Moderne Kinderkamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en inspiratie voor een moderne kinderkamer:

Kinderen hebben de toekomst en zijn belangrijk in heel veel opzichten. Kinderen zijn heel vaak creatief en hebben een grote fantasie. Het valt dan ook niet altijd mee om voor je kind een leuke moderne kinderkamer in te richten: dit kan een stuk lastiger zijn dan het maken van een kamer voor een volwassene. Het zal dus ook van jouw creativiteit een en ander vergen om een moderne kinderkamer tot stand te laten komen. Het is vooral een kwestie van verplaatsen in de behoeften van jouw kind. Wat zijn de interesses van het kind en hoe kun je de creativiteit van het kind nog meer stimuleren? Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe oud een kind is en of het een jongen of een meisje is. Laat je dus vooral inspireren door je meest kinderlijke kant in je naar boven te laten komen. Uiteraard helpt homify je een heel end op weg door je suggesties te doen en inspiratie te bieden. Want hoe oud je kind ook is, het is vooral heel erg leuk om een kinderkamer in te richten! 

Hoe kan ik een kinderkamer in moderne stijl inrichten? 

De wereld veranderd snel en het leven is voor veel mensen heel dynamisch geworden. Het is belangrijk dat een kind goed voorbereid wordt op deze dynamische, maar ook hectische en soms verwarrende wereld. Een kinderkamer decoreren in moderne stijl kan dan een heel goed idee zijn. Dit kan helpen de creativiteit van je kind te stimuleren, je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen! De inrichting simpel houden is de leidraad: kinderen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen spelen, na te denken en te bewegen. Heel veel accessoires zijn niet nodig, maar plaats speelgoed waar ze lekker mee kunnen spelen en wat tevens hun creativiteit stimuleert. Je kunt het beste kiezen voor een mooie kleur op de muur in combinatie met simpele en elegante meubels. In het geval van een tienerkamer heb je ook een boekenkast en een bureau nodig. En in een babykamer uiteraard een commode. Je kunt voor de creativiteit van je kind ook hem of haar zelf betrekken bij het inrichten van een kamer! 

Hoe maak ik een ontwerp voor een moderne kinderkamer? 

Voor je aan de slag gaat met het daadwerkelijke inrichten van een moderne kinderkamer moet je een duidelijk beeld hebben van de ruimte zelf en hoe je de inrichting vorm wilt gaan geven. Veel daglicht is van groot belang in een kinderkamer, kies dus het liefst een ruimte uit met mooie grote ramen. Verder moet de kamer zo ingericht worden dat een kind er naast slapen ook lekker kan spelen of als die ouder wordt studeren. Kies voor mooie en praktische meubels. Uiteraard is een bed van groot belang. Voor kleinere kinderen kun je kiezen voor een verstelbaar bed maar ook een mooi strak vormgegeven eenpersoonsbed is een prima optie. En vergeet natuurlijk niet de persoonlijke voorkeuren en liefhebberijen van je kind in de kamer te verwerken! 

Hoe pak ik het inrichten van een moderne tienerkamer aan? 

Zodra kinderen tieners worden en in de puberteit zitten is het van het grootste belang dat hun slaapkamer hun eigen domein wordt. Als je een moderne tienerkamer in gaat richten doe dit dan vooral ook samen met je kind: laat hem of haar kiezen wat hij graag voor spullen wil houden en stem de inrichting af op de behoefte van het kind. Haal de ‘kinderlijke’ elementen uit de kamer en kies (uiteraard in overleg met je kind!) voor stoere of juist elegante meubels. Zorg ook voor goede verlichting zodat je kind ook als het schemerig of donker is goed kan studeren. Sfeerverlichting is daarnaast van groot belang om de plek ook vooral gezellig te maken. 

Meer tips voor het inrichten van moderne kinderkamers: 

Maak een moderne kinderkamer vooral gezellig en zorg ervoor dat er geen overbodige spullen in staan. Veel kussens en een mooi dekbedovertrek zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling van de kamer. Laat je kind een belangrijke rol spelen bij de inrichting en betrek hem of haar er dan ook zeker bij. Een moderne kinderkamer is lekker ruim en de inrichting en stijl moeten goed passen bij jouw kind. Prikkelende kleuren en mooi licht maken een moderne kinderkamer helemaal af. 

Wat voor kleur past het beste op de muren van een moderne kinderkamer? 

Een simpel design voor de muren van een moderne kinderkamer is zeker aan te bevelen. Kies dus niet voor een druk behang, maar voor een mooie egale kleur op de muur. Simpel hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de kleur niet kan bijdragen aan een warme uitstraling van de kamer. Mooie warme pasteltinten als blauw en roze doen het altijd goed, maar je kunt (eventueel in overleg met je kind) ook voor een iets meer uitdagende kleur kiezen. Behang is dus meestal niet nodig. Wel kun je kiezen voor eenvoudig aan te brengen muurstickers. Dit is erg leuk voor de wat kleinere kinderen. Zodra ze de sticker niet meer leuk vinden verwijder je die eenvoudig en vervang je die eventueel door een nieuwe. Wat ook erg leuk is om te doen is het maken van een muurschildering samen met je kind. Of je kiest voor het aanbrengen van schoolbordverf op een gedeelte van de muur zodat kinderen zelf hun creativiteit elke keer opnieuw op de muur kwijt kunnen. 

Wat voor soort vloer is het meest geschikt in een moderne kinderkamer? 

Vooral kleinere kinderen kunnen heel druk aan het spelen zijn en dat gaat soms letterlijk met vallen en opstaan. Een vloer in een moderne kinderkamer moet dus zeker niet te glad zijn! Een mooie houten vloer kan in principe prima voldoen in een kinderkamer, maar als je kind wild aan het klimmen gaat dan kan het verstandig zijn een dik tapijt in de kamer neer te leggen. Dit geeft natuurlijk ook een erg gezellig en huiselijk effect! Tapijt als vloerbedekking kan ook prima, maar zorg er wel voor dat je het eenvoudig schoon kunt houden, kinderen houden immers van rommel maken. Kijk eventueel ook samen met je kind naar een geschikte vloer! 

Welke moderne uitstraling past het beste bij mijn kind? 

De juiste moderne kinderkamer is niet altijd even eenvoudig om te ontwerpen en in te richten. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In eerste instantie is van belang of het gaat om een jongenskamer of een meisjeskamer. Daarnaast is de leeftijd van het kind uiteraard van belang. Persoonlijke voorkeuren, hobby’s, lievelingsfilms en ga zo maar door zijn verder erg belangrijk. Kinderen vanaf ongeveer vier jaar kunnen heel duidelijk aangeven wat ze leuk vinden. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze enkele maanden later weer iets heel anders leuk vinden. Kies daarom over het algemeen voor een wat neutralere uitstraling zodat je vrij eenvoudig van thema kunt wisselen als dat nodig is. En als je kind op de basisschoolleeftijd een leuke kamer heeft maar op het punt staat om naar de brugklas te gaan twijfel dan ook zeker niet om de kamer daarop aan te gaan passen. 

Van kinderkamer naar tienerkamer: 

Zoals hierboven al even besproken is, vormt de overgang van een kind van de basisschool naar de middelbare school een grote overgang. Ook op het gebied van tienerkamers kan homify je veel inspiratie bieden. Maar dat geldt niet alleen voor jou: ook je kind is bij de overgang naar de middelbare school oud genoeg om zelf inspiratie op te doen. Laat hem of haar dus ook rustig rondkijken op homify. Goed overleg is belangrijk en denk goed om de wensen van je kind. Aan de andere kant kunnen pubers ook best opstandig zijn dus zorg ervoor dat je dit overleg in goede banen leidt. Een tienerkamer is ook vooral ook erg leuk: samen leuke meubels en spulletjes uitzoeken. Maak van de tienerkamer een echte eigen plek voor je tiener. Een plek om te kunnen studeren, te kunnen ontspannen en natuurlijk om te slapen. Laat de kinderlijke elementen uit de tienerkamer verdwijnen maar laat een kind zelf vooral bepalen wat hij of zij wil bewaren of juist weg wil doen. 

Welke stijl kinderkamer kies je? 

Afhankelijk van je eigen smaak en die van je kind ga je aan de slag om een moderne kinderkamer in te richten. Er zijn meerdere varianten op een moderne kinderkamer mogelijk. Om je enkele leuke suggesties mee te geven worden hier enkele stijlen even kort besproken. 

Kinderkamer in industriële stijl: 

Vooral voor jongens is de industriële stijl erg leuk om mee aan de slag te gaan. Een stoere en echte jongensachtige kamer krijg je in deze stijl. Maar ook een moderne kinderkamer voor een meisje kan prima in industriële stijl! Voeg wat roze accenten toe en je hebt een echte meisjeskamer. Ook voor een tienerkamer is deze stijl heel erg geschikt. Mooie stoere lampen, een robuust bed en een stevig bureau, een ideale kinder- of tienerkamer! 

Kinderkamer in rustieke stijl: 

Vind je een industriële stijl je iets te stoer? Kies dan voor een kinderkamer in rustieke of landelijke stijl! Een mooie houten vloer in combinatie met mooie pasteltinten, rustieke meubels en mooie stijlvolle gordijnen. Ideaal voor een leuke en gezellige meisjeskamer, maar ook voor een jongen kun je met deze stijl prima uit de voeten. 

Kinderkamer in minimalistische stijl: 

Een kinderkamer in minimalistische stijl laat letterlijk en figuurlijk heel veel ruimte voor je kind over. Bij deze stijl kun je ideaal gemakkelijk elementen aan de kamer toevoegen of juist verwijderen. Vooral voor tienerkamers, zowel voor jongens als meisjes, is deze stijl heel geschikt. En door kleuren leuk te gebruiken kan een minimalistische kamer ook nog eens heel gezellig zijn!