Ramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ramen

We staan er niet altijd bij stil, maar ramen vormen één van de belangrijkste elementen van je huis. Ze zorgen ervoor dat onze woningen voorzien zijn van voldoende natuurlijk licht  waardoor er een prettig en gezond leefklimaat ontstaat. Bovendien kun je de lucht in huis ermee verversen door ze te openen. En dagelijks frisse nieuwe lucht in huis is zeer belangrijk voor onze gezondheid. De term raam is soms wat verwarrend. Bedoelen we nu de ruit, het raamkozijn of het totale raam? Wanneer we het over het bewegende deel hebben dan noemen we dit het raam. De omlijsting oftewel waar het glas in vast zit, is het raamkozijn. En het glas zelf is de ruit. Tegenwoordig wordt vrijwel altijd HR++ glas of dubbel glas geplaatst vanwege de hogere isolatiewaarde. Dit resulteert in een beter energielabel en soms kun je hiervoor ook subsidie krijgen. De vier belangrijkste soorten ramen zijn: een vast, draai-kiep, schuif- of valraam. Deze ramen kun je kiezen in PVC, hout of aluminium. Elk van deze soorten ramen heeft zijn eigen prijsklasse en kenmerken. Tegenwoordig zien we veel panoramische ramen: deze strekken zich met een schuifpui uit over het gehele achterzijde van een woning en soms ook aan de zijkant. Heb je ergens vanuit je woning een mooi uitzicht op de omgeving? Dan kun je daar optimaal van genieten met zo’n mooie schuifpui. Het voelt dan alsof je buiten leeft.

Materialen en prijzen

PVC ramen zijn van kunststof vervaardigd en zijn de meest populaire keuze momenteel. Ze zijn goedkoop, hebben een hoge isolatiewaarde en lange levensduur. Groot voordeel is dat deze ramen zeer simpel te onderhouden zijn: je reinigt ze slechts met een vochtige doek. Dat bespaart veel tijd! Bovendien zijn de inbraakwerend en bestand tegen vuur. Voor een vast raam betaal je rond de 150 euro en voor de duurste optie, een schuifraam ongeveer 750 euro. Houten ramen worden vaak gekozen bij oude karakteristieke panden vanwege hun mooie natuurlijke authentieke uitstraling. Hout is een ademend materiaal en zorgt daardoor voor een prettiger leefklimaat. Het heeft natuurlijk wel eens in de paar jaar wat onderhoud nodig en moet dan opnieuw geschilderd worden. De goedkoopste optie, een vast raam, kost rond de 175 euro en een schuifraam heb je voor 850 euro.  Aluminium ramen zijn wat duurder dan hout en PVC, maar daar staat tegenover dat deze ramen zeer stevig en onderhoudsarm zijn en een hoge isolatiewaarde hebben.  Wil je graag een milieubewuste keuze maken? Kies dan voor gerecycled aluminium. Voor de montage van je nieuwe ramen moet je rekenen op eenzelfde bedrag als het raam zelf. Door de kosten daarvan te verdubbelen kom je uit op het totaalbedrag. Ten slotte is ook de levensduur van al deze materialen verschillend. Zo gaan kunststof raamkozijnen 55 jaar mee, aluminium 45 jaar en hardhouten raamkozijnen 80 jaar. Wil je graag meer advies over de aanschaf van nieuwe ramen? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.


Hoe lang duurt het om een raam te plaatsen?

Het vervangen van je ramen is een specialistische klus die wat tijd vraagt. De handige doe-het-zelver kan het eventueel zelf doen. De hoeveelheid tijd hangt af van de grootte van het raam en de staat van de gevel. Een los raam vervangen is minder efficiënt en kost relatief gezien meer tijd dan alle ramen vervangen. Overweeg daarom om alle ramen in één keer te vervangen. Voor een totaal oppervlak van 12m2 en kunststof ramen moet je rekenen op een bedrag van rond de 9.000 euro. Het is niet altijd nodig om de ramen te vervangen. Soms kunnen de kozijnen nog gerepareerd worden. Het plaatsen van ramen duurt 3-4 weken na het opmeten en is afhankelijk van het type raam. Het meest belangrijk tijdens de plaatsing van de ramen is een goede bescherming van het glas. 

Raam-accessoires 

Na plaatsing kun je de ramen op stijlvolle wijze decoreren met allerlei accessoires zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde. Trend is ook om alleen luiken aan de buitenzijde te installeren en  geen gordijnen te plaatsen aan de binnenkant. Naast de traditionele luiken zien we aan de buitenzijde nieuwe opties zoals fraaie houten jaloezie-panelen op rails of halfopen luiken die in de grond of muur verdwijnen. Populair zijn ook de Franse ramen met traditionele jaloezie-luiken. Gebruik luiken voor comfort, voldoende frisse lucht en lichtinval. Ook kun je je ramen extra accentueren met fraaie grote potten of een bloeiende klimplant tegen de muur. Aan de binnenzijde van je raam kun je kiezen uit gordijnen, jaloezieën, roman blinds en lamellen om je ramen mee te decoreren. Waar kies je voor? Gordijnen, luiken of lamellen? De keuze voor het type raambekleding is uiteraard afhankelijk van de stijl en sfeer van je interieur design. Stem de soort stof, kleur of het patroon dus bij voorkeur af op de stijl, sfeer en kleurenschema van de ruimte zelf. Daarbij voegt stof meer warmte en knusheid toe en het isoleert ook doordat het warmte vasthoudt in de ruimte. Nadeel is dat gordijnen soms wat teveel aanwezig kunnen zijn in je interieur. Denk ook na over lichtdoorlatendheid bij je keuze. Wil je ze overdag sluiten dan is het prettig wanneer de gordijnen licht en transparant zijn. Maak de slaapkamer zo donker mogelijk want dit zorgt voor een betere en diepere nachtrust. Er zijn allerlei speciale verduisterende materialen verkrijgbaar.  


Onderhoud en plaatsen 

Voor een lange levensduur is het belangrijk om je ramen op de juiste wijze te onderhouden. Dit doe je door de ramen regelmatig te reinigen zodat ze niet beschadigen door het vuil en ze dan ook even te controleren. Eens in de paar jaar moet je je houten kozijnen een nieuwe verflaag geven en eventuele beschadigingen repareren. Zorg ervoor dat je alle gaten en kieren goed dicht met een speciale vuller voor een optimaal resultaat en om vochtproblemen te voorkomen. Het kan ook handig zijn om deze check door een professional uit te laten voeren. Die kijkt anders en ziet vaak meer.