Rotstuin: design, ideeën, inspiratie en foto's

Rotstuin

Bij homify zijn we erg gek op huizen en interieurs, maar dat betekent zeker niet dat we de tuin vergeten. Want dit is in feite een verlengstuk van je huis en het zou daarom net zo piekfijn in orde moeten zijn als je woning zelf. Toch zien we vrij geregeld dat dit een beetje een ondergeschoven kindje blijft. Maar wie weet kunnen we je met veel informatie over een rotstuin er voor zorgen dat jij nog vandaag aan de slag gaat om van je tuin een blikvanger van formaat te maken. Ben je benieuwd geworden en wil je weten hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Lees dan snel verder en die prachtige rotstuin komt voor jou binnen handbereik!

Hoe kan ik aan de slag met mijn rotstuin en welke planten zijn allemaal geschikt?

Voor je met de ontwikkeling van een rotstuin aan de slag gaat, zijn er een aantal zaken waar je even over na moet denken. Ten eerste de uitvoering van de klus. Ga je daar direct zelf mee aan de slag of wacht je toch liever op een uitgewerkt plan van een landschapsarchitect en laat je de werkzaamheden uitvoeren door een hovenier? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk waarbij je een gedeelte van het werk zelf uit gaat voeren. Vooral als je groene vingers hebt, dan is dat een klus waar jij je handen niet voor omdraait. Belangrijk is in ieder geval dat je een beetje een goed beeld hebt van het thema. Wordt het een Zen-tuin of kies je toch voor een wat meer robuust en stoer geheel? Kijk daarom eerst ook zeker even goed rond naar de meest mooie afbeeldingen om een beetje inspiratie op te doen. De planten die onder andere geschikt zijn voor dit type tuin zijn heel divers. De Euphorbia (wolfsmelk) is daar een van. Dit type plant kan goed tegen de zon, maar is ook niet vies van een beetje water. Er zijn maar liefst 2300 ondersoorten van deze plant, dus er is vast wel een type dat goed bij jouw smaak past. Verder kun je denken aan planten en bloemen als de witte scheefbloem, zeepkruid, de dovenetel, kleine maagdenpalm en ga zo maar door. Met uitzondering van de dovenetel zijn dit allemaal planten die van veel zon houden. Je hoeft ze dus niet in de schaduw te plaatsen.

Hoe bouw ik een rotstuin op?

We hebben je al een beetje bekend gemaakt met het thema en de planten die daar bij komen kijken en gaan nu een stapje verder door er vanuit te gaan dat jij zelf de rotstuin gaat opbouwen. De volgende stappen zijn dan belangrijk om te doorlopen:

·       Kies een thema! 

Dat het een rotstuin is mag duidelijk zijn, maar wat is verder je inspiratie? Kies je voor een Japanse tuin, een rotsachtig rivierlandschap of wil je er toch een moderne draai aan geven? Denk hier uiteraard eerst goed over na voor je begint.

·       Egaliseer het terrein 

Heb je een volledig ingerichte tuin? Die moet dan eerst geëgaliseerd worden om je rotstuin mogelijk te maken. Houd er dan ook gelijk goed rekening mee met wat voor grond je te maken hebt. Een ondergrond van klei heeft een andere vorm van behandeling en drainage nodig dan zandgrond. 

·       Kies de stenen uit! 

Het uitkiezen van de juiste stenen is erg belangrijk, hoe moet het anders een rotstuin worden? Kijk ook gelijk naar bijpassende stenen of tegels die je gaat gebruiken voor de wandelpaden in je tuin en het eventuele terras. Uiteraard is het de bedoeling dat hier een mooie eenheid in ontstaat.

·       Kies de planten 

Als je toch op zoek bent naar de stenen, dan ben je vast wel in een tuincentrum waar je heel veel kunt vinden op het gebied van (buiten)planten. Kies mooie planten uit en laat alles in één keer bij je thuis bezorgen, scheelt ook weer op het gebied van de kosten!

·       Ga aan het bouwen! 

Als het terrein vlak is en je alle materialen hebt, dan kun je echt gaan bouwen en poten. Maak leuke heuveltjes met rotsen, leg eventueel een vijver aan en poot de planten. En als je dit toch niet zo ziet zitten, zorg er dan voor dat een vakman dit werk uit gaat voeren.

De kosten

Het kostenplaatje is natuurlijk niet onbelangrijk. Het is moeilijk om hier een duidelijk beeld van te geven, want het hangt vooral af van de grootte van je tuin en het al dan niet inschakelen van een hovenier. Die laatste werkt met een uurtarief dat al snel op zo’n € 50.- ligt, dus hou daar zeker rekening mee. De materialen zelf variëren heel erg in prijs, zoek gewoon online een zoektocht om te zien wat het beste bij jou en je budget past.

Onderhoud

Als de tuin er eenmaal ligt, dan moet je hem zeker ook goed onderhouden. In principe is een keer in de week (in de zomermaanden) genoeg. Haal onkruid weg, maar vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. En gebruik je tuinafval ook om compost van te maken! Denk er daarnaast om dat je kwetsbare planten in de winter af gaat dichten. En kom je er toch niet helemaal zelf uit? Ook dan kan een hovenier je altijd helpen! We hopen dat je heel erg veel van je tuin gaat genieten!