Sauna: design, ideeën, inspiratie en foto's

Sauna

De sauna - een Finse  traditie die al jarenlang zeer populair is in Nederland en ook buitengewoon goed voor lichaam en geest. Alle stress van een lange werkdag glijdt in een keer van je af wanneer je ’s-avonds even geniet van de warmte in je eigen sauna. En dat is natuurlijk geen overbodige luxe in ons koude natte land. Goed voor de bloedsomloop en afvoer van alle afvalstoffen in je lichaam. Daardoor zijn regelmatige sauna-gangers veel minder vaak ziek. Bovendien ook heerlijk diep ontspannend. Hoe heerlijk is het om zo’n luxe spa in je eigen huis te hebben? Sauna’s bestaan in alle vormen en maten en je kunt er zelfs al één in een kast inbouwen. Heb je binnenshuis weinig ruimte dan kun je ook overwegen om een wellnessruimte in je tuin te plaatsen. Praktisch, want dan kun je je tuin ook direct gebruiken als afkoelruimte.

Soorten sauna’s

Voor de inrichting kun je uit een breed scala aan types sauna’s kiezen. Van Finse sauna, stoomcabine, infrarood cabine, Hammam, rook- of kleurentherapie-sauna en de elektrisch verwarmde sauna. En voor na de saunagang zijn er jacuzzi’s, dompelbaden, kruidenbaden en relaxruimtes. Weet je niet precies wat jouw voorkeur heeft? Ga dan een keer naar een wellnesscentrum om uit te proberen welke soort jou het beste bevalt. We bespreken de belangrijkste soorten sauna’s even kort: 


De traditionele Finse sauna

De Finse sauna is de meest bekende sauna. Hij is volledig van hout en wordt verwarmd door middel van een houtkachel. De temperatuur loopt op tot rond de 100 graden in het bovenste deel en ook het hout neemt al deze warmte op en verspreid dit weer. Door de hoge temperaturen dringt de warmte tot diep in het spierweefsel door. Dit zorgt voor de bekende zeer diepe ontspanning. Je kunt er ook genieten van speciale aroma- of opgietsessies waarbij er water op de stenen wordt gegoten en de temperatuur tijdelijk een stuk hoger wordt. Deze soort sauna’s zijn vaak wat groter en neemt dus ook meer ruimte in beslag. Infrarood sauna

De infraroodsauna werkt met de lichaamseigen infrarode straling en is minder warm dan de Finse sauna. Deze sauna werkt niet met omgevingswarmte maar de infraroodstralers werken direct in op het lichaam en spierweefsel. Dit heeft grote voordelen voor de soepelheid van de spieren en gewrichten. Met de infraroodsauna voer je tot maar liefst 7x zoveel afvalstoffen af en deze heeft daarom allerlei grote voordelen voor de gezondheid. Dat verklaart ook waarom saunagangers veel minder vaak ziek zijn. Bovendien verlies je er ook nog eens calorieën door! Ander voordeel van de infraroodsauna is dat deze een stuk voordeliger is en je hem simpelweg via een stopcontact aansluit. 


Stoomcabine

De stoomcabine werkt niet met warme lucht maar met vocht en is minder warm. Een stoomcabine heeft het uiterlijk van een douchecabine en vult zich met vochtige warme damp. De luchtvochtigheid is er hoog waardoor het lichaam net zo snel opwarmt als in de gewone sauna. Naast alle gezondheidsvoordelen van de gewone variant heeft de stoomcabine een diep reinigende werking op de huid en worden de luchtwegen vrij gemaakt.


Rooksauna

De rooksauna is de meest traditionele vorm waarbij stenen worden verhit door middel van een houtkachel. De rooksauna opwarmen duurt wat langer dan bij andere sauna’s omdat het langere tijd duurt voordat de gehele ruimte is verwarmd en de wanden hun warmte kunnen afgeven. Door de vorm van stoken, vormt zich roetaanslag op de wanden en banken. Het is de meest oorspronkelijke vorm die we tegenwoordig alleen nog in privé-setting tegenkomen. 


Elektrisch verwarmde sauna

De naam zegt het al: bij een elektrische sauna wordt de warmte gegenereerd door een elektrische spiraalkachel. Verder is dit type identiek aan de Finse sauna en worden er stenen opgewarmd die de totale ruimte verwarmen. Voordeel van dit type  is dat in tegenstelling tot de Finse sauna je hier de temperatuur zelf kunt instellen. 


Een sauna thuis: kosten en onderhoud

Globaal genomen zijn er twee verschillende mogelijkheden voor een sauna in huis: laten bouwen door een professional of een kant-en-klare sauna. De echte handige doe-het-zelver kan er eventueel ook zelf één bouwen. De laatste twee opties zijn daarbij meestal een stuk voordeliger. Zelf eentje bouwen, vraagt wel een grotere investering maar is uiteindelijk vaak veel fraaier, duurzamer en kent een lager energieverbruik. Verder zijn de kosten natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen specifieke wensen en welke onderdelen je wilt plaatsen. Voor een vrij eenvoudige variant betaal je rond de 4.000 euro terwijl je voor een compleet ingerichte spa met verschillende elementen moet rekenen op 25.000 euro of meer. Zeer belangrijk: daar komen de stroomkosten nog bij. Voor een gewone versie die je vier keer per week gebruikt bedragen de stroomkosten zo’n 90 euro per jaar. Er zijn ook energiezuinige kachels te koop waarbij het energieverbruik een stuk lager ligt. Er zijn al modellen met een energieverbruik van slechts 0,65 eurocent per uur.


Binnen of buiten? 

We zien steeds vaker dat de sauna in de tuin wordt geplaatst en dit is ook een zeer geschikte locatie voor je spa al dan niet in combinatie met buitenzwembad of zwemvijver. Hier kun je na een saunagang even afkoelen, op een ligbed liggen of de sterren bewonderen in je jacuzzi. De keuze binnen of buiten hangt af van je wensen en de beschikbare ruimte. Buiten is er vaak meer ruimte beschikbaar en kun je een wat grotere plaatsen met meer faciliteiten. Wanneer de tuin geen mogelijkheden biedt dan wordt ie vaak in onbenutte ruimtes zoals de kelder of op zolder geplaatst. In je huis zelf moet je er natuurlijk wel een geschikte ruimte voor hebben en wanneer de waterleidingen al aanwezig zijn dan scheelt dit ook in de kosten. In je  huis heb je bovendien meer privacy wat wel zo prettig is.


Ontwerp en decoratie

De styling en het ontwerp van je spa of sauna kan een belangrijke structurele toevoeging zijn aan je huis. De waarde van je huis stijgt waardoor je soms een deel van de invesering bij de verkoop van je huis kunt terugverdienen. Daarom kan het handig zijn om een taxatie te laten maken en een makelaar vooraf om advies te vragen. En kies je voor zo’n fraaie luxe wellness in huis dan komen al je dromen uit wanneer je mogelijkheden ziet qua design en styling van deze ruimte. Denk aan prachtige gietvloeren met vloerverwarming, sauna’s van andere houtsoorten, een tropische binnentuin, wanden van natuursteen of leem en warme verlichting in de vloer of onder je saunabanken. Wil je graag inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op onze pagina’s om even weg te dromen bij alle mogelijkheden.