Media-kamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte mediakamer eruit?

Voor een echte filmliefhebber kan een mediakamer eigenlijk niet in zijn of haar huis ontbreken. Kun jij ook niet wachten tot de nieuwste films in de bioscoop draaien? Denk dan ook eens na over het creëren van een mediakamer in jouw huis. Er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken voor je eigen mediakamer. Of het nou om een grote of een kleine ruimte gaat, of om een transformatie van je woonkamer of een andere kamer: een mediakamer kun je op je eigen manier aanbrengen. Leuk voor een zondagmiddag met familie en vrienden of juist gezellig samen met je partner op een koude winteravond. Waar jij over na moet denken is wat voor soort scherm je wilt hebben, wat voor soort meubels en vooral ook welke stijl je wilt toepassen. Gelukkig sta je er wat dat betreft niet alleen voor: homify helpt je op weg met alles wat te maken heeft met je eigen mediakamer!

Waar vind ik ideeën en inspiratie voor een mediakamer? 

Op het internet kun je heel veel ideeën en inspiratie vinden. Je zou daarnaast ook een expert in kunnen schakelen en je kunt natuurlijk op homify terecht. Voor jou is van belang dat je een idee hebt wat voor soort mediakamer je wilt gaan maken en vooral ook welke ruimte je daar voor uitkiest. Wil je een aparte kamer of ben je van plan de mediakamer juist te integreren in een al verder ingerichte ruimte? Op dat punt komt homify uitstekend van pas: we geven je vele voorbeelden van huizen waarin al een mediakamer is ingericht. Jij kunt je daardoor laten inspireren en daarna ideeën ontwikkelen over het hoe en wat van je eigen mediakamer. Als je een goed idee hebt van jouw plannen en jouw budget dan kun je direct aan de slag gaan om je eigen mediakamer werkelijkheid te laten worden. 

Hoe ga ik aan de slag met mijn mediakamer? 

Afhankelijk van de plek waar jij je mediakamer in gedachten hebt zijn er heel wat opties. Hoe de ruimte ook is, in de meeste gevallen zal je een projector en een scherm moeten aanschaffen. Daarnaast moet de ruimte waar jouw mediakamer komt geen last hebben van vervelende achtergrondgeluiden die jou kunnen storen als je film aan het kijken bent. Misschien is het dus nodig dat je de ruimte van tevoren goed isoleert. Een ander aspect dat de nodige aandacht verdient is de verlichting in de ruimte. Als je film kijkt moet de verlichting tot een minimum beperkt zijn, maar voor en na de film is het fijn dat je een goede verlichting in de ruimte hebt. Je kunt denken aan spots met een dimfunctie in het plafond en leuke verlichting aan de muur. Ook het meubilair is verder van zeer groot belang: je wilt uiteraard comfortabel van je film kunnen genieten. Verder kun je ook denken aan een koelkastje voor wat drankjes of zelfs een kleine bar. Is de ruimte wat te klein voor een projector? Kies dan voor een mooi groot plat televisiescherm. Of je nou voor een projector of voor een tv kiest: een goede geluidsinstallatie en dvd-speler zijn vanzelfsprekend ook onmisbaar! 

Wat voor kleur is het meest geschikt voor de muren van mijn mediakamer?

Behang met allerlei motiefjes is voor een mediakamer zeker af te raden. Je kunt het beste kiezen voor een donkere en egale kleur. Donkere muren absorberen namelijk licht het beste en zorgen dus voor de minste afleiding als jij film aan het kijken bent. Voor jij of een schilder met een verfroller in de weer gaat moet je er natuurlijk wel even bij stil staan of de muur ook nog geïsoleerd moet worden. Een andere optie is om voor een isolerende bekleding te kiezen, je hoeft de muur dan niet meer te verven. Denk er in dat geval wel om dat de akoestiek in de ruimte zelf goed blijft! Twijfel je over de keuze van de kleur en eventuele isolatie, zeker als het een grote ruimte betreft? Zoek dan ook daarvoor via homify een vakman die jou kan adviseren en helpen! 

Wat voor vloer kan ik het beste in mijn mediakamer leggen? 

Het type vloer dat je in je mediakamer legt is afhankelijk van de opstelling van je bioscoopmeubilair. Als je voor een tribune-opstelling kiest dan kun je het beste een stoffen vloerbedekking kiezen. Als de vloer plat blijft dan kan een houten vloer of laminaatvloer ook prima aangebracht worden. Voor het beste akoestische effect is het wel aan te bevelen een stoffen vloerbedekking neer te leggen. Je zou voor een zelfde soort materiaal kunnen kiezen als je ook de muren gaat stofferen. Maar het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, jij bent degene die het uiteindelijke uiterlijk van je mediakamer bepaalt! 

Wat voor technische apparatuur heb ik allemaal nodig voor mijn mediakamer? 

Een beetje goede mediakamer is uiteraard voorzien van de meest moderne home-cinema set. We hebben zonet al wat meer tips gegeven over hoe je met de apparatuur in de ruimte om komt gaan. De aanschaf van apparatuur en meubels is over het algemeen het meest dure onderdeel van het inrichten van een mediakamer. Maak dus van tevoren een goede begroting zodat je precies weet hoeveel je kwijt bent voor de inrichting en aankleding. Houdt bij je budget er ook rekening mee dat je wat geld voor de toekomst opzij zet: apparatuur kan op een gegeven moment stuk gaan en dan zal je nieuwe aan moeten schaffen. Vaak is het echter zo dat je met enige bijbetaling een hele lange garantieperiode af kunt sluiten. In het geval van apparatuur voor je mediakamer is dat zeker aan te bevelen, deze extra uitgave kan je op een gegeven moment goed van pas komen. Als je echt up-to-date wilt blijven is zo’n verzekering niet nodig, als jouw apparatuur het begeeft koop je er dan het nieuwste van het nieuwste voor terug. 

Zijn er nog meer specifieke tips voor het inrichten van een mediakamer? 

Het meubilair is iets waar je uiteraard de nodige aandacht aan moet besteden. Ten eerste moet je weten hoeveel stoelen je ongeveer nodig denkt te hebben. Je kunt kiezen voor echte bioscoopstoelen (inclusief de houder voor je drankje!), maar misschien zijn ‘gewone’ comfortabele stoelen voor jou ook wel voldoende. Verder moet je zoals al gezegd heel goed denken om de juiste verlichting voor de ruimte. Wat ook aan te bevelen valt is om een afstandsbediening te nemen voor het dimmen van je verlichting. Het is namelijk erg vervelend dat als eerst het licht moet dimmen en vervolgens in het donker naar je stoel moet lopen… Het bioscoopscherm is het belangrijkste, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen de ruimte wat verder op te fleuren door middel van filmposters of mooie foto’s die iets met films of filmsterren te maken hebben. Wat verder ook erg goed van pas kan komen is een kast of planken waarop je alle dvd’s kunt bewaren. En niet te vergeten een kast of een kleine ruimte waar je de belangrijke apparatuur neer kunt zetten. Denk daarbij wel om een goed bedieningsgemak! Ten slotte kun je natuurlijk kiezen voor een bar: je kunt dan je familie en andere gasten drankjes serveren. En om het helemaal af te maken moet je natuurlijk voor de popcorn zorgen en dan kan de film echt beginnen! 

Wat voor stijlen zijn er op het gebied van inrichting van een mediakamer? 

Als je wel eens in de beroemde bioscoop Tuschinski in Amsterdam bent geweest dan weet je dat een mediakamer een hele elegante en chique uitstraling kan hebben. ‘Echte’ bioscopen kunnen dus een heel diverse inrichting en stijl hebben, jij kunt daarom ook de stijl voor jouw mediakamer natuurlijk helemaal zelf uitzoeken. Om je ook daarbij een beetje op weg te helpen hebben we enkele belangrijke stijlen even voor je op een rijtje gezet. 

De moderne mediakamer: 

Een moderne stijl mediakamer lijkt misschien het meeste op de bioscoopzaal zoals je hem kent. Een zakelijke en strakke inrichting waarbij de focus echt op de film zelf ligt. Maar dat neemt niet weg dat jij hieraan natuurlijk je eigen draai kunt geven. Mooie strakke meubels en designverlichting kunnen namelijk een hele persoonlijke twist geven aan jouw mediakamer.  

De mediakamer in industriële stijl:  

Voor de mensen die van een wat stoerdere inrichting houden is een mediakamer in industriële stijl heel erg geschikt. Kies voor een uiterlijk met bakstenen muren, wat robuuste lampen en mooie solide stoelen en het is net of je een mooie oude fabriekshal omgetoverd hebt tot bioscoop!  

De mediakamer in landelijke stijl: 

Het meest gezellige is wellicht een mediakamer in landelijke stijl. Erg geschikt voor een familie! Bij kleinere thuisbioscopen kan deze stijl heel erg goed van pas komen. In dit geval kan het helemaal geen kwaad om te kiezen voor een wat lichtere bekleding op je stoelen. 

Meer inspiratie en ideeën nodig? 

Op het gebied van mediakamers/thuisbioscopen heb je inmiddels heel wat informatie gekregen. Toch kan het zijn dat je met prangende vragen blijft zitten. Bekijk eerst op je gemak de vele voorbeelden van mediakamers die door homify worden geboden. Inspiratie heeft soms een zetje nodig en dat zetje geeft homify je graag. Lees deze tekst ook later nog eens door. Heb je het idee dat je er dan nog niet helemaal uitkomt? Ga dan op zoek naar een expert die je kan helpen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een interieurarchitect of een designer. En voor vragen op het gebied van apparatuur kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een specialist op het gebied van HiFi-apparatuur. Ook bij de zoektocht naar deze professionals helpt homify je graag!