Luiken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Luiken

Bij oude herenhuizen, kastelen en paleizen kom je ze nog vrij geregeld tegen: luiken. Zowel aan de binnen- als de buitenkant van het huis kan dit een beeldbepalend element zijn. Wat dacht je van die typische oud Hollandse varianten met zandlopers bijvoorbeeld? Naast de esthetische kant is er ook een duidelijke functionele kant aan het geheel. Dus als je nou niet zo ontzettend veel van dit onderwerp weet, dan doen wij er bij homify alles aan om te zorgen dat je meer weet van leuke luiken bij je ramen. Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf aan de slag te gaan of je gaat juist op zoek naar een professional die dat werk voor je uit kan gaan voeren.

Wanneer moet ik de installatie van een luik overwegen?

Heb jij al enig idee waarom je ze zou willen installeren? Dit kan zijn om het aanzien van je huis te verfraaien, maar er zijn heel veel praktische redenen die misschien nog wel zwaarder wegen. Het is namelijk een ideale manier om het felle zonlicht buiten te houden en zodra het donker is heb je gelijk een ideale manier van privacy zonder dat je gordijnen hoeft te sluiten. En daarnaast komt er ook nog eens bij dat het een hele goede manier van isolatie biedt. In feite dus een win-win situatie!

Luiken versus andere oplossingen

Uiteraard zijn er ook heel veel andere oplossingen mogelijk. Naast de al genoemde gordijnen kun je ook denken aan systemen als luxaflex en andere soorten jaloezieën en lamellen. Deze zijn qua aanschaf en installatie een stuk goedkoper en makkelijker, maar qua uitstraling en levensduur halen ze het zeker niet bij luiken. En dan is het maar de vraag of al die verschillende uitvoeringen het wel halen bij de echte luiken.

Welke types luiken kun je onderscheiden en wat zijn de prijzen?

Op het gebied van luiken kun je in principe drie verschillende types onderscheiden. Wij doen graag onze best om jou te laten zien wat de verschillende opties zijn:

·       Houten opgeklampte luiken Misschien heeft deze naam wel een klein beetje uitleg nodig. We hebben het eigenlijk over de ouderwetse houten luiken zoals je ze vast wel kant. Opgeklampt betekent dat er houten planken op een onderliggende constructie van andere planken zijn getimmerd. Deze staan erg mooi bij houten ramen. Voor het beeld van je huis is dit een prachtige oplossing en je hebt uiteraard volledig zelf de keuze over de materialen en kleuren die worden gebruikt. Bovendien heb je ook uitvoeringen van kunststof die niet van echt hout te onderscheiden zijn. Bij de kleur moet je er alleen even om denken of je huis eventueel ook een monumentenstatus heeft of in een beschermd dorps- of stadsgezicht is gelegen. In al die gevallen kan het raadzaam zijn om bij de gemeente even navraag te doen voor je de luiken ook daadwerkelijk plaatst. En de prijs? Dat hangt vooral af van het soort hout dat wordt gebruikt en van de grootte. Over het algemeen beginnen de prijzen vanaf zo’n € 150,- per luik

·       Paneelluiken Deze verschillen niet zo heel erg veel van de opgeklampte luiken, maar zijn iets lichter en worden ook vaak als sierluik gebruikt. De prijzen zijn vergelijkbaar.

·       Louvreluiken De laatste variant waar we jou kennis mee willen laten maken, zijn de zogenaamde Louvreluiken. Deze zijn opgebouwd uit kleine houten latjes en waar nog wat zonlicht doorheen kan komen. Een ideale oplossing als je het daglicht gefilterd naar binnen wilt laten komen. En hoe het aan z’n naam komt mag duidelijk zijn: het is geïnspireerd op de luiken van het beroemde Louvre in Parijs.

Hoe meet ik mijn ramen op voor de installatie van luiken?

Het opmeten van ramen voor de installatie van luiken is nog niet zo heel erg eenvoudig. Een foutje is snel gemaakt en dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn. Je moet je dan ook afvragen of je zelf aan de slag wilt gaan, of dat je het vanaf het begin over wilt laten aan een expert. Toch willen we je even laten weten hoe het inmeten in z’n werk gaat. En voor de echte liefhebbers geven we hieronder nog even kort aan hoe je ze zelf kunt maken. Het inmeten gaat als volgt:

·       Bepaal wat voor type luik er moet komen. 

·       Breng de afstand tussen kozijn, raam en muur in beeld. 

·       Meet zorgvuldig op waar het luik moet komen. 

·       Doe een dubbele check om problemen te voorkomen.


Zelf aan de slag?

Als je echt twee rechterhanden hebt dan is het natuurlijk het allerleukste om zelf luiken te gaan maken. Je moet dan ook heel duidelijk hebt welk type luik je gaat maken en wellicht is een opgeklampt exemplaar dan het handigste. Eerst moet je dan meten zoals hierboven besproken is. Vervolgens ga je hout in huis halen en bovendien scharnieren en haken. Zoek online ook even instructievideo’s op zodat je precies weet hoe het moet. Als je alles zorgvuldig hebt uitgemeten, ga je alles op maat zagen. Vervolgens plaats je de scharnieren, boor je de scharnierpunten en haken in de muur en zorg je dat het heel erg goed geschilderd is. Nog even ophangen en dan kun jij vanuit je tuin genieten van een prachtig resultaat!