Muren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Muren

Zodra je met het inrichten van een nieuw huis aan de slag gaat, dan zijn er essentiële zaken waar je mee moet beginnen voor er echt met meubels en accessoires gesleept gaat worden. We bedoelen dan ook in dit geval de aandacht die je aan de muren van je huis moet besteden. Samen met de vloer vormt dit het fundament van je interieur. En dat moet er natuurlijk wel een beetje fraai uit komen te zien! Bij homify helpen we je graag een handje op weg. We hebben dan ook wat handige informatie en praktische tips voor je op een rijtje gezet. Je kunt daar zelf mee aan de slag gaan of laat dit gewoon aan een professional over. Het kan in ieder geval zeker geen kwaad om er net even een beetje meer vanaf te weten!

De muren in jouw huis

Hoeveel muren heb jij eigenlijk in je huis? Je zult ze vast niet allemaal geteld hebben en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar als je nou toevallig een nieuw huis hebt gekocht, of er eentje laat bouwen, dan moet je wel weten wat je met al die muren gaat doen. Het kan dan in heel wat gevallen ook wel handig zijn om iets van de diverse types muur af te weten die er zijn. Constructief gezien kun je dragende en niet-dragende muren onderscheiden. Een draagmuur maakt deel uit van de grotere constructie van je huis en is van beton of baksteen gemaakt. Deze muur ondersteunt het plafond en/of dak en kan dus zeker niet zo maar weggebroken worden als je gaat verbouwen. Met muren die geen dragende functie hebben, kan dat wel. Vaak zijn die uit gasbetonblokken of gipsplaat opgebouwd en kun je ze ook vrij eenvoudig slopen. Mocht je nou van plan zijn om er zelf mee aan de slag te gaan, zorg er dan wel voor dat je echt weet hoe de constructie van je huis in elkaar zit. Zodra je maar enige twijfel bij jezelf bespeurd, is het zeker aan te bevelen om een expert in te gaan schakelen.

Wat moet ik nog meer allemaal weten over de muren in mijn huis?

Als je dacht dat we er al helemaal zijn met de verklarende uitleg over de muren dan heb je het mis, want er zijn nog een paar andere zaken die handig zijn om iets vanaf te weten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw huis is voorzien van muurverwarming. Je moet je voorstellen dat dit op dezelfde manier werkt als een vloerverwarming, het is dan alleen in de muren aangebracht. Een nadeel van dit type muur is dat je niet in de muren kunt boren. Mocht je dus een leuk schilderij of iets anders aan de muur willen hangen, zorg dan dat je een railtje aan het plafond hangt in plaats van een schroef of spijker in de muur. En over boren in de muren gesproken: dat is bij alle andere muren waar je wel in mag boren ook even een kwestie van goed bij nadenken wat je doet. Een muur van gipsplaat is vrij poreus en je zult hier een speciale plug voor nodig hebben als je iets op wilt gaan hangen. Een betonnen muur kan erg hard zijn en hier heb je weer een speciale boormachine (hamerboor) voor nodig. Bovendien moet je bij elke muur waarin je gaat boren rekening houden met elektrische leidingen, gasleidingen en waterleidingen. Er zijn speciale hulpmiddelen te verkrijgen die jou in een mum van tijd laten weten of er op een bepaalde plek een leiding of metaal in de muren zit.

Een kleurtje op de muren

Genoeg over al die technische aspecten en alles wat er bij muren komt kijken. We hebben het ook graag even met je over de wat meer esthetische kant van het verhaal. Zeker als je binnenkort in een nieuw huis of in een andere woning gaat wonen, is het toch wel erg fijn dat de muren voorzien worden van een kleurtje dat geheel naar jouw smaak is. Dit kan in de vorm van muurverf, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat je toch liever behang op de muur hebt. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan, of dit aan een professional als een schilder of behanger overlaten. Zeker die laatste kan nog wel eens goed van pas komen, want behang strak op de muur krijgen is nog niet altijd even eenvoudig! Denk daar dus ook maar even goed over na.

Stijl, sfeer en kleur

Tot slot willen we stijl, sfeer en kleur (en vooral de combinatie tussen die drie) even de revue laten passeren. We weten uiteraard niet wat jouw voorkeuren op dat gebied zijn, maar naast jouw eigen smaak is het ook altijd belangrijk om de architectuur van het huis daarin een rol te laten spelen. Een interieurarchitect of een interieurontwerper kan je op dat gebied ook zeker verder op weg helpen. Als je nog wat meer ideeën op wilt gaan doen, dan kun je ook altijd even verder op homify rond blijven neuzen. In onze diverse Ideabooks kun je heel wat inspiratie op gaan doen. We wensen je daar dan ook heel erg veel plezier bij!