ervaren professional nodig die ook een hoger uurtarief rekent. Hout is een kwetsbaar materiaal dat beïnvloed kan worden door vocht, schimmel en houtworm. Het dak moet elk seizoen grondig gereinigd worden om  al het vuil te verwijderen. En het dak heeft zo nu en dan ook een chemische reiniging nodig waarbij een beschermende laag wordt aangebracht om de structuur te beschermen. Hiervoor kun je een expert inhuren die dit op professionele wijze uitvoert zodat je dak er weer lange tijd tegen kan.


Asfalt shingles

Asfalt shingles zijn kleine vierkante asfaltplaten die net als dakpannen over elkaar heen worden geplaatst op het dak. Ze worden in rijen geplaatst waarbij de bovenste rij de rij eronder iets overlapt. Ze zijn verkrijgbaar in hout, asfalt, leisteen en bitumen. In Nederland komen de asfalt shingles het meeste voor. Ze zijn bekend vanwege een zeer goede bestendigheid tegen harde wind en storm. Zeker een interessante optie dus voor Nederlandse huizen. 

Voordelen 

Asfalt shingles zijn een stuk voordeliger en wanneer het dak op professionele wijze wordt geplaatst bieden ze in combinatie met de juiste dakisolatie meer dan voldoende bescherming. Ze gaan zo’n 12 tot 17 jaar mee. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, kleuren en leggingen asfalt shingles waarmee je je dak tot fraaie blikvanger kunt maken en kunt kiezen voor de stijl die jij mooi vindt. Ze zijn makkelijk te plaatsen waardoor de installatiekosten laag zijn. 

Nadelen 

Asfalt shingles kunnen beschadigd raken wanneer ze geplaatst worden bij vorst en ook vocht- of andere problemen op je zolder kunnen zorgen voor beschadigingen. Goedkopere soorten asfalt shingles zijn lichter in gewicht en kunnen bij een flinke storm wel van de dak af waaien. Ze zijn niet goed bestand tegen grote schommelingen in de temperatuur. Regelmatig onderhoud en reparaties zijn noodzakelijk. Het is geen ecologisch of milieuvriendelijk materiaal.


Dakpannen 

Voordelen 

Dakpannen zijn sterk en duurzaam en kunnen niet rotten, verbranden, schimmelen of aangetast worden door insecten. Ze zijn onderhoudsarm en verkrijgbaar in vele kleuren, types, stijlen en merken. Populair zijn de glanzende dakpannen met vernis die vooral een oud huis een prachtige uitstraling geven.   

Nadelen 

Ze zijn kostbaar (de kosten liggen vaak hoger dan van andere dakmaterialen) Ze kunnen lichter worden in gewicht en de kleur kan vervagen. Ze zijn kwetsbaar en de basisinstallatie kan soms complexer zijn dan van andere dakmaterialen Zelf een schilddak bouwen Wanneer je zelf een schilddak wilt plaatsen dan kun je dit op de volgende wijze doen: 

1.    Meet de lengte van alle benodigde balken voor de basisstructuur exact op. Bij een eenvoudig schilddak zijn er vier balken in de hoeken en een balk voor de nok. 

2.    Zaag alle balken op maat waarbij er om de 50cm een balk wordt geplaatst. 

3.    Meet de plekken op de muur waar de inkepingen moeten komen waar de balken op rusten en maak om de 50 cm een inkeping op maat. Vervolgens bevestig je alle balken op de juiste locatie. De zijbalken worden daarbij zowel aan de muur als aan de nokbalk bevestigd met speciale metalen schroefplaten. Bevestig alle zijbalken aan de hoofdbalken met speciale spijkers. 

4.    Meet de benodigde houten schildplaten op voor elke zijde en zaag deze op maat. Laat daarbij extra ruimte over aan de onderzijde zodat het dak wat overhelt. Bevestig al deze houten platen op de balkenstructuur met spijkers. 

5.    Plaats de juiste dakisolatie en werk de buitenzijde van het dak af met het gewenste materiaal (dakpannen of dak shingles) naar keuze.

Schilddak versus zadeldak: voor- en nadelen 

Een zadeldak is zeer populair in Nederland en dat is niet zo vreemd. Dit type dak is namelijk perfect bestand tegen alle soorten weersomstandigheden van zeer nat tot en met ijs- en sneeuwval. Ook heb je met dit type dak ruime bergruimte op zolder, zeker wanneer je hier ook een of meer dakkapellen plaatst. Je kunt er ook een vide maken in de nok. De bouw van een zadeldak is eenvoudig en de kosten relatief laag. Nadeel is dat ze niet goed geschikt zijn voor harde storm of in orkaangebieden. Ook een schilddak is zeer geschikt voor extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en wind. Een belangrijk voordeel van dit type dak is dat je stahoogte hebt op zolder. De ruimte op zolder is daardoor veelzijdig en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. De kosten liggen daarentegen wel wat hoger dan voor een zadeldak en je hebt ook meer bouwmaterialen nodig. Ten slotte kunnen er wanneer je dit dak niet goed plaatst lekkages ontstaan.