Plat dak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Plat dak

Een plat dak is iets waar je waarschijnlijk niet dagelijks over nadenkt. Maar als je er even goed voor gaat zitten, dan vallen er heel wat interessante zaken over dit type dak te vertellen. En homify zou homify niet zijn als we niet onze best zouden doen om jou hier wat meer bekend mee te maken. We hebben het dan ook graag over de verschillende soorten dakbedekking waar je in het geval van een plat dak voor kunt kiezen en ook de manier waarop zo’n dak wordt gemaakt. Dus als jij de uitdaging aandurft om er mee aan de slag te gaan, dan houden wij je zeker niet tegen! Doe dit wel alleen als je het ook echt kunt en kies er in alle andere gevallen voor om een professional in te schakelen.


Welk plat dak is een goede optie?

Een plat dak is over het algemeen goedkoop en is niet zo’n ingewikkelde constructie om te plaatsen, zeker niet als je het vergelijkt met een schuin dak. We willen het in dit geval dan ook voornamelijk over het vervangen van een plat dak hebben en daar met name bij benadrukken welke materialen er allemaal gebruikt kunnen worden. Als je nu even op het platte dak van bijvoorbeeld je garage kijkt, dan kun je waarschijnlijk snel zien wat voor materiaal daar is gebruikt. En mocht het nou aan vervanging toe zijn, dan kan dit overzicht je daar zeker bij helpen!

·       Plat dak met kiezelbak Een plat dak met kiezelbak is een meer ouderwetse oplossing die evenwel nog steeds een goede optie is. In dit geval is het platte dak (dat vaak uit een betonnen of houten constructie bestaat) voorzien van enkele lagen teer en dakleer, afgedekt met kiezelstenen. Die stenen zorgen ervoor dat de constructie niet de lucht in kan waaien en reguleren bovendien het regenwater. Als dit dak goed wordt aangelegd, dan heb je een duurzame constructie waar je heel lang profijt van hebt.

·       PVC dak Een dak van PVC is weer heel iets anders. Veel lichter dan hout en beton, maar je moet er wel rekening mee houden dat er geen kiezelbak op geplaatst kan worden. Zorg bovendien voor hoogwaardig en sterk PVC zodat je dak jarenlang mee kan.

·       Bitumen Bitumen is een hoogwaardige vorm van dakleer die voor een gemiddeld plat dak meer dan voldoende bescherming biedt. De aanschaf mag dan wat duurder zijn, ook hier kun je weer heel lang van profiteren.

·       Groen dak Een dak laten begroeien met planten, ofwel een groen dak, is ook een prachtige ecologische oplossing die je kunt overwegen. Erg goed voor de isolatie, afvoer van water en het ziet er ook nog eens erg fraai uit.

Informatie over de (andere) materialen We hebben net al even wat materialen voorbij zien komen, maar wat zijn deze materialen nou precies en vooral welke materialen zijn er nog meer op de markt? En ook zeker niet onbelangrijk: wat is de prijs per vierkante meter? Daarom laten we je graag nog een overzichtje zien:

·       TPO (Thermoplastisch polyolefin) Een ingewikkelde term voor een prachtig materiaal. Het voordeel van deze kunststof dakbedekking is dat het zonlicht voor niet minder dan 90% tegen wordt gehouden en daardoor blijft het veel koeler in de ondergelegen ruimte. De prijs per vierkante meter van dit materiaal is tussen de € 5,- a € 10,-, alleen kost het wel relatief meer om het aan te laten brengen. Wel gaat dit materiaal minstens 30 jaar lang mee en moet je het vooral zien als een investering.

·       PVC (Polyvinylchloride) PVC kan ook heel erg goed als dakbedekking worden gebruikt. Qua prijs is het vergelijkbaar met TPO, maar ook het aanleggen kost hier het meeste geld.

·       EPDM (Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomee) EPDM is een soort van bitumen met extra voordelen. Het heeft een lange levensduur en kan zelfklevend worden geleverd, zodat je het eventueel ook zelf zou kunnen plakken. De zelfklevende variant is wel wat duurder, globaal zo’n € 40,- per vierkante meter, maar je zou weer kunnen besparen op de kosten door het zelf te plaatsen.

·       Spraycoating Een laag op de je dak laten spuiten (spraycoating) is ook een optie. Dit zouden we in vrijwel alle gevallen door een gespecialiseerd bedrijf uit laten voeren. De prijzen zijn vaak op aanvraag bij deze bedrijven te verkrijgen.


De gemiddelde kosten

We hebben je bovenal een beeld proberen te geven van de gemiddelde kosten van een project. Het valt of staat met het materiaal en vooral ook met de grootte van je dak. Zoals je wel begrijpt kun je een klein schuurtje zelf wel aanpakken, maar een grote garage laat je vast liever aan een professional over.

Zelf aan de slag?

Ga je toch zelf aan de slag? Meet dan eerst het oppervlakte op en bestel zeker enkele vierkante meters extra. Je moet de randen immers later pas afwerken! Zoek per materiaal heel goed uit hoe je het moet verwerken en hou je goed aan de betreffende instructies. En bovenal, denk om de veiligheid!

Een professional zoeken

Als je een veilig en stevig plat dak wil hebben, dan kun je via homify heel eenvoudig aan de slag gaan om de juiste dakdekker te vinden. Er is ook vast een te vinden bij je in de buurt! Kijk rustig even rond en vraag eventueel (vrijblijvend) een offerte aan. Veel succes met je dak!