Scandinavische Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's l homify Scandinavische Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Scandinavische Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Scandinavische keuken

Droom je van een stoere natuurlijke houten keuken die een knusse sfeer uitstraalt met veel natuurlijk licht en een kleurenpalet met lichte neutrale tinten? Dan is de Scandinavische keuken zeker een goede optie om te overwegen. Deze stijl wordt beïnvloed door de grote hoeveelheid natuur in de vorm van uitgestrekte bossen in de Scandinavische landen en ademt ruimte, licht, ecologisch en natuurlijkheid. Zo breng je de ruimte en sfeer van de natuur in je huis. De basis ervan bestaat uit lichte houten vloeren en witte muren en door deze pure, natuurlijke, warme uitstraling is deze stijl zeer geschikt voor de keuken. Hier willen we graag veel natuurlijk licht, een gevoel van ruimte en natuurlijkheid en een bepaalde frisheid en helderheid maar wel in combinatie met warme accenten en accessoires die zorgen voor een huiselijk knus gevoel in de keuken.

Elementen van de Scandinavische keuken

Misschien ben je enthousiast geworden van de Scandinavische stijl en wil je er graag je keuken mee inrichten. Soms kom je bij de keukenspeciaalzaken niet echt veel verder met het zoeken naar je droomkeuken en zie je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten we hier de belangrijkste elementen voor de Scandinavische keuken voor je op een rij zodat je je een beter beeld kunt vormen. De basis bestaat uit licht hout dat zo natuurlijk mogelijk oogt. Oftewel onbewerkt en ruw of minimaal afgewerkt zodat de oorspronkelijke houtlook mooi naar voren komt. Ook zien we soms witte houten vloeren met brede planken en natuursteen of een mozaïek tegelvoer. Dit wordt gecombineerd met een kleurenpalet met vooral wit of lichtgrijs en soms wat accenten in licht beige of poeder pasteltinten. De Scandinavische look kenmerkt zich dus door lichte kleuren, een natuurlijke sfeer en eenvoud. Daar worden vaak design meubels aan toegevoegd zoals de Eames stoelen. Ook een ruime hoeveelheid natuurlijk licht is belangrijk in het Scandinavische design dus bekijk ook hoe je je keuken kunt voorzien van meer daglicht.

Scandinavische keuken accessoires

De Scandinavische stijl is gebaseerd op duurzaamheid, functionaliteit en minimalisme. In het design zien we niets teveel en niets te weinig. De Scandinaviërs plaatsen alleen die spullen in hun keuken die ze ook daadwerkelijk gebruiken. Er wordt geïnvesteerd in kwaliteit, natuurlijke materialen en duurzaamheid en we zien er hoogwaardige ruw houten meubels van lokale designers. De basis bestaat meestal uit licht onbewerkt hout en veel wit. Daar worden wat fraaie accenten aan toegevoegd zoals een vloerkleed met geometrisch design, mozaïek retro tegels op de vloer, design meubels en stoelen, een ruw aanrechtblad van natuursteen en soms ook kastpanelen afgewisseld in ruwe hout optiek en wit kunststof. Naast een houten vloer past een witte of lichtgrijze gietvloer van natuursteen ook perfect in dit type ontwerp.Verder zien we ruwe houten planken en ook ijzeren potten en flessen met veldboeketten en planten met fijn groen. En natuurlijk kun je deze stijl ook prima combineren met een industrieel of landelijk tintje. Denk bijvoorbeeld aan een steigerbuis aan het plafond met losse hangend peertjes eraan geknoopt als lamp. Kijk op onze pagina’s om je te laten inspireren door voorbeelden.

Zo voeg je warmte toe aan je Scandinavische keuken

Veel mensen denken dat de Scandinavische keuken wat leeg en kaal is maar niets is minder waar. De Scandinavische keuken straalt juist veel warmte, knusheid en huiselijkheid uit. Maar hoe breng je warmte in je Scandinavische design. Het verschil zit hem in de kleine details. Die paar ruw houten planken, opgeknoopte gloeilampen of accenten in warme tinten. Een goede manier om voor warmte te zorgen is door verschillende soorten hout te combineren en daarmee warmte aan te brengen in het ontwerp. De Scandinavische keuken is minimalistisch en heeft maar een paar accessoires op het aanrecht die warmte toevoegen en het verschil maken zoals een paar mooie houten snijplanken die losjes tegen de muur zijn geplaatst, een witte pot met spatels of een paar mooie glazen flessen met olie en azijn. Maar ook een fraai veldboeket of rek met wat groene planten kan veel toevoegen. Soms worden ook wat kleuraccenten toegevoegd in de vorm van olijfgroen, mosterdgeel of in poeder pasteltinten. En dan niet in de accessoires maar in de wat minder voor de hand liggende elementen zoals een paar kastpanelen of een paar eetstoelen. De Scandinavische keuken bevat niet alleen maar een mix hout en wit, we zien ook natuursteen, witte muren van baksteen en witte of lichtgrijze betonnen gietvloeren in deze stijl. De combinatie wit, ruw hout en groene planten is altijd succesvol in deze look.