Prefab woning: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Prefab woning: design, ideeën, inspiratie en foto's

Prefab woning: design, ideeën, inspiratie en foto's

 1. S.HOUSE van PLEKvoor Modern
 2. S.HOUSE van PLEKvoor Modern
 3. Hulp nodig met uw woonproject?
 4. IJside van TEKTON architekten Modern
 5. Woning met inpandig terras van CUBE Homes Modern Hout Hout
 6. Woning met inpandig terras van CUBE Homes Modern Hout Hout
 7. S.HOUSE van PLEKvoor Modern
 8. Hulp nodig met uw woonproject?
 9. S.HOUSE van PLEKvoor Modern
 10. Penthouse Nautilus - Scheveningse Haven van Archipelontwerpers Industrieel IJzer / Staal
 11. Flexibele paswoningen ‘Het Dorp’ van Archipelontwerpers Modern
 12. Flexibele paswoningen ‘Het Dorp’ van Archipelontwerpers Modern
 13. Flexibele paswoningen ‘Het Dorp’ van Archipelontwerpers Modern
 14. Steel Study House I van Archipelontwerpers Modern Aluminium / Zink
 15. Steel Study House I van Archipelontwerpers Modern IJzer / Staal
 16. Steel Study House II van Archipelontwerpers Modern IJzer / Staal
 17. Steel Study House II van Archipelontwerpers Modern IJzer / Staal
 18. Steel Study House II van Archipelontwerpers Modern IJzer / Staal
 19. van Construcciones F. Rivaz Modern
 20. van QCASA.Madrid. Viviendas industrializadas eficientes de hormigón Modern Beton
  Ad
 21. van Construcciones F. Rivaz Modern
 22. van homify Minimalistisch
 23. van Kuloğlu Orman Ürünleri Modern
 24. van Letniskowo.pl Sp. z o.o. Sp.k. Scandinavisch Houtcomposiet Transparant
 25. van casasfrau Klassiek Hout Hout
 26. van Discovercasa | Casas de Madeira & Modulares Modern
 27. van Casalium Modern
 28. van Kuloğlu Orman Ürünleri Modern
 29. van Maqet Scandinavisch Hout Hout
 30. van Ecospace Italia srl Modern Hout Hout
  Ad
 31. van FingerHaus GmbH - Bauunternehmen in Frankenberg (Eder) Modern
 32. van Trenta Casas Prefabricadas de Hormigón en Madrid Modern Beton
  Ad
 33. van SOMMERHAUS PIU Scandinavisch Hout Hout

Wat zijn prefab woningen? 

Prefab woningen zijn geprefabriceerde huizen. Dit houdt in dat de woningen in een fabriek worden vervaardigd en niet ter plaatse worden gebouwd. Een prefab woning is vaak veel sneller klaar dan een reguliere woning. Veel mensen kiezen voor prefab vanwege onderstaande voorbeelden, maar deze huizen worden bijvoorbeeld ook gebouwd na een omvangrijke natuurramp als aardbevingen stormen.

Welke soorten prefab woningen zijn er?

Er zijn diverse soorten, maar de meeste prefab huizen worden hoofdzakelijk uit hout gemaakt. Er zijn uiteraard ook betonnen varianten en deze winnen het steeds meer aan populariteit. Dit houdt in dat de ruwbouw volledig uit beton bestaat. Het betongieten vindt, niet zoals bij standaard woningen op de kavel plaats, maar in de fabriek. We gaan hier met name in op de prefab woningen van beton. Deze betonsoorten kun je toepassen: lichtgewicht beton, hoge sterkte beton, vezel versterkt beton of zwaar beton.

De voordelen van een prefab huis 

De bouwtijd is vele malen korter dan die van een woning van gestort beton. Het is daarbij ook veel eenvoudiger om een planning te maken, omdat het bouwen veelal binnen plaatsvindt en de weersomstandigheden geen invloed hebben op het bouwproces. Het duurt ongeveer 7 weken voordat de woning water- en luchtdicht is. Het is wel erg belangrijk dat je al voordat de bouw start, exact weet waar je de stopcontacten en andere belangrijke punten in het huis wilt hebben. Dit kan achteraf niet meer aangepast worden. Een goed plan op voorhand is daarom cruciaal!

De kwaliteit van het beton is vele malen beter, omdat het weer geen invloed heeft op het beton. Dit geldt ook voor de isolatiematerialen het blijft mooi droog omdat de woning niet in de buitenlucht samengesteld wordt. Door de thermische inertie van het beton is er een voor een gelijke en constante spreiding van de warmte of koude in de prefab woning. Daarnaast is er is ook een hoog isolatieniveau en een goede luchtdichtheid. Van koudebruggen is er geen sprake.

Een andere, vaak doorslaggevende reden om voor prefab woningen  te kiezen is de prijs. De prijs ligt vaak vele malen lager.

Door het beton hebben de muren een grote draagkracht waardoor ze in principe dunner kunnen zijn dan die van de traditionele woningbouw. Uiteraard blijft beton een zwaar materiaal dat om een aangepaste fundering vraagt. Het wordt daarom aangeraden om voor een betonkelder te kiezen als sterke fundering.

Nadelen van een prefab woning 

Zoals we net al vermeld hebben, het is erg lastig om achteraf aanpassingen toe doen. Bij het fabriceren van de panelen worden er direct verschillende onderdelen ingebouwd, zoals het leidingwerk, de deuren, de kozijnen etc. Het is daarom erg lastig en kostbaar om dingen achteraf te wijzigen. Wees er daarom 100% zeker van je beslissingen. Een ander kostbaar onderdeel is het verplaatsen van de onderdelen. Daarbij moet je ter plaatse ook genoeg ruimte hebben om de prefab woning in elkaar te zetten. Er komt namelijk een grote hijskraan aan te pas.

De stijl van een prefab huis 

De meeste prefab woningen hebben een industriële en moderne stijl, omdat er veel met beton gewerkt wordt en omdat het uiterlijk vaak gekenmerkt wordt door rechte lijnen. De houten varianten hebben vaak een landelijke, meer rustieke look. Er zijn veel mogelijkheden voor de buitenmuren; deze kunnen gezandstraald, gepolijst, of uitgewassen worden. Het is ook mogelijk om de gevel af te werken met bijvoorbeeld hout, natuursteen, of bepleistering. 

Hoeveel kost een prefab woning? 

Er zijn uiteraard vele factoren van invloed op de prijs van dit type woningen. De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van jouw specifieke wensen, welke materialen je wilt gebruiken en met welke aanbieder je in zee gaat. Via onze website vind je professionals die gespecialiseerd zijn in het bouwen van prefab huizen.