Plastic ramen: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Plastic ramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Plastic ramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Plastic ramen

PVC ramen, ook wel plastic ramen genoemd, worden gemaakt door een combinatie van verschillende componenten: een mix van verschillende chemicaliën, plasticsoorten en pigmenten. Daardoor zijn ze lichter in gewicht en sluiten de verschillende delen beter op elkaar aan. De aanschaf van deze ramen is een goede milieubewuste keuze. Ze zijn zeer energie-efficiënt door de lagere thermale geleiding van de materialen. Hierdoor is er minder sprake van warmteverlies en blijft een woning gedurende langere tijd warm waardoor er minder energie nodig is om de warmte in huis vast te houden. Een ander kenmerk van deze ramen is de hoge isolatiewaarde waardoor PVC ramen zowel geluids- als waterproof zijn. Ze zijn vooral effectief om de regen buiten te houden. Een belangrijk voordeel in ons natte land.


De belangrijkste voor- en nadelen van PVC ramen

Voordelen 

- Ze roesten en rotten niet en zetten ook niet uit waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn 

- Je hoeft de kozijnen niet te schilderen 

- Ze zijn zeer milieuvriendelijk (omdat ze recyclebaar zijn) 

- Ze geven je huis een moderne uitstraling en je kunt kiezen uit een breed assortiment met verschillende soorten glas 

- Ze zijn vaak goedkoper dan houten ramen 

- De warmte kan nergens ontsnappen waardoor de warmte in huis goed wordt vast gehouden


Nadelen 

- Bij reparatie is het niet eenvoudig om ze uit elkaar te halen: er is dan de specialistische kennis nodig van een professional

- Ze zijn niet onbrandbaar, maar wel vuur-resistent en er  kunnen toxische stoffen vrijkomen bij brand 

- Ze zijn niet voor elk klimaat geschikt en ze kunnen barsten bij extreme weersomstandigheden 

- Witte kozijnen kunnen verkleuren en wat geel of roze worden na verloop van tijd 

- De kleurkeuze is beperkt en extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het kozijn uitzet 

- De gemiddelde levensduur is soms slechts 10-15 jaar 

- Ze zien er minder aantrekkelijk uit dan houten ramen

PVC kozijnen prijzen versus hout en aluminium

PVC ramen zijn zeker een voordelige keuze wanneer je ze vergelijkt met aluminium en houten ramen. Voor een PVC raam moet je per vierkante meter rekenen op rond de 700-800 euro. En dat is dan inclusief montage, BTW en HR++ glas. Voor houten ramen ligt dit bedrag op tussen de 750-900 euro per vierkante meter en voor aluminium ramen op ongeveer 800-950 euro per vierkante meter. Profiteer ook van de bestaande premies en subsidies. Soms is er sprake van een lager BTW tarief of kun je een subsidie krijgen op de aanschaf van je ramen. Vergelijk ook prijzen met elkaar door het opvragen van verschillende offertes voordat je overgaat tot de aanschaf. Daarmee kun je tot wel 40% besparen op de totale kosten.

Glastype

Naast de verschillende soorten ramen (vast, draai-kiep-, val- en schuifraam) en materialen kun je ook kiezen uit verschillende glassoorten voor je raam. Enkel glas is daarbij voordeliger dan dubbel glas maar met dubbel glas kun je tot wel 20% op je energierekening besparen. Voor dubbel glas is er de keuze uit standaard dubbel glas, HR+, HR++ en HR+++. De kosten van deze verschillende soorten dubbel glas starten vanaf 50 euro per m2 en lopen op tot 130 per m2. Dat geldt ook voor de energiebesparing van al deze verschillende types die oploopt van 150 tot 330 euro per jaar bij een oppervlak van 20m2 dubbel glas. Wil je graag advies over het juiste type glas en raam voor jouw woning? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.

Het plaatsen van PVC ramen

De voorbereiding 

Controleer het metselwerk rond de opening op defecten: voor een succesvolle installatie is het belangrijk dat de openingen en ruimte van het raam in goede staat en vrij van gebreken zijn Meet de exacte maten op van de opening waar het raam in wordt geplaatst en bestel de juiste maat ramen De ramen moeten 10mm kleiner zijn in hoogte dan de opening waar het raam in komt Zorg voor een schone en opgeruimde werkruimte rond het raam en verwijder alle meubels, gordijnen etc.

Het plaatsen van de ramen 

Voordat je de bestaande ramen verwijdert, controleer je of het vervangingsraam dezelfde afmeting heeft als de bestaande ramen. Haal het bestaande raam zo voorzichtig mogelijk weg met zo min mogelijk rommel, draag speciale handschoenen en een beschermingsbril Haal zoveel mogelijk glas uit het raam zodat het lichter wordt en gemakkelijk te verwijderen is Check of je het ventilatiesysteem boven het raam niet hebt beschadigd Schroef de dorpel op het nieuwe raam, kit de dorpel af en plaats het raam voorzichtig in de opening en zorg ervoor dat het raam waterpas is Bevestig het nieuwe raam aan de zijkant aan de muur maar draai de schroeven niet te strak aan. Doe hetzelfde voor de onder- en bovenkant. Dicht de schroefgaten aan de onderzijde met siliconenkit om vochtproblemen tegen te gaan Breng een ruime hoeveelheid siliconenkit aan tussen het raam en metselwerk

De verschillende leveranciers van PVC ramen

Er is veel aanbod aan PVC ramen en er is een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende leveranciers. Het verschil zit hem daarbij vooral in de kwaliteit van de kunststof. In de goedkopere varianten zitten vaak lagere kwaliteit toevoegingen die het kunststof zachter maken waardoor de ramen na verloop van tijd verkleuren en minder lang meegaan. Ook kunnen deze goedkopere materialen na een aantal jaar barsten of breken. De profielen oftewel kozijnen zijn er ook in verschillende kwaliteiten. Duurdere profielen zijn meestal steviger en gaan langer mee. Zorg er dus voor dat je je goed oriënteert voordat je de ramen aanschaft en laat je goed informeren over de kwaliteit.