Rijtjeshuis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Rijtjeshuis

De betekenis van een rijtjeshuis of terraswoning zit eigenlijk al verpakt in de naam. Het is een woning die uit verschillende lagen oftewel terrassen bestaat die telkens verspringen. Een zogenaamde trapsgewijze stapeling van etages en soms ook van een aantal verschillende appartementen op elkaar. Zo’n terraswoning kun je als koper vaak flexibel inrichten aan de hand van je eigen specifieke wensen. Ze staan ook bekend onder de naam rijtjeshuizen of geschakelde huizen.


Terraswoningen in Nederland

Ook in Nederland wordt dit type huizen al jarenlang op allerlei locaties gebouwd en neemt deze toe aan populariteit. We zien ze vaak in natuur- en duingebieden waar alles natuurlijk draait om het uitzicht. En dat is niet vreemd want door het verspringen van de etages heeft elke ruimte grote panoramische ramen en een fenomenaal uitzicht op de omgeving. Terraswoningen zijn echter niet nieuw in Nederland want ook in de jaren ’70 werden er al projecten gerealiseerd met dit type woningen. En in Europa bestaan ze zelfs al sinds de 16e eeuw. We zien ze niet alleen maar in natuurgebieden ook zien we deze huizen steeds vaker als stadswoning maar dan aan het water.


De regels rondom een terraswoning

Een stuk bouwgrond kopen en zelf je eigen huis bouwen is een droom voor velen van ons. Maar daar komt nogal wat bij kijken. Je kunt kiezen om een rijtjeswoning te bouwen binnen een bestaand nieuwbouwproject of je eigen kavel kopen en je huis te (laten) bouwen op een plek naar keuze. Voor wat betreft de bouw van je woning dien je de gemeentelijke regels en het Bouwbesluit te volgen. In het bestemmingsplan vind je de bepalingen inzake de maximale afmeting en hoogte van je terraswoning, de helling van het dak en het aantal toegestane bijgebouwen en parkeerplaatsen. Een terraswoning neemt door zijn architectuur met verspringende etages vaak meer ruimte in beslag. Verdiep je van te voren dus goed in de regels voordat je start met de bouw van je thuis, of dit nu op het platteland is of een stadswoning betreft.


De voordelen van een rijtjeswoning

Een belangrijk voordeel van een woning als deze is de lagere investering die dit met zich meebrengt. Ze hebben vaak een eenvoudige vierkante vorm die zorgt voor een besparing op de bouwkosten. Ook het vloeroppervlak is vaak kleiner dan van gewone appartementen of huizen. Dat biedt ook voordelen in de zin van schoonmaken en op het vlak van de hoeveelheid rommel. Meestal betreft het driekamerwoningen met twee slaapkamers. Het is daarmee ook een ideale starterswoning. Het tweede belangrijke voordeel is natuurlijk het uitzicht en vaak heeft elke ruimte ook een eigen terras. Elke etage is voorzien van grote panoramische ramen waardoor je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. En natuurlijk is er een zee aan daglicht aan de binnenzijde van de woning waardoor het een prettig leefbare woning is. Doordat de woning uit veel terrassen bestaat is de tuin vaak kleiner en heb je weinig tuinonderhoud.


De nadelen van dit woningtype 

Doordat de woning met verspringende terrassen wordt gebouwd is er soms meer grondoppervlak nodig wat resulteert in een groter kavel of hogere erfpachtcanon. Rijtjeswoningen worden soms geassocieerd met arbeiderswoningen omdat ze vaak kleiner en voordelig zijn. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Een andere klacht over terraswoningen is dat er onvoldoende privacy is. En ook geluidsoverlast wordt genoemd als nadeel van de terraswoning omdat de huizen aan elkaar geschakeld en de tussenmuren soms vrij dun zijn. Vooral bij de hoekwoningen wordt er soms tegen de zijkanten gevoetbald of wordt er graffiti op geplaatst. Maar dit geldt natuurlijk voor alle rijtjeshuizen en is bij aankoop een item om altijd op te letten als koper. Verder hebben terraswoningen vaak een plat dak en stijgt alle warmte naar boven en kan er dus warmteverlies zijn in de terraswoning. Ook hebben ze vaak een kleinere tuin wat niet iedereen als een voordeel ziet.


Onderhoud en kosten

Wanneer je in een appartementencomplex of een meergezinswoning woont, dan is het handig om te kijken of er een Vereniging van Eigenaren is en wat de service- of gezamenlijke onderhoudskosten zijn. Vraag ook na wat er vervangen en gerepareerd is in de afgelopen jaren en wat de plannen zijn. Belangrijk is dat de fundering van je woning in orde is en dat een betonnen woning vrij is van betonrot. Een algemene stelregel is dat je voor je woning rond 1% aan onderhoudskosten per jaar moet rekenen. Voor een huis van 269.000 EUR zou dat neerkomen op zo’n 2.690 EUR per jaar. Vaak zien we rijtjeswoningen met houten gevelbekleding en dit vraagt natuurlijk om regelmatig onderhoud in de vorm van behandelen met olie of verven.


Gespecialiseerde experts

Er bestaan architecten en makelaars die zich volledig gespecialiseerd hebben in dit type woning en daarom ervaring hebben met alle bijzondere kenmerken en de bouw ervan. Zij weten natuurlijk als geen ander welke problemen je kunt tegenkomen bij de bouw van een rijtjeswoning en wat je vooral wel en niet moet doen. Daarom kan het handig zijn om te kiezen voor zo’n gespecialiseerde makelaar of architect.  


Het bouwen van een rijtjeshuis   

Als je overweegt om zelf een woning te bouwen, vraag de professionals van homify dan om advies. Dit kun je doen als je bijvoorbeeld vragen hebt over welk materiaal je het beste kunt toepassen bij het bouwen.