Passiefhuis: design, ideeën, inspiratie en foto's │homify Passiefhuis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Passiefhuis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wat is een passiefhuis?

Passiefhuizen zijn meestal eengezinswoning, om deze titel te krijgen moeten zij voldoen aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Dit certificaat wordt enkel uitgegeven als het huis niet meer dan 15 kWh/m² per jaar gebruikt voor het verwarmen van de ruimte.

In feite kun je zeggen dat ze een trendy oplossing zijn voor het verminderen van het energieverbruik. Het zijn daarbij vaak ook zelfvoorzienende woningen, wat betekent dat het energieverbruik afhankelijk is van natuurlijke bronnen. Daarbij wordt er optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen en wordt het milieu gerespecteerd, zowel tijdens de bouw als erna. De zon is hierbij ongetwijfeld een essentieel element, omdat de woning afhankelijk is van het licht en verwarming van de zon. Ook de apparaten in het huis moeten energiezuinig zijn om niet meer energie te verbruiken dan nodig is. Water is hierbij een belangrijke factor, regenwater wordt zoveel mogelijk verzameld en gerecycled.

Welke elementen in een huis maken het passief?

Voor de duidelijkheid hebben we nog even kort op een rijtje gezet wat een huis nou tot een passiefwoning maakt. Energiebesparing: de energie moeten vaak zelf gegenereerd worden, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Daarom moet het huis goed gepositioneerd zijn om alle warmte en al het licht te kunnen opvangen.

Water besparen: water is een essentiële factor zoals we eerder bespraken. Installeer daarom speciale apparaten die het gebruik van water beheren en minimaal houden.

Materialen: De gekozen materialen moeten zo natuurlijk en lokaal mogelijk zijn, zodat het transport weinig invloed op het milieu heeft. Bovendien dien je er ook aan te denken dat je verontreinigende materialen, zoals plastic vermijdt. Dit geldt niet alleen voor bouwmaterialen maar ook voor decoratie, schilderwerk, meubels en dergelijke.

Ventilatie: De ramen moeten zorgen voor goede luchttoevoer en isolatie, om zo het gebruik van airconditioning te vermijden om de airconditioning in de warme dagen te vermijden.

Isolatie en verwarming: Als het huis niet goed geïsoleerd is, zullen de verwarmingskosten oplopen, waardoor het milieu en je portemonnee beschadigd raken. Het passiefhuis moet warm zijn in de winter en koel in de zomer.

Wat moet ik overwegen bij het kiezen van ecologische bouwmaterialen?

De omgeving: Als je het huis zo snel mogelijk wilt bouwen, dan kun je het beste materialen gebruiken die in een lokale werkplaats vervaardigd worden.

Prijs: Denk hierbij aan zowel de prijs van de grondstoffen als de arbeidskosten. Als je bijvoorbeeld voor beton kiest, dan kan het iets duurder zijn dan een houten woning.

Beschikbaarheid: De keuze voor een bepaald materiaal, is afhankelijk van de locatie. Zoals we eerder schreven, het belangrijkste principe van deze huizen is om gebruik te maken van natuurlijke beschikbare middelen. In Nederland kun je bijvoorbeeld hout te gebruiken aangezien het gemakkelijk te verkrijgen is.

Welke bouwmethodes zijn er? 

Twee veel voorkomende bouwmethodes in Nederland zijn de Massiefbouw, en de Houtskeletbouw.  

Massiefbouw: hierbij wordt voor de buitengevel gebruikgemaakt traditionele bouwmaterialen. De binnenzijde wordt bij deze methode bewerkt met Silka kalkzand- steen, Ytong cellenbeton- blokken, of Porotherm keramische stenen. Deze materialen beschikken over isolerende eigenschappen, zodat het warmtegeleiding en afkoeling bevordert.

Houtskeletbouw (HSB) is het toepassen van een houten draagconstructie, zoals een skelet of frame voor gevels en daken. Omdat hout een relatief licht bouwmateriaal is, is een zware fundering niet nodig. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat FSC-hout wordt toegepast.

Wat is de prijs van een passiefhuis? 

Houd er rekening mee dat een huis als deze duurder is dan een reguliere woning. Dit heeft uiteraard te maken het materiaalgebruik. De locatie kan een woning als deze weer goedkoper maken. Daarom is het lastig om een exacte prijs te noemen.  

Waar kan ik de ideale professional vinden?

Bij homify verbinden we de beste architecten, landschapsontwerpers en interieurontwerpers uit Nederland en de wereld met mensen die huizen willen bouwen, renoveren of ontwerpen. Als je hulp nodig hebt bij je project, geef dan de details van je project aan ons door en wie weet vind je de perfecte professional voor jouw project! Naast het vinden van de perfecte architect voor de bouw van een passiefhuis, kun je hier een van de grootste selectie afbeeldingen bekijken die verband houden met architectuur, decoratie en interieurontwerp,