Keukenblokken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Keukenblokken

Denk je er al een tijdje over na om iets met je keuken te gaan doen en wil je ook zelf graag de handen uit de mouwen steken? Je hoeft daarvoor zeker geen professionele keukenplanner te zijn, al komt een paar rechterhanden natuurlijk wel goed van pas als jij zelf aan het timmeren gaat! Bij homify helpen we je op afstand graag een handje mee door je bekend te maken met alles wat je met keukenblokken kunt doen. Dus als die kastjes hoognodig aan vervanging toe zijn, dan weet je straks precies wat je te doen staat!

Hoe installeer ik keukenkastjes?

Het installeren van keukenblokken of keukenkastjes is een precisiewerkje. Je wilt immers niet dat je na het uitvoeren van de werkzaamheden tegen kieren aan kunt kijken of dat je vanaf een afstandje duidelijk kunt zien dat een kastje scheef hangt. En al helemaal als je ook nog eens een aanrecht gaat plaatsen, dan moet alles wel waterpas zijn. Daarom hebben we voor jou een stappenplan opgezet dat je kunt gebruiken om keukenblokken zorgvuldig en netjes te installeren.

·       Meet alles goed op en uit! Het is erg belangrijk dat je de kastjes die je op gaat hangen heel erg goed op- en uit gaat meten. Zorg dus dat je een goede duimstok heb en vergeet ook zeker een waterpas niet. En in dit geval moet je echt op de millimeter nauwkeurig werken, anders wordt je keuken gegarandeerd scheef. Teken met pen of potlood precies uit waar alles moet komen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de installatie zelf er misschien toch nog wat moet worden aangepast. En heel belangrijk is dat je precies weet waar de leidingen in de muur lopen. Zoals je begrijpt moet je daar zeker niet straks met je boor tegenaan gaan komen!

·       Gaten boren Om een kastje op te kunnen hangen, heb je gaten nodig in de muur. Check voor je echt gaat boren voor de zekerheid nog even dat je echt niets kan raken. Vervolgens begin je met de boorgaten voor het eerste kastje. Het is erg raadzaam om na het boren het kastje ook eerst op te hangen voor je met de gaten van het tweede kastje aan de slag gaat. Het steekt bij keukenblokken zo nauw dat je misschien wel net iets anders hebt geboord dan de bedoeling was. Als dat eerste kastje dus hangt, meet je of je gaten voor het volgende exemplaar nog steeds kloppen en teken je het eventueel opnieuw uit. Belangrijk is in ieder geval dat de kastjes zo strak mogelijk tegen elkaar aan komen te zitten, je wilt geen kieren zien! Controleer ook gelijk even of de deurtjes goed werken en niet in de knel komen.

·       Het aanrecht In een door jou bepaalde volgorde hang je de kastjes op. Als je ook onder het aanrecht kastjes aan gaat brengen, dan moet eerst het aanrecht zelf goed op z’n plek zitten. Dezelfde aandachtspunten als hierboven zijn dan van kracht, alleen moet je er hier ook rekening mee houden dat je van tevoren uitsparingen hebt gemaakt voor de leidingen en afvoeren. En als je op dit gebied toch een beetje onzeker bent, zorg er dan zeker voor dat je een professional inschakelt. Het zou namelijk erg zonde zijn als je hier fouten maakt! 

·       Verdere aandachtspunten Werk altijd veilig en zorg voor goede gereedschappen! Je zou de eerste persoon niet zijn die als het gevolg van dergelijke werkzaamheden in het ziekenhuis beland. En werk als het even kan met z’n tweeën. Zo kun je elkaar goed helpen en in geval van twijfel kun je altijd eenvoudig de ander raadplegen.

Materialen en prijzen

Keukenblokken kosten uiteraard geld. Geheel afhankelijk van jouw budget en smaak kun je de juiste materialen uit gaan kiezen. We geven je hieronder een leuke selectie van die materialen en de prijzen die daarvoor gangbaar zijn. Let op: prijzen worden in zowel vierkante meters als kubieke meters aangegeven.

Gangbare houtsoorten

·       Europees eiken: traditionele eikensoort zoals je die in veel keukens en interieurs ziet. Wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt omdat het minder voor handen is, daardoor wat duurder. 

·       Amerikaans rood eiken: een mooie eikensoort met een roze gloed. Een kubieke meter kost circa € 2.500.- 

·       Amerikaans wit eiken: licht van kleur en iets sterker dan rood eiken. Vergelijkbare prijs als rood eiken. 

·       Kersenhout: mooie donkere houtsoort met een chique uitstraling. Wordt na verloop van tijd nog donkerder. Een kubieke meter kost circa € 2.300,-. 

·       Oregon pine: dennenhout dat minder duurzaam is, maar wel een stuk goedkoper: circa € 1.800,- per m3.

Tropische houtsoorten

·       Mahonie: mooi donker en sterk hout. Vanaf € 820 per m2. 

·       Walnoothout: chique en sterk materiaal: Vanaf € 5.700 per kubieke meter.

Andere materialen

Je zou ook kunnen kiezen voor kunststof of metaal als het aankomt op keukenblokken. Kijk gerust even op onze site rond om ook op dat gebied inspiratie op te doen.

Kleine keukenblokken

Kleine keukenblokken zijn misschien wel het eenvoudigste om mee aan de slag te gaan. Hier heb je over het algemeen maar een paar kastjes nodig. Denk hierbij ook gelijk na over een creatieve en efficiënte indeling van de keuken. Je zou in zo’n geval ook voor een complete kleine inbouwkeuken kunnen kiezen.  En verder moet het na deze aanwijzingen met je keukenblok, groot of klein, helemaal goed gaan komen!