Meergezinswoning: design, ideeën, inspiratie en foto's

Een meergezinswoning

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is een meergezinswoning niets meer dan een woning waar je met meerdere gezinnen kunt wonen. De overgrote meerderheid van de gezinswoningen in Nederland zijn zelfstandig en apart van hun naaste buren, maar er zijn mensen die in hetzelfde gebouw leven en bepaalde gemeenschappelijke ruimten delen met hun vrienden of familieleden. In dit soort huizen vind je vaak een woongroep, waar met meerdere gezinnen samengewoond wordt. Deze personen hebben meestal geen familiaire relatie.

Het samenwonen doen mensen vaak uit idealisme, maar de reden kan ook financieel van aard zijn. Het komt wel eens voor dat mensen hun ouders in huis nemen, of dat de kinderen, eenmaal volwassen met een eigen gezin, terugkeren naar het ouderlijk huis. Naast financiën kan gezondheid hier ook een rol spelen. Als bijvoorbeeld een van de ouders een slechte gezondheid heeft, dan is het fijn dat er familie in de buurt is die zorgt dat alles thuis nog steeds op rolletjes loopt en dat de er een bekende in de buurt is die de verzorging gedeeltelijk of helemaal op zich neemt. In de nog steeds competitive huizenmarkt van vandaag zijn dergelijke afspraken vooral financieel, maar met de vergrijzing in het achterhoofd en de daarmee gepaard gaande uitdagingen zou een meergezinswoning ook een oplossing kunnen bieden voor velen.

Is een appartement een meergezinswoning?

In principe is het zo dat appartementen aparte woonunits zijn en dat deze niet direct als een woning gezien kunnen worden. Toch is het zo dat er verschillende families onder hetzelfde dak wonen. Uiteraard delen zij niet dezelfde voordeur en zijn het allemaal aparte woningen. Je ziet elkaar nooit, wellicht heb je iets meer contact met de directe buren dan met de mensen die op een andere verdieping wonen, maar over het algemeen heb je geen andere relatie met je omgeving dat dat zij de buren zijn die in hetzelfde appartementencomplex wonen. Flats, of appartementencomplexen kunnen ook onder de categorie van meerdere gezinswoningen vallen, met gemeenschappelijke trappen, entrees en tuin. Hoewel elke flat meestal individueel eigendom is, is de lay-out en nabijheid van andere woningen prima geschikt voor een gedeeld leven met andere gezinnen of vrienden als je dat zou willen.

Wat zijn de voor- en nadelen van meergezinswoningen? 

Een van de grootste en meest voor de hand liggende voordelen voor het leven met meerdere gezinnen is de financiële voordelen die het biedt. Het delen van faciliteiten en ruimten met geliefden kunnen de rekeningen verminderen, en ook de reistijd en andere kosten verminderen. Hierdoor kunnen meerdere generatie families de taken en verantwoordelijkheden op de meest efficiënte manier delen, dat wil zeggen grootouders kunnen zorgen voor de kleinkinderen, terwijl vader en moeder aan het werk zijn. Ook kunnen oudere familieleden onder het wakende oog van hun familie blijven, waardoor ze langer in gezelschap van geliefden kunnen leven. Wat de nadelen betreft, kan het leven met meerdere gezinnen een benauwende ervaring zijn als hier onverstandig mee wordt omgegaan. Jong en oud moeten genoeg ruimte hebben. Het kan ook leiden tot spanningen en frustraties, hoewel dit in elk type huis natuurlijk kan gebeuren.

Is een huis met meerdere gezinnen een goede investering? 

Net als bij alle andere grote beslissingen, hangt de investering af van jouw eisen en plannen op lange termijn. Als je groot onroerend goed wilt kopen met het oog op het verhuren aan vrienden, familie of anderen, dan kan kan een deel van de investering teruggewonnen worden door huurbetalingen. In het moeilijke financiële klimaat van vandaag zijn er waarschijnlijk steeds meer potentiële huurders die bereid zijn om deze levensstijl te proberen, waardoor de woning een goede investering kan zijn.

Hoeveel kost een huis met meerdere gezinnen? 

Net als bij elke andere woning zijn de prijzen afhankelijk van de locatie, grootte en conditie van het huis dat je overweegt te kopen. Daarbij moet je ook bedenken of je de hulp van een architect wilt inschakelen. Het is altijd het beste om een ervaren professional te raadplegen, om je vanaf de start door het proces te laten begeleiden en je op de goede richting te laten zetten. Als je van plan bent om een huis te bouwen, moet je grondig onderzoek doen en goed plannen om valkuilen te voorkomen. Als je wil kopen, dan kun je uitgaan van een zeer ruwe richtlijn van 350.000 euro.

Inspiratie

Als je graag wat meer inspiratie op wilt doen voor een meergezinswoning, neem dan een kijkje in het homify magazine. Hier vind je ook meer informatie over het samenwonen met meerdere generaties en andere informatieve artikelen.