Kleedkamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte kleedkamer er uit?

De perfecte (moderne) kleedkamer combineert elementen van de klassieke boudoir met die van een inloopkast. Een kleedkamer is een ruimte waar je al je mooie kleding en schoenen uit kunt stallen en waar zowel de heer als de vrouw des huizes rustig hun kleding kunnen uitzoeken en zich aan kunnen kleden en mooi maken. Maar een ideale kleedkamer is meer dan dat: het moet een ruimte zijn waar je de alledaagse drukte kunt ontvluchten en op je gemak kunt ontspannen. Of het nou gaat om een telefoongesprek of een schoonheidsslaapje, jouw kleedkamer moet echt jouw plek zijn. Het is dus heel logisch dat steeds meer mensen er voor kiezen om een lege slaapkamer om te toveren in hun eigen kleedkamer.

Waar vind ik inspiratie en ideeën voor een kleedkamer?

Met talloze voorbeelden van prachtig ontworpen kleedkamers en andere interieurs is homify de plek bij uitstek om in alle rust op zoek te gaan naar inspiratie voor jouw ideale kleedkamer. Je kunt hierbij denken aan het complete plaatje van een kleedkamer, maar ook aan de invulling van details zoals meubels, verlichting en accessoires. Meld je gratis aan en als lid kun je aan de slag om je persoonlijke ideeënboek te maken met alle inspiratie en ideeën voor jouw ideale kleedkamer.

Hoe richt ik mijn ideale kleedkamer in?

Als jij bezig bent je kledingkeuze te maken dan helpt het zeker als je in een omgeving bent die je inspiratie stimuleert. Daarom is een kleedkamer uitermate geschikt om je creativiteit qua inrichting en vormgeving lekker de vrije loop te laten. Of je nu van een modern ingerichte ruimte houdt of van een boudoir waarin Marie-Antoinette zich thuis zou voelen, er is zeer veel mogelijk op dit gebied. Hoe jouw smaak ook is, het belangrijkste doel is dat je kleedkamer voorzien is van kasten en opbergmogelijkheden die niets verhullen, maar juist laten zien wat jij voor kleding, schoenen, sieraden en accessoires in huis hebt. Een kast met deuren is in een kleedruimte dus ondenkbaar! Evenwicht en symmetrie zijn belangrijk. En zeker als zowel man als vrouw van een kleedkamer gebruik maken is het van belang dat jullie beiden je er helemaal in thuis voelen.

Wat voor kleur moet ik kiezen voor mijn kleedkamer?

In de basis zijn er twee benaderingen voor de kleurkeuze van een kleedkamer. Het eerst principe gaat er vanuit dat de kleding en accessoires de meeste aandacht moeten krijgen en dat je de kleuren hier op afstemt. Een kamer met zachte wittinten en eventueel wat zwarte elementen zorgt ervoor dat je aandacht naar de kleding toe wordt getrokken. Je creëert hiermee een rustig visueel effect. De andere benadering is eigenlijk het compleet tegenovergestelde. Met felle kleuren en bijvoorbeeld een streepjesbehang of een mooi barok design kun je een hele stijlvolle kamer creëren waarin jij je compleet op je gemak voelt. De kleding is dan wat minder aanwezig in de ruimte. Het hangt volledig af van jouw smaak en ook van de bestemming die je aan je kleedkamer wilt geven voor welke van de twee richtingen je kiest.

Wat voor vloer kan ik het beste in mijn kleedkamer leggen?

Een zachte vloerbedekking is ideaal in een kleedkamer. Zeker als je kiest voor kleuren in pasteltinten kan dit een prachtig effect geven. Heb je toch liever een houten vloer of laminaat? Ook dit is een mogelijkheid. Wel is het aan te bevelen om bij houten vloeren ook te kiezen voor een zachte of een natuurlijke uitstraling. Naast decoratief is het ook heel comfortabel om met losse vloerkleden te werken in het geval van een houten vloer, bijvoorbeeld voor je kast of voor je spiegel.

Welke stijl van kleedkamer past het beste bij mij?

Zoveel mensen, zoveel wensen! Naast wensen zijn de smaken van mensen ook heel divers. Het is dus vooral aan jou om uit te vinden welke stijl op het gebied van kleedkamers het beste bij jou past. En belangrijk is of je de kamer alleen of met z’n tweeën gebruikt. In het laatste geval, zeker als het een ‘hij/zij’ kleedkamer betreft is het van belang dat de kamer niet te vrouwelijk is, maar ook zeker niet te stoer. Daarnaast is van belang wat voor soort kleding je draagt en vooral ook hoeveel kleding je hebt! Als jij gek op schoenen bent dan is het erg belangrijk dat je hier de ruimte voor hebt. Hetzelfde geld natuurlijk voor elk ander willekeurig kledingstuk. Houd je daarnaast van een mondaine of van een landelijke stijl of van iets heel anders? Ook dit moet je goed onthouden bij het maken van een keuze voor het interieur van een kleedkamer. En die keuze die maak jij uiteraard zelf, maar homify helpt je daar graag een handje bij.

Zijn er ook specifieke tips voor het decoreren van mijn kleedkamer?

Er zijn heel veel ideeën te bedenken voor leuke decoratie en aankleding in een kleedkamer. Je kunt hierbij denken aan sfeervolle verlichting achter of in je kasten, speciale leuke kastjes of mooie rekken voor je schoenen en speciale oplossingen om je tassen mooi te kunnen etaleren. Enkele zaken zijn voor elke kleedkamer van groot belang. Er is geen kleedkamer te vinden zonder een grote spiegel, je moet uiteraard goed kunnen zien hoe je er uitziet in de outfit die je hebt uitgekozen. Een kaptafel is daarnaast onmisbaar, eventueel ook gecombineerd met een mooie spiegel. Iets wat ook zeker niet mag ontbreken is een bankje waarop je schoenen kunt passen of gewoon rustig kunt zitten. Denk jij dat je vaak met meerdere mensen in je kleedkamer bent? Kies dan voor een wat grotere sofa. Het hangt natuurlijk af van de grootte van je kleedkamer, maar als er veel ruimte is dan kun je het beste in het midden van de kamer kiezen voor een soort centraal eiland waar je alles hebt staan wat je nodig hebt.

Hoe maak ik gebruik van accessoires in mijn kleedkamer?

Accessoires kunnen jouw kleedkamer net dat stukje meer geven. Je kunt hierbij denken aan een leuke mix tussen moderne en antieke elementen waardoor je een eclectische stijl krijgt. Hierbij kun je ook van leuke vintage elementen gebruik maken, denk daarbij aan een oude kandelaar of misschien wel een prachtige oude kroonluchter. Het belangrijkste is dat jouw persoonlijke smaak daarin naar voren komt en dat jij (en eventueel je partner) je helemaal thuis voelen in de kleedkamer. Maar ook andere elementen kunnen een heel speels effect geven. Misschien heb je nog wel een oude koffer op zolder staan die leuk staat in je kleedkamer. Of een leuk krukje dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Een leuke mix tussen decoratie en functionaliteit kan in zulke gevallen heel erg goed uitpakken!

Hoe tover ik een kleine kamer om tot kleedkamer?

Ook een kleine ruimte kan prima gebruikt worden als kleedkamer. In het geval van kleine kamers kun je er voor kiezen om juist hele bonte kleuren te gebruiken. Juist daardoor krijg je een heel speels en ruimtelijk effect. Een grote spiegel draagt daar natuurlijk ook aan bij! Efficiënt gebruik maken van de ruimte is ook van groot belang. Je kunt daarbij denken aan hoge kasten zodat je de kamer optimaal benut. Als je zoveel kleding hebt dat er niet allemaal inpast dan kun je het beste de kleding die je ophangt en uitstalt afstemmen op de seizoenen. De kleding die je dan niet gebruikt kun je elders in speciale kledingdozen opslaan. Zo zie je maar, ook met een kleine ruimte kun je prima uit de voeten!

Is er een handleiding voor het ontwerpen en inrichten van een kleedkamer?

Met homify kun je ontzettend veel inspiratie opdoen door alle voorbeelden die te vinden zijn op het gebied van kleedkamers en andere ruimtes. Zie je het niet zitten om je kleedkamer helemaal zelf in te gaan richten? Via homify kom je ook in contact met vele experts zoals interieurarchitecten, ontwerpers en andere professionals die jouw ideale kleedkamer kunnen creëren. Om je nog even wat extra inspiratie mee te geven volgen hier nog enkele voorbeelden van stijlen waarin je een kleedkamer kunt inrichten.

Kleedkamers in landelijke stijl

Een kleedkamer in landelijke stijl moet rust, eenvoud en ruimte uitstralen. Je kunt dat effect bereiken door voor rustige crème-achtige kleuren te kiezen op de muur of door natuurlijke kleuren zoals heel zachtgroen of zachtgrijs. Zachte houten vloeren kunnen het landelijke effect versterken, zeker ook in combinatie met een bijpassend carpet of tapijt. Je kunt inspiratie opdoen door te denken aan de landelijke Franse stijl en kunt hierbij ook bijpassende kasten, meubels en accessoires zoeken. Deze stijl is ook heel erg geschikt voor een ‘hij/zij’ kleedruimte.

Minimalistische kleedkamers

Als je een kleedkamer wilt die hoofdzakelijk als inloopkast wordt gebruikt en daarnaast niet van teveel opsmuk houdt dan kun je het beste kiezen voor een minimalistische inrichting. In dit geval staat een praktische en simpele inrichting voorop. De kleurstelling zal in dit geval hoofdzakelijk bestaan uit wit, zwart en eventueel grijstinten. Laminaat past perfect bij deze stijl maar voor het comfort zou je er voor kunnen kiezen om een mooi licht tapijt in het midden van de ruimte te leggen. Voor mannen is dit de ideale kleedruimte maar ook zakelijk ingestelde vrouwen kunnen hier goed mee uit de voeten. Minimalistisch hoeft zeker niet minder mooi te betekenen en kan heel goed ingepast worden in een modern huis.

Klassieke kleedkamer

Een klassieke kleedkamer is voor mensen die echt uit willen pakken met hun kleedkamer en daar ten volle van willen genieten. Waan je een koning of een prinses in je klassiek ingerichte kleedkamer. Kies voor mooi barok behang op de muur en voor stijlvolle klassieke kasten. Hang een ouderwetse kroonluchter midden in de ruimte en het lijkt net een klein paleisje. Een prachtige antieke sofa maakt deze stijl natuurlijk helemaal af!